ولادیمیر پوتین از مسعود پزشکیان برای سفر به مسکو دعوت کرد
دیدار در عشقآباد
ولادیمیر پوتین ضمن دعوت از رئیسجمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس بریکس و برگزاری نشست مشترک دوجانبه گفت: ما به طور مشترک در سطح بینالمللی همکاری میکنیم و ارزیابیها و رویکردهای جهانی ما یکسان است.
گروه خبر: رئیسجمهور کشورمان که روز پنجشنبه برای شرکت در همایش «ارتباط متقابل اعصار و فرهنگها؛ زیربنای صلح و توسعه» به مناسبت سیصدمین سالگرد میلاد مختومقلی فراغی، شاعر بزرگ ترکمن به عشقآباد رفته بود، عصر دیروز به کشور بازگشت. پزشکیان در این سفر که با دعوت رسمی رئیسجمهور ترکمنستان انجام شد، ضمن دیدار با همتای ترکمنستانی و رهبر ملی این کشور، با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و رئیسجمهور ازبکستان نیز دیدار و گفتوگو کرد.
نکاتی از سخنرانی رئیسجمهور
پزشکیان در سخنان خود در همایش سیصدمین سالگرد مختومقلی فراغی، گفت: «در قلمرو سیاسی و فرهنگی بزرگی که امروز ایران و ترکمنستان در قلب آن جای گرفتهاند و در روزگار سلجوقیان، شاعران و تاریخنگاران سرحد آن را از جیحون تا فرات و گاه از کاشغر تا حلب ذکر کردهاند، از دیرباز مردمانی، با صلح و صفا زندگی میکنند که با وجود گوناگونی و تنوع در قومیت و زبان، میراث تمدنی و فرهنگی مشترکی دارند.»
وی افزود: «روابط و دوستی دو ملت بزرگ ایران و ترکمنستان به عنوان دو همسایه با مرزهای طولانی، همواره روابطی دوستانه، برادرانه، سازنده و مبتنی بر منافع متقابل بوده و از روندی رو به رشد و متوازن در همه عرصههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برخوردار است.»
پزشکیان یادآور شد: «نگاه به وحدت و ایجاد وفاق فقط مختص به جوامع اسلامی نیست، بلکه صحبت از صلح و تعمیق برادری و پیریزی گفتمان وفاق نیاز امروز جامعه بینالمللی است، اما در این گذر هنوز هم بسیاری از مؤلفههای یکجانبهگرایی، همزیستی جامعه انسانی را با اخلال مواجه کرده است. مصداق روشن آن را امروز در فلسطین و در نادیده انگاشتن حقوق ملتی میبینیم که دارای تاریخ، فرهنگ و عناصر هویتی مشخص و مختص به خود هستند. وقتی صحبت از ظلم و بیعدالتی میشود، تصویر رنج مردم بیپناه غزه در ذهن ما نقش میبندد. عمق بحران غزه و قساوت بهکاررفته در این جنگ نابرابر و ادامه حملات وحشیانه به شهرهای لبنان خارج از توصیف است.»
ملاقات با پوتین
دیدار دوجانبه با پوتین، نخستین ملاقات میان پزشکیان و رئیسجمهور روسیه بود. در جریان این ملاقات که در حاشیه همایش عشقآباد صورت گرفت، دو طرف بر اهمیت راهبردی روابط دوجانبه میان تهران و مسکو تاکید کردند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیسجمهور با ابراز خرسندی از فرصت دیدار با همتای روس خود گفت: از نظر اقتصادی و فرهنگی ارتباطات ما روزبهروز تقویت شده و قویتر میشود. روند رو به رشد همکاریهای ایران و روسیه با توجه به اراده رهبران عالی دو کشور به ضرورت تقویت این ارتباطات باید تسریع شود.
پزشکیان با بیان اینکه ایران و روسیه ظرفیتهای متقابل و مکمل خوبی دارند و میتوانند به یکدیگر کمک کنند، افزود: مواضع ما در دنیا خیلی نزدیکتر از دیگران به یکدیگر است. رئیسجمهور با ابراز امیدواری نسبت به تسریع در امضای سند راهبردی مشارکت ایران و روسیه، بر توسعه همکاریهای فیمابین تاکید کرد و اظهار داشت: امیدوارم در جریان حضور در اجلاس بریکس در روسیه، این معاهده را نهایی کنیم.
پزشکیان با اشاره به وضعیت بحرانی منطقه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی هیچ چارچوب حقوقی و انسانی بینالمللی را رعایت نمیکند و شرایط در منطقه بحرانی است؛ کشورهای اروپایی و آمریکا نمیخواهند ارتباطات کشورهای منطقه در بستر آرامی ادامه یابد.
رئیسجمهور روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از این گفتوگو اظهار داشت: همکاریهای دو کشور برای ما اولویت بالایی دارد و توسعه روابط و افزایش حجم تجارت میان دو طرف خیلی خوب در حال انجام است.
ولادیمیر پوتین ضمن دعوت از رئیسجمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس بریکس و برگزاری نشست مشترک دوجانبه گفت: ما به طور مشترک در سطح بینالمللی همکاری میکنیم و ارزیابیها و رویکردهای جهانی ما یکسان است.
رهبران ترکمنستان
رئیسجمهور کشورمان در عشقآباد با قربانقلی بردی محمداف و سردار بردی محمداف رهبر ملی و رئیسجمهور ترکمنستان که میزبان او بودند نیز دیدار و گفتوگو کرد. پزشکیان در دیدار با رهبر ملی ترکمنستان، با اشاره به دیدار خود با رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش از این سفر و ابلاغ سلام ایشان به رهبر ملی ترکمنستان خاطرنشان کرد: «رهبر انقلاب عمیقاً فرهنگشناس و فرهنگدوست هستند و شناخت کاملی از «مختومقلی فراغی» شاعر شهیر ترکمن دارند و معتقدند که دو ملت ایران و ترکمنستان علاوه بر همسایگی، خویشاوند یکدیگر نیز هستند.»
بردی محمداف، رئیس مصلحت خلق ترکمنستان نیز با اشاره به اشتراکات بین دو کشور گفت: «به کشور برادر خود خوش آمدید و امیدوارم حوزههای فرهنگی بین ما و شما گسترش یابد. همچنین بابت مشارکت شما در همایش امروز و ارائه سخنرانی مهمتان تشکر میکنم. ما در صدد تعمیق روابط با همسایگان هستیم و کمیسیون همکاریهای مشترک در این مدت عملکرد خوبی داشته است. امیدوارم در بحث اقتصادی نیز شاهد توسعه همکاریهای فیمابین باشیم.» پزشکیان و رئیسجمهور ترکمنستان نیز ضمن اشاره به اشتراکات میان دو کشور و ظرفیتهای پیش رو، بر ضرورت توسعه همکاریهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تاکید کردند.
دیدار با همتای ازبک
رئیسجمهور کشورمان پیش از ترک عشقآباد، ملاقات دوجانبهای با «شوکت میرضیایف» رئیسجمهور ازبکستان داشت. رئیسجمهور با اشاره به آمادگی ایران برای توسعه همهجانبه همکاریها با ازبکستان خاطرنشان کرد: «ما میتوانیم در زمینههای علمی، صنعتی و فرهنگی همکاریهای خود را توسعه دهیم.»
پزشکیان ضمن دعوت از رئیسجمهور ازبکستان برای سفر به تهران گفت: «ظرفیتهای ایران در حوزههای علمی و صنعتی میتواند محور اصلی توسعه همکاریهای مشترک باشد.» پیشنهادی که مورد استقبال رئیسجمهور ازبکستان قرار گرفت.
قالیباف در تاجیکستان
همزمان با حضور مسعود پزشکیان در عشقآباد، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس کشورمان نیز در سفری رسمی برای شرکت در مراسم سیامین سالگرد تصویب قانون اساسی تاجیکستان در رأس هیئتی پارلمانی، به دوشنبه رفت. قالیباف در این سفر با رستم امامعلی، رئیس مجلس ملی، محمدطاهر ذاکرزاده، رئیس مجلس نمایندگان و امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان دیدار و گفتوگو کرد.
از نکات جالب توجه سفر رئیس مجلس به دوشنبه این بود که قالیباف در جریان سفر دو روزه خود به تاجیکستان، پروژه «دستگاههای موسیقی ایران» به مدیریت هنری حسین علیزاده و همچنین «شاهنامه فردوسی» را به عنوان هدیه به مقامات عالیرتبه این کشور از جمله امامعلی رحمان رئیسجمهور و رستم امامعلی رئیس مجلس ملی تاجیکستان تقدیم کرد.
قالیباف پس از بازگشت به تهران و در جریان گفتوگوی تلویزیونی، مذاکره برای انتقال آب تاجیکستان به ترکمنستان و انتقال آن به شرق کشور از طریق سد دوستی، تأکید بر گسترش همکاریها با تاجیکستان بهعنوان همسایه افغانستان برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و اسلحه، توسعه همکاری در حوزه حمل و نقل و اتحاد سازمانهای بینالمللی مثل مجمع مجالس جهانی(IPU)، مجمع مجالس آسیایی(APA) و مجمع مجالس اسلامی(PUIC) برای محکومیت جنایات اسرائیل را از جمله موارد مطرحشده در این سفر عنوان کرد.