درباره عکس صفحه اول روزنامه سازندگی
آلودگی هوا یا ابرهای کومولونیمبوس
استفاده از عکس غیرواقعی در روزنامه تنها به شرط توضیح در کپشن عکس قابل قبول است. آن هم نه در شرایطی که گرفتن عکس آلودگی هوا از آب خوردن راحتتر است.
عکس صفحه اول روزنامه سازندگی هوشمندانه است. نوشتم هوشمندانه، اما پشت بندش مینویسم «عکس یک» روزنامه سازندگی انتخاب درستی نیست. عکسها برای آنکه پایشان به صفحات خبر و روزنامهها باز شود باید شرایط ویژهای داشته باشند.
اول، باید در ارتباط مستقیم با موضوع خبر باشند. دوم اینکه جذابیت بصری داشته باشند. سوم، قاب مناسب داشته باشند که بسته به «لیاوت» بتوان تیتر و باقی ملزومات صفحه را داخلش کار کرد. چهارم باید متناسب با موضوع خبر باشند. پنجم و از همه مهمتر باید واقعی و صادقانه باشند.
روزنامهنگاری حرفهای بر پایه صداقت و شفافیت بنا شده است. عکس از آسمان ابری که به واسطه یک کار گرافیکی تیره شود ـ اگر هم این عکس خاص تیره نشده باشدـ دلیلی بر آلوده بودن آسمان نیست، چه بسیار روزهایی که اتفاقاً ابرهای کومولونیمبوس در هوای مطبوع به همین شمایل دیده میشوند و میتوان عکسهایی به همین شکل گرفت.
اگر قرار است از این عکس به عنوان عکس آلودگی هوا استفاده شود حتماً باید توضیح داده شود که عکس نمادین یا آرشیوی است. در غیر این صورت مخاطب ممکن است تصور کند که تصویر واقعی و بازتاب وضعیت فعلی است و این میتواند گمراهکننده باشد.
واقعیت این است که اعتماد مخاطب به رسانه به دلیل صداقت آن است. اگر روزنامه عکس جذاب اما غیرواقعی استفاده کند و این موضوع را شفاف نکند، ممکن است مخاطب احساس گمراهی کند و اعتبار رسانه به این واسطه از بین برود.
عکس یک روزنامه سازندگی صفحه خوبی بود به شرط آنکه سازندگی مجله بود. استفاده از عکس غیرواقعی در روزنامه تنها به شرط توضیح در کپشن عکس قابل قبول است. آن هم نه در شرایطی که گرفتن عکس آلودگی هوا از آب خوردن راحتتر است.