| کد مطلب: ۳۵۱۷۸

جایزه‌‏ای معتبر/سه اثر ابوالقاسم خوشرو برگزیده جشنواره بین‏‌المللی عکاسی ۳۵awards در سال ۲۰۲۴ شد

هشتم فروردین‌ماه امسال یک عکاس ایرانی،‌ برگزیده یکی از معتبرترین مسابقه‌های بین‌المللی عکس جهان شد.

جایزه‌‏ای معتبر/سه اثر ابوالقاسم خوشرو برگزیده جشنواره بین‏‌المللی عکاسی 35awards در سال 2024 شد

هشتم فروردین‌ماه امسال یک عکاس ایرانی،‌ برگزیده یکی از معتبرترین مسابقه‌های بین‌المللی عکس جهان شد. هیئت‌داوران جایزه بزرگ عکاسی 35awards سه عکس ابوالقاسم خوشرو، عکاس باسابقه‌ ایرانی را به‌عنوان آثار برتر شاخه مینیمالیسم سال ۲۰۲۴ معرفی کردند. این خبر گرچه در حال‌و‌‌هوای نوروز و تعطیلی‌ها گم شد، ولی برای جامعه عکاسی ایران افتخار بزرگی است. خوشرو این موفقیت را در رقابت با بیش از 10هزار عکاس از ۱۳۱ کشور و بیش از ۴۲ هزار عکس به‌دست آورده است. اولین عکس مجموعه ۳۵۰ عکس برتر جهان این جایزه نیز با یکی از آثار خوشرو آغاز شده است.

تاریخچه، اهداف، برندگان و بخش‌بندی‌ها

35awards یک رویداد بین‌المللی و سالانه عکاسی است که سال ۲۰۱۵ تأسیس شده و به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین رقابت‌های عکاسی در جهان شناخته می‌شود و در سال‌های اخیر با استقبال زیاد عکاسان از ملیت‌های مختلف، به یکی از مهم‌ترین رویدادهای عکاسی جهان تبدیل شده است. هدف اصلی 35awards شناسایی و معرفی ۱۰۰ اثر برتر سال در شاخه‌های گوناگون است و از سال ۲۰۱۷ نیز عکاسان مهم و تاثیرگذار را براساس سه اثر مهم‌شان معرفی می‌کند.

35awards بخش‌های 10گانه‌ای دارد و برندگان آن همه‌ساله به‌صورت آنلاین اعلام می‌شوند. برگزیدگان این رویداد بین‌المللی عکاسی علاوه بر اینکه گواهینامه‌ و جوایز نقدی دریافت می‌کنند، آثارشان در یک آلبوم سالانه منتشر می‌شوند. این رقابت نه‌تنها به عکاسان کمک می‌کند تا آثار خود را در سطح بین‌المللی به نمایش بگذارند، بلکه فرصت‌های شبکه‌سازی و پیشرفت حرفه‌ای را نیز برای آنها فراهم می‌کند. 

photo_۲۰۲۵-۰۴-۰۵_۱۹-۰۹-۳۶

از نقاشی به عکاسی

ابوالقاسم خوشرو بیش از چهار دهه است که عکاسی می‌کند. او عکاسی را در روزهای پرالتهاب انقلاب، در کنار نام‌هایی چون کاوه گلستان و عباس عطار آغاز کرد. خوشرو از همان کودکی با رنگ و خط عجین بود؛ در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، زیر سایه استاد یگانه بهمن، اولین گام‌هایش را در نقاشی برداشت، سپس در مکتب بزرگانی چون فرامرز پیلارام، غلامحسین نامی، هانیبال الخاص و مرتضی کاتوزیان، این هنر را به اوج رساند.

خوشرو مدتی درگیر امور اجرایی شد و همین منجر به نزدیکی‌اش به عکاسی شد. او در دهه ۸۰ و با آغاز دوران دیجیتال هنر، تمام تمرکز خود را بر عکاسی گذاشت و مهارت و دانش خود را در محضر استادان بزرگ داخلی و خارجی ارتقاء داد. او با تلفیق هنر نقاشی و دقتش در عکاسی، آثاری بی‌بدیل در فاین‌آرت، مینیمالیسم، عکاسی معماری و خیابانی خلق کرد که هر یک، امضایی از تسلط او بر تکنیک‌های عکاسی‌اند.

تکنیک‌هایی که جز 35awards، موفقیت‌هایی در میدان‌های رقابتی دیگری هم برای او به همراه آورده است. او در این زمینه می‌گوید: «من تمام اصول هنرهای تجسمی را طی کردم و از نقاشی به عکاسی رسیدم. آثاری هم که در این جشنواره به‌‌عنوان آثار برتر انتخاب می‌شوند، تمام اصول و قواعد کمپوزیسیون، رنگ و ساخت‌ باید بادقت رعایت شده باشد. من در پروژه‌ای در مورد اسب کار کردم و متوجه شدم که اسب حیوانی بسیار باهوش و نجیب است. حالات درونی اسب مانند انتظار، قهر، آشتی و سرخوشی بسیار جالب است. یکی از عکس‌های من که در رتبه‌بندی جهانی قرار گرفته، براساس حالات انتظار اسب طراحی شده است. این اثر به‌صورت سیاه و سفید و بسیار ساده است، اما توانسته اجماع جهانی را به دست آورد.»

 پلتفرم کشف استعدادهای جدید

35awards که به‌عنوان پلتفرم کشف استعدادهای جدید و معرفی آنها به جامعه عکاسی شناخته می‌شود، سیستم رأی‌گیری سه‌مرحله‌ای دارد. در هر مرحله شرکت‌کننده‌ها در رأی‌گیری‌ها مشارکت می‌کنند و پس از رأی‌گیری، عکس‌های دارای امتیازهای بیشتر، به مرحله بالاتر صعود می‌کنند. درنهایت ۵۰ داور اصلی، ۳۵۰ عکس برتر جهان را رده‌بندی و منتشر می‌کنند. همچنین 10نفر به‌عنوان برترین عکاسان جهان آن سال معرفی می‌شوند که در دوره اخیر که آثار خوشرو نیز در میان برترین‌ها قرار گرفت. خوشرو درباره اهمیت این جایزه بین‌المللی عکاسی چنین توضیح می‌دهد: «مسابقه 35awards عکاسان نخبه‌گرا را معرفی نمی‌کند، بلکه عکاسان را که می‌توانند ارتباط مستقیمی با مخاطب برقرار کنند، گزینش می‌کند.

به‌عبارت دیگر روش خاص داوری این جایزه نشان می‌دهد عکاسان می‌توانند با اجماع جهانی بر سر یک اثر هنری به توافق برسند. همین موضوع البته حکایت از پتانسیل بالای آثار برتری دارد که عکاسان از هر گوشه از جهان به این رویداد ارائه می‌کنند. ضمن اینکه مدل داوری خاص این مسابقه نیز اهمیت زیادی دارد. چراکه آثار تا زمان داوری به‌صورت ناشناس بررسی و ارزیابی می‌شوند. این روش کمک می‌کند که عکاسان براساس کیفیت کارشان قضاوت شوند. به این صورت که یک عکس یا عکاس باید به‌قدری مورد توافق قرار گیرد تا به رتبه‌های بالاتر برسد.»

سوژه‌ها و مضمون عکس‌ها

ابوالقاسم خوشرو در دوره اخیر جایزه بزرگ عکاسی 35awards سه اثر ارائه کرده که هر سه نیز با رأی هیئت‌داوران در شمار 10 اثر برتر سال ۲۰۲۴ این رویداد انتخاب شدند. سوژه اصلی دو عکس خوشرو درباره اسب است و سومی درباره نسبت انسان و فناوری. او درباره آثاری که گرفته و به جشنواره 35awards فرستاده می‌گوید: «یکی از عکس‌ها مربوط به اسبی است که از اصطبل خارج شده است.

در نگاه اول، تصویر بسیار ساده به نظر می‌رسد، اما با دقت بیشتر، حضور سایه‌ انسان روی دیوار، بعدی جدید به آن اضافه می‌کند. اسب در انتظار مهتر خود، بی‌حوصله می‌شود و در خیال خود، تصویر مهتر را روی دیوار می‌بیند. از نظر هنرمند لحظات کشنده انتظار، موضوع اصلی این تصویر است که روح و روان اسب، این حیوان زیبا و نجیب را مچاله کرده است؛ به‌طوری‌که مهتر خود را در خیال، تجسم می‌کند. از لحاظ تکنیکی هم بازی سایه، نور و فضای ایجاد شده، در اوج سادگی و قدرت‌نمایی به تصویر کشیده شده است.»

اثر برگزیده دیگر خوشرو، عکسی از دو اسب است که یکی مشغول خوردن غذا است و اسبی دیگر از پنجره او را با کنجکاوی، نظاره می‌کند. در نگاه اول، با چیدمان ساده و دقیق از حیث آناتومی، برای بیننده این ابهام به‌وجود می‌آید که این سر همان اسب است که برگشته و بیننده را نگاه می‌کند. درحقیقت هنرمند با ایجاد ایهام، فضایی به‌وجود می‌آورد که هر دو اسب یکی هستند در عین حالی که دو اسب مجزا هستند.

خوشرو درباره این تصویر توضیح می‌دهد: «نگاه نافذ و جست‌وجوگر اسبی که از دریچه بیرون می‌نگرد، نگاه انتقادی به زندگی مبتنی بر خواب، و خوراک اسب دیگر است. ترک سرتاسری روی دیوار هم حکایت از طولانی بودن این داستان دارد. از حیث فنی و ایجاد ایهام، این عکس انرژی فوق‌العاده‌ای درون خود دارد و طی دو ماه اخیر که در جمع تخصصی، هنرمندان جهان مطرح شده با استقبال بسیار زیادی روبه‌رو شده است.  سومین اثر برگزیده نیز عکسی با سویه‌های انتقادی به رابطه انسان و فناوری است. خوشرو این عکس را چنین شرح می‌دهد: «در این عکس سعی کرده‌ام به سیطره بیش از حد فناوری بر زندگی خصوصی را به نمایش بگذارم. از بعدی دیگر نیز می‌توان عکس را بسته به نوع جامعه و تعامل ملت دولت، به‌نفع آزادی‌های اجتماعی، تفسیر کرد.»

خوشرو همچنین خبر داد که به‌زودی آثار موسوم به «فاین‌ آرت» خود را در نمایشگاهی بزرگ به نمایش دهد و برخی از آخرین آنالوگ خود درباره انقلاب و فتح خرمشهر را در معرض دید قرار دهد.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
پربازدیدترین