دیدار شبانه عراقچی و گروسی در تهران
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شب گذشته وارد تهران شد و با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد.

مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شب گذشته وارد تهران شد و با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد. رافائل گروسی که در سفری از پیش اعلامشده به تهران آمده، در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی قرار گرفت و سپس در محل وزارت امور خارجه حاضر شد. در وزارت خارجه، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه همراه با کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی خود از گروسی استقبال کردند.
پس از این استقبال، دیدار مدیرکل آژانس و وزیر امور خارجه در محل این وزارتخانه برگزار شد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، دیدار با سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران را مهم ارزیابی کرد. رافائل گروسی در پیام خود نوشت: «مهم بود که در جریان سفر بهموقعم به ایران با وزیر خارجه دیدار کنم.» وی افزود: «همکاری با آژانس برای ارائه تضمینهای قابل اعتماد درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران، در زمانی که دیپلماسی بهشدت مورد نیاز است، ضروری و اجتنابناپذیر است.»
نقش آژانس در توافق احتمالی
گروسی پیش از سفر به تهران، در گفتوگویی با روزنامه فرانسوی لوموند، درباره مذاکرات ایران و آمریکا گفته بود: «ما بخشی از گفتوگوی دوجانبه بین آقایان عراقچی و ویتکاف نیستیم، اما نسبت به آن بیتفاوت هم نیستیم. آنها خوب میدانند که ما باید نظر خود را در مورد هر توافق احتمالی اعلام کنیم، زیرا ما مسئول راستیآزمایی آن خواهیم بود. به همین دلیل، ما از قبل تبادلنظرهای غیررسمی را با آنها آغاز کردهایم.» گروسی همچنین اظهار داشت: «به محض اینکه متنی با مفاد مشخص وجود داشته باشد، از ما خواسته میشود تا در مورد رویهها و گستره بازرسیهایی که باید اجرا شوند، نظر خود را اعلام کنیم.»
واکنشها به ویتکاف
در آستانه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در امور خاورمیانه و رئیس هیئت دیپلماتیک ایالات متحده در این گفتوگوها، اظهارات متناقضی درباره ایران داشت. او ابتدا در گفتوگو با فاکسنیوز، از غنیسازی 3/67 درصدی صحبت و سپس برخی اتهامات قدیمی راجع به برنامه موشکی ایران را تکرار کرد. پس از آن در پستی که حساب رسمی دفتر او در شبکه توئیتر (ایکس) منتشر کرد، او «توقف و نابودی برنامه غنیسازی و تسلیحات هستهای ایران» را مطرح کرد.
عراقچی روز گذشته در حاشیه جلسه هیئت دولت، نسبت به اظهارات متناقض ویتکاف واکنش نشان داد. وزیر امور خارجه گفت: «اظهارات مختلف و بعضاً مواضع متضادی را از طرف مقامات آمریکایی شنیدهایم که اصلاً کمککننده به روند مناسب مذاکراتی نخواهد بود. با این حال ما باید در جلسه مذاکره از نظرات واقعی آنان مطلع شویم. اگر با مواضع سازندهای بیایند امیدواریم مذاکره در خصوص چارچوب یک توافق محتمل را بتوانیم شروع کنیم.» عراقچی ادامه داد: «موضع و عملکرد ما روشن است. آنها با اعمال فشار هیچ چیز را به دست نخواهند آورد.
اگر مذاکره براساس موضع برابر و در فضای محترمانه باشد میتواند به پیش برود اما از طریق فشار چیزی حاصل نخواهد شد.» رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: «غنیسازی ایران یک امر واقعی و پذیرفتهشده است. ما برای اعتمادسازی در خصوص نگرانیهای احتمالی آمادگی داریم اما اصل موضوع غنیسازی قابل مذاکره نیست.»
اسماعیل بقائی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز در واکنش به این اظهارات در توئیتر نوشت: «جابجایی مکان دروازه در فوتبال یک خطای حرفهای و یک حرکت غیرمنصفانه است. اما در دیپلماسی چنین حرکتی (که توسط عناصر تندرو فاقد درک منطق/هنر مذاکره معقول ترویج میشود) میتواند هر شروعی را در معرض تخریب قرار دهد. چنین حرکتی میتواند به منزله عدم جدیت و حسننیت تلقی شود. ما هنوز در مرحله آزمایش هستیم....»
مسقط یا رم؟
در روزی که گذشت، مسئله محل برگزاری دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده، بار دیگر در معرض توجه قرار گرفت. ابتدا اعلام شد که دور دوم مذاکرات در رم برگزار خواهد شد و وزیر خارجه هلند و ایتالیا این خبر را اعلام کردند اما سپس اعلام شد که دور دوم مذاکرات نیز در مسقط برگزار خواهد شد. شب گذشته اما بار دیگر نام رم مطرح شد. خبرگزاری مهر در این باره نوشت: «علت تغییر محل دور دوم گفتوگوهای ایران و آمریکا از مسقط عمان به رم ایتالیا، مهیا نبودن شرایط میزبانی طرف عمانی بوده است.» تا لحظه تنظیم این گزارش، واکنشی از سوی دستگاه دیپلماسی ایران نسبت به تائید یا تکذیب این خبر نشان داده نشد.