| کد مطلب: ۳۰۹۲۳

عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس اعلام کرد: برگشت لایحه ۵ ساله شدن شوراها

روز گذشته پیش از شروع جلسه رسمی شورای شهر تهران، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه «اگر زنده باشم قطعاً برای دور بعد ثبت‌نام نمی‌کنم»، موضوع ۷ ساله شدن طول عمر ششمین دوره مدیریت شهری را منتفی دانسته و از مطرح شدن طرح «فعالیت شوراها تا سال ۱۴۰۵» خبر داد.

عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس اعلام کرد: برگشت لایحه 5 ساله شدن شوراها

روز گذشته پیش از شروع جلسه رسمی شورای شهر تهران، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران با اشاره به اینکه «اگر زنده باشم قطعاً برای دور بعد ثبت‌نام نمی‌کنم»، موضوع 7 ساله شدن طول عمر ششمین دوره مدیریت شهری را منتفی دانسته و از مطرح شدن طرح «فعالیت شوراها تا سال 1405» خبر داد.  پس از سقوط بالگرد سیدابراهیم رئیسی و برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست‌جمهوری، سرنوشت انتخابات شوراهای شهر و روستا در هاله‌ای از ابهام فرو رفت. این دو انتخابات همزمان با هم برگزار می‌شد تا از یک سو هزینه‌های انتخاباتی کاهش و از سوی دیگر مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری افزایش یابد. 

مجلس یازدهم در آخرین جلسه خود اما به این موضوع پرداخت و مقرر شد انتخابات شوراهای شهر و روستاها خرداد سال 1404 برگزار شود و دوره 4 ساله شوراها در دوره هفتم 3 ساله باشد و دوباره این دو انتخابات با هم برگزار شود. این مصوبه مجلس به تایید شورای نگهبان رسید اما شورای عالی استان‌ها (متشکل از شوراهای استان‌های مختلف) لایحه‌ای به مجلس ارائه کرد تا این دوره 3 سال دیگر ادامه پیدا کند و پس از 7 سال انتخابات شوراها با ریاست‌جمهوری برگزار شود. مجلس نوپای دوازدهم اما با این لایحه مخالفت کرد. پس از آنکه تیرِ 7 ساله شدن شوراها به سنگ خورد حالا زمزمه افزایش یک‌ساله شوراها به گوش می‌رسد اما دولت به صراحت اعلام کرد که با هرگونه افزایش طول فعالیت شوراها مخالف است و 30 خرداد انتخابات را برگزار می‌کند.

انتخابات شوراها در سال 1405 برگزار می‌شود

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، روز گذشته درباره افزایش یک‌ساله مدیریت دوره ششم مدیریت شهری گفت: «به جلسه کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس دعوت شدیم. در این جلسه مباحث مختلفی مطرح شد. موضوع ۷ ساله شدن شوراها منتفی شده و قرار است یک سال به این دوره اضافه بکنند. البته مجلس به دنبال افزایش یک‌ساله عمر شوراهاست و شورای عالی استان‌ها و شوراها به دنبال این موضوع نیستند و من به نمایندگان اعلام کردم که ما دنبال کم و یا زیاد شدن شوراها نیستیم. هر چیزی صلاح کشور و مملکت است آن را انجام دهید. اما باید بین انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری دو سال فاصله باشد. به همین دلیل مجلس می‌خواهد، انتخابات شوراها را یک‌سال به تعویق بیاندازد تا انتخابات بعدی در سال ۱۴۰۵ و انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۷ برگزار شود.»

او در واکنش به مخالفت دولت و اظهارنظر معاون سیاسی وزیر کشور گفت: «در جلسه کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس هم مخالف بودند. اما اعلام شد که چند شهر نماینده مجلس ندارند. ضمن آنکه اگر شورای بعدی سه‌ساله باشد، مجلس فرصت برگزاری انتخابات شوراها را نخواهد داشت. در حقیقت مجلس که تازه شروع به کار کرده، باید صلاحیت اعضای شوراها را بررسی کنند. این موضوع باید حل شود. ما اعلام آمادگی کردیم تا با همفکری این مشکل حل شود. اگر این یک‌ساله شدن تصویب نشود به روش‌های دیگری این مشکل را حل می‌کنیم.»

چمران در پاسخ به این سوال هم‌میهن که با دوساله شدن دوره بعدی، مدیران می‌توانند به اقدامی دست بزنند؟ تاکید کرد: «دوره بعد دو ساله نمی‌شود. بلکه به این دوره یک‌سال اضافه می‌شود و دوره بعد ۴ ساله می‌شود. در حقیقت انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراهای شهر و روستا با هم نخواهد بود. ضمن آنکه مصوب کردند که انتخابات شوراها محلی باشد و در ۵ جمعه متوالی برگزار شود نه در یک روز و قرار است در صحن مجلس نیز مطرح شود.

ما هم بر این عقیده‌ایم که انتخابات شوراها محلی است و اصولاً با انتخابات سراسری متفاوت است و استان‌های مختلف می‌توانند در تاریخ‌های متفاوت انتخابات خود را برگزار کنند. اگر یک‌سال اضافه شود سال ۱۴۰۵ انتخابات شوراها برگزار می‌شود و سال ۱۴۰۷ انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری با هم برگزار خواهد شد. حسن این تغییر این است که دو سال مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام عملی می‌‌شود.»

رئیس شورای شهر تهران با اشاره به همزمانی برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراها به دلیل کاهش هزینه‌ها نیز گفت: «اگر در مجلس افزایش یک‌ساله تصویب شود انتخابات شوراها از انتخابات ریاست‌جمهوری جدا شده و احتمال دارد که با انتخابات مجلس خبرگان هم‌زمان شود.»

مجلس مصوبه‌ای نداشته است

اما یک منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود به هم‌میهن گفت که کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس هیچ مصوبه‌ای درباره افزایش یک‌سال دیگر به دوره ششم مدیریت شهری ندارد اما قرار است که روز سه‌شنبه (18 دی) این موضوع در کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس مطرح شده و بررسی شود.

برگشت لایحه 5 ساله شدن شوراها 

کامران پولادی، نماینده چالوس، کلاردشت و نوشهر و عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس نیز در گفت‌وگو با هم‌میهن درباره تغییر تاریخ انتخابات و افزایش طول دوره مدیریت شهری تاکید کرد: «بعد از اتفاقی که برای شهید رئیسی به وجود آمد، شاهد انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری بودیم. پس از پیروزی آقای پزشکیان نیز برخی از همکاران ما از جمله آقای پزشکیان، احمد دنیامالی، غلامرضا نوری‌قزلجه و عبدالکریم حسین‌زاده از مجلس به دولت رفتند.»

او افزود: «در مجلس یازدهم نیز مصوب شد که دوره شورای شهر تهران 4 ساله بماند و دوره بعدی 3 ساله. اما مدیران شهری اعلام کردند که انتخابات شوراهای شهر و روستا در سال آینده برای دولت بار مالی دارد. علاوه بر آن موضوع مشارکت را هم مطرح کردند. لوایحی که مدیران به کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ارائه شد مورد بررسی قرار گرفت.»

پولادی درباره اضافه شدن یک سال به دوره ششم مدیریت شهری گفت: «این موضوع نیز وارد کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شده و روی نکات آن بحث شد. در نهایت دوباره به کارگروه برگردانده شد. بنابراین یک‌ساله یا هفت‌ساله شدن شوراها هیچ مصوبه‌ای از کمیسیون ندارد و در حال حاضر برگشت خوردن است. در کارگروه دوباره این موضوع مطرح و کارشناسی شده و دوباره به کمیسیون ارجاع می‌شود.»

او در پاسخ به این سوال که انتخابات شوراها در زمانی غیر از انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار خواهد شد؟ تاکید کرد: «این احتمالاتی است که شورای استان داده است. وزارت کشور با این تغییر انتخابات شوراها مخالف بوده و معتقد است که این انتخابات باید در موعد مقرر خود که 30 خرداد 1404 است، برگزار شود. شورای عالی استانها اما موضوعات دیگری را مطرح کرده که ما در کمیسیون آنها را مورد بررسی قرار دادیم. فعلاً مجلس درباره تغییر تاریخ انتخابات شوراها هیچ اظهارنظری نکرده است.»

پولادی در پاسخ به این سوال که آیا همزمان نبودن انتخابات شوراها با ریاست‌جمهوری هزینه‌ای به دولت تحمیل می‌کند؟ گفت: «ما در کمیسیون به این موضوعات می‌پردازیم و باید علاوه بر در نظر گرفتن موضوع تحمیل هزینه به دولت، به موضوع افزایش مشارکت نیز توجه داشته باشیم. ما دنبال این هستیم که مشارکت افزایش یابد ضمن آنکه تکلیف چند حوزه‌ای که بدون نماینده مانده نیز باید روشن شود.»

دیدگاه

ویژه تیتر یک
پربازدیدترین
آخرین اخبار