| کد مطلب: ۳۰۵۵۷

جنگ موشکی / بررسی حملات متقابل یمن و اسرائیل در گفت‌‏وگو با کارشناسان

جنگ در جبهه یمن، وارد مرحله جدیدی شده است.انصارالله به عنوان گروه حاکم بر این کشور، شدت حملات خود علیه اسرائیل را افزایش داده و در مقابل نیز حملات هوایی به زیرساخت‌‏های این کشور از سوی رژیم تل‌‏آویو عملیاتی شده است. نیروهای فرماندهی آمریکا موسوم به سنتکام نیز در حملاتی جداگانه اهداف متعلق به یمن را مورد هجوم قرار می‌‏دهند. آنچه در حال حاضر مطرح است و رسانه‌‏ها به تحلیل آن می‏‌پردازند، آغاز جنگ میان اسرائیل و یمن طی روزهای آینده است.

جنگ موشکی / بررسی حملات متقابل یمن و اسرائیل در گفت‌‏وگو با کارشناسان

جنگ در جبهه یمن، وارد مرحله جدیدی شده است. انصارالله به عنوان گروه حاکم بر این کشور، شدت حملات خود علیه اسرائیل را افزایش داده و در مقابل نیز حملات هوایی به زیرساخت‌های این کشور از سوی رژیم تل‌آویو عملیاتی شده است. نیروهای فرماندهی آمریکا موسوم به سنتکام نیز در حملاتی جداگانه اهداف متعلق به یمن را مورد هجوم قرار می‌دهند. آنچه در حال حاضر مطرح است و رسانه‌ها به تحلیل آن می‌پردازند، آغاز جنگ میان اسرائیل و یمن طی روزهای آینده است.

انصارالله یکی از گروه‌های مقاومت بود که به‌دنبال رخ دادن عملیات هفت اکتبر و حملات اسرائیل به نوار غزه، حملات خود علیه اسرائیل را آغاز کرد تا اهرم فشاری بر این رژیم باشد که در غزه تن به آتش‌بس بدهد. تحلیل موجود در آن زمان، مبتنی بر این خط بود که اسرائیل وارد جنگ فرسایشی نخواهد شد و با افزایش فشار بر منافع رژیم، آن‌ها در نهایت مجبور خواهند شد که تجاوزهای خود به فلسطین را پایان بدهند.

حزب‌الله لبنان نیز با همین تحلیل وارد میدان نبرد شد و شمال سرزمین‌های اشغالی را زیر ضربه برد اما این اتفاق نیفتاد و جنگِ مذکور چند روز دیگر ۱۵ماهه خواهد شد. اسرائیل و لبنان آتش‌بس کردند و حزب‌الله پس از وارد شدن ضربه‌های مهم به سطوح فرماندهی خود و برای جلوگیری از تخریب بیشتر در لبنان تن به عقب‌نشینی داد. 

در جبهه غزه نیز خسارت‌های فراوانی از سوی رژیم صهیونیستی به زیرساخت‌های این منطقه وارد شد و اخبار حاکی از آن است که در نهایت، این جنگ نیز به زودی پایان خواهد یافت. سوریه به عنوان پل ارتباطی مقاومت با تغییر حکومت مواجه شد و براساس آخرین اخبار و آمار موجود، ۸۰ درصد توان نظامی آن توسط اسرائیل نابود شد. در حال حاضر حدود ۶۰۰ کیلومترمربع از خاک سوریه نیز تحت اشغال صهیونیست‌ها قرار دارد. با آرام شدن نسبی اوضاع در حوزه مدیترانه، جنگ به سمت دریای سرخ آمده است.

عملیات یمنی

اگر هفت اکتبر را مبنای آغاز عملیات نظامی یمنی‌ها قرار بدهیم، می‌توانیم عملکرد آنان علیه اسرائیل را به سه بخش تقسیم کنیم. آن‌ها ابتدا کشتی‌های متعلق یا در حرکت از / به اسرائیل را هدف قرار دادند یا توقیف کردند. در مرحله دوم، عملیات‌های پهپادی کلید خورد و در مرحله آخر، موشک‌ها از زرادخانه‌های یمن بیرون آمدند. در حال حاضر، همچنان کشتی‌های تجاری با این مشخصات در لیست اهداف یمنی‌ها قرار دارند و پهپادها و موشک‌ها نیز به سمت اسرائیل شلیک می‌شوند. به سیاهه این اقدامات نظامی، حمله به کشتی‌های نظامی به خصوص اهداف آمریکایی را نیز باید اضافه کرد. 

در حال حاضر یمن حملات خود را گسترش داده است. چند روز قبل، انصارالله با استفاده از موشک هایپرسونیک، تل‌آویو را هدف قرار داد. همچنین گزارش‌هایی درباره اصابت پهپاد یمنی به برخی زیرساخت‌های اسرائیل در منطقه عسقلان (اشکلون) نیز وجود دارد. اصلِ اصابت پهپاد یمنی از سوی مقامات اسرائیلی تائید شده اما آن‌ها مدعی هستند که این پهپاد به منطقه‌ای باز برخورد کرده است.

فرودگاه بن‌گوریون در تل‌آویو نیز روز جمعه هدف حمله یمنی‌ها قرار گرفت. تائید خبر آخرین حمله موشکی یمن به اسرائیل، عصر دیروز منتشر شد. براساس اعلام یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن، انصارالله پایگاه هوایی نواتیم در منطقه نقب را با موشک هایپرسونیک فلسطین ۲ هدف حمله قرار داد. این پایگاه در جریان عملیات وعده صادق نیز هدف حمله ایران قرار گرفته بود. تا لحظه تنظیم این گزارش، خبری از عملیات مجدد یمنی‌ها مخابره نشد.

عملیات اسرائیلی

تجاوز نظامی اسرائیل به یمن و حمله به اهدافی در خاک این کشور وارد مرحله جدیدی شد. در جریان آخرین تحولات و تا لحظه تنظیم این گزارش، حمله اسرائیل به چند نقطه از جمله فرودگاه صنعاء و بندر الحدیده آخرین تحرک نظامی رژیم صهیونیستی علیه یمن است؛ اقدامی که با توجه به اظهارنظر اخیر بنیامین نتانیاهو، این انتظار وجود دارد که ادامه‌دار و گسترده باشد.

نخست‌وزیر اسرائیل سه روز قبل در توئیتر نوشت: «ما به دشمنان و کسانی که فکر می‌کنند می‌توانند رگ زندگی ما را قطع کنند، ضربات دردناکی وارد می‌کنیم و این کار را با همه دشمنان خواهیم کرد. حوثی‌ها (جنبش انصارالله یمن) همان درسی را خواهند گرفت که حماس، حزب‌الله، رژیم اسد و دیگران گرفتند و هرچند که مدتی این کار زمان ببرد اما این درسی است که همه خاورمیانه خواهند گرفت.» حمله اخیر اسرائیل به یمن سه کشته و ۱۶ زخمی بر جای گذاشت. 

حمله موشکی اخیر یمن به اسرائیل، در جواب حمله قبلی رژیم صهیونیستی بود. با توجه به این وضعیت، انتظار این است که اسرائیل اهداف دیگری را هدف حمله خود قرار دهد. آمریکا و انگلیس نیز طی روزهای اخیر، حملات جداگانه‌ای به یمن انجام دادند.

آینده‌ای برای دولت صنعاء وجود ندارد

قاسم محبعلی copy

قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در تحلیل وضعیت بحران میان یمن و اسرائیل، به خبرنگار هم‌میهن گفت: «انتظار می‌رفت که اسرائیلی‌ها بعد از غزه، لبنان و اتفاقاتی که در سوریه افتاد سراغ یمن بروند. آن محاسباتی که می‌گفت پس از هفت اکتبر اگر اقداماتی صورت بگیرد شاید در رفتار اسرائیل تاثیر بگذارد و آن‌ها را مجبور به اعطای امتیاز به حماس و پذیرش آتش‌بس در غزه کند، اشتباه از آب درآمد.

طبیعتاً اسرائیل بعد از اینکه خیالش از غزه تا حد زیادی راحت شد، در لبنان به هدفش رسید و شرایط در سوریه تغییر کرد، متوجه یمن شد. عملیات در یمن را نیز با کمک آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها انجام می‌دهند. آن‌ها چرا وارد می‌شوند؟ چون یمنی‌ها امنیت کشتیرانی در دریای سرخ، تنگه باب‌المندب و خلیج عقبه را به خطر انداخته‌اند.»

او یادآور شد: «معتقدم اگر یمنی‌ها می‌دانستند کار به اینجا می‌رسد و البته محاسبات درستی داشتند، خودشان را زودتر وارد این بحران نمی‌کردند. به نظر می‌رسد آمریکا و اسرائیل مصمم هستند که شرایط یمن را تغییر دهند و تا جای ممکن انصارالله را سرکوب کنند. هرچند می‌دانند که تضعیف یمن سخت‌تر از تضعیف سوریه است.»

سفیر پیشین ایران در یونان تاکید کرد: «درست است که یمنی‌ها به سرسختی و جنگیدن شجاعانه مشهور هستند اما در جنگ پیش رو، بحث جنگاوری فردی مطرح نیست. بحث امکانات و تکنولوژی است که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها دارند و یمنی‌ها ندارند. بحث حمله‌های هوایی مطرح نیست. فعلاً جنگ تن به تن زمینی نیست که جنگاوری‌ها خیلی مطرح باشد.

البته یمن به خاطر اقلیم کوهستانی‌ای که دارد، وضعیتش متفاوت است و آن‌ها نمی‌توانند به راحتی پناهگاه‌های انصارالله را نابود کنند اما در هر صورت، جنگی نابرابر در خواهد گرفت. تصور کنید یمنی‌ها موشکی به تل‌آویو یا هر جای دیگری شلیک می‌کنند، نهایتاً چند نفر کشته یا زخمی می‌شوند اما طرف مقابل چه می‌کند؟ تاسیسات و تجهیزات زیربنایی این کشور فقیر مثل نیروگاه‌ها و فرودگاه را از بین می‌برد. سطح خسارتی که دو طرف به یکدیگر وارد می‌کنند، اصلاً قابل مقایسه نیست.»

محبعلی یادآور شد: «در مورد لبنان یا سوریه اجماعی بین غرب و کشورهای عربی و اسرائیل وجود داشت. شورای همکاری خلیج‌فارس حزب‌الله را یک گروه تروریستی می‌داند، آمریکا و اسرائیل نیز همین‌طور. در خصوص سوریه نیز تقریباً تمام کشورهای عربی رابطه خود با دمشق را قطع کرده بودند. عربستان یک رابطه نصفه و نیمه‌ای با آن‌ها داشت. آمریکا، اسرائیل و ترکیه هم با اسد مشکل داشتند. در مورد یمن نیز همین است. یمنی‌ها حدود هفت سال با عربستان و امارات جنگیدند. سر نخواستن یمنی‌ها دعواست. شاید تنها دولتی که از آن‌ها حمایت کند، جمهوری اسلامی ایران است.»

سفیر پیشین ایران در مالزی گفت: «سازمان ملل، کشورهای غربی، اتحادیه اروپا و دولت‌های عربی، دولت مستقر در جنوب یمن را به رسمیت می‌شناسند و نه دولتی که در صنعاء مستقر است. احتمال دارد زمانی که انصارالله به اندازه کافی ضربه خورد و تضعیف شد، سعی کنند ظرفیت دولت مستقر در عدن را برای جنگ زمینی فعال کنند. حقیقت امر این است که آینده‌ای نمی‌توان برای دولت صنعاء پیش‌بینی کرد. شاید برای گفتن این حرف دیر شده باشد اما ‌ای‌کاش جمهوری اسلامی ایران آن‌ها را از این درگیری دور نگه می‌داشت که خسارت کمتری بخورند یا بشود راه‌حلی برایشان پیدا کرد که این‌طور مورد تجاوز اسرائیل و آمریکا قرار نگیرند.»

انصارالله تسلیم نمی‌شود

اصغی قریشی copy

سیداصغر قریشی، سفیر پیشین ایران در یمن به هم‌میهن گفت: «اینکه چرا یمنی‌ها یا به‌طور مشخص انصارالله، در پاسخ به اقدامات اخیر اسرائیل و آمریکا حملات خود را تشدید کردند، به روحیات آن‌ها برمی‌گردد. انصارالله زیدی هستند و زیدی‌ها در طول تاریخ همین‌گونه بودند. از ۱۲۰۰ سال پیش جنگیدند، مقاومت کردند و دنبال شهادت بودند. تاریخ آن‌ها در یمن و طبرستان ایران که زمانی آنجا حکومت تشکیل داده بودند را که مرور کنیم، این حقیقت را به ما نشان می‌دهد. بنابراین، روحیه حوثی‌ها را باید در نظر گرفت. چون باکی از شهادت ندارند، محاسبه عواقب کار خود را نیز نمی‌کنند.

برای آن‌ها مهم نیست که آمریکا مقابل آن‌هاست یا اسرائیل. درحالی‌که زیر بمباران هستند، به حملات علیه منافع و اهداف اسرائیلی ادامه می‌دهند. آن‌ها حدود هشت سال تحت شدیدترین حمله‌های عربستان، امارات، آمریکا و کشورهای اروپایی قرار داشتند. بدون وقفه مناطق تحت کنترل انصارالله در شمال را می‌کوبیدند. زیرساخت‌ها، پل‌ها، مدارس و جاده‌ها را می‌زدند. همین حملاتی که در حال حاضر آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و اسرائیلی‌ها انجام می‌دهند، آن زمان هم انجام می‌شد. اما انصارالله از مقاومت دست نکشید.»

او ادامه داد: «تجربه شکست‌های پیشین در یمن، مقابل چشم این ائتلاف جدید است. من خبر ندارم که چه استراتژی‌ای را می‌خواهند در این جنگ و حملات پیش رو پیاده‌سازی کنند. زمان مشخص می‌کند که ببینیم دنبال چه هستند. یمن تحت کنترل یک حکومت نیست. شمال آن دست انصارلله، شرق آن در اختیار عربستان و امارات و جنوب در اختیار دولتِ مورد شناسایی بین‌المللی و تحت حمایت ریاض است.

نمی‌دانیم حجم تخریب‌ها را تا کجا می‌خواهند پیش ببرند و دامنه حملات را تا چه نقطه‌ای گسترش دهند و چقدر موفق شوند. بر اساس اخباری که موجود است، احتمالاً آمریکا و انگلیس حملات‌شان را ادامه دهند و اسرائیل هم به آن‌ها اضافه شده است. احتمالاً اسرائیل برای حملات خود از ظرفیت اطلاعاتی آمریکا و انگلستان استفاده کند.»

سفیر پیشین ایران در یمن، درباره این نکته که گفته می‌شود احتمال تقویت دولت عدن برای استفاده به عنوان نیروی زمینی علیه انصارالله وجود دارد، اظهار داشت: «نیروهای تحت حمایت عربستان ۱۰ سال است که نتوانستند انصارالله را شکست دهند. تجربه ۱۰ ساله این را به ما می‌گوید. هر نیروی خارجی که وارد یمن شده یا به نیابت از خارجی‌ها با انصارالله جنگیده، شکست خورده. در طول تاریخ زیدی‌ها، شکست‌های اندکی وجود دارد. در دهه ۶۰ میلادی، مصری‌ها به یمن لشکر کشیدند اما در نهایت مجبور به مصالحه شدند. با مصالحه جنگ تمام شد. انصارالله تسلیم نمی‌شود. اگر جنگ زمینی با هر طرفی رخ دهد، انصارالله شکست نمی‌خورد.» 

دیدگاه

ویژه تیتر یک
پربازدیدترین