کنفرانس تهران
ششم آذرماه ۱۳۲۲ شمسی، کنفرانس سران سه کشور متفق در جنگ جهانی دوم در حالی در تهران آغاز بهکار کرد که ایران به اشغال نظامی این سه کشور درآمده بود و دولت ایران از سفر سران این کشورها به تهران اطلاع نداشت.

ششم آذرماه 1322 شمسی، کنفرانس سران سه کشور متفق در جنگ جهانی دوم در حالی در تهران آغاز بهکار کرد که ایران به اشغال نظامی این سه کشور درآمده بود و دولت ایران از سفر سران این کشورها به تهران اطلاع نداشت. علت انتخاب تهران نیز تمایل استالین به نزدیک بودن به مسکو در اوج جنگ جهانی دوم بود. کنفرانس تهران، پس از ورود آمریکا به جنگ جهانی دوم و گشوده شدن جبهههای جدید علیه ارتش آلمان، برپا شد.
در این کنفرانس روزولت رئیسجمهور آمریکا، چرچیل نخستوزیر انگلستان و استالین رهبر شوروی، درباره شیوههای مبارزه با ارتش آلمان و کمک به جبهههای جنگ با این کشور، با یکدیگر تبادلنظر کردند. در پایان کنفرانس تهران که چهار روز بهطول انجامید، اعلامیه مشترکی توسط سه کشور صادر شد که در آن به انهدام نیروهای نظامی آلمان و چگونگی انجام عملیات در جبهههای جنگ اشاره شده بود. همچنین توافق شد که پس از پایان جنگ جهانی دوم، نیروهای متفقین، خاک ایران را ترک کنند. این کنفرانس به همراه کنفرانسهای مسکو، دامبارتن اوکس، یالتا و کنفرانس سانفرانسیسکو ازجمله اقدامات مؤثر در تشکیل سازمان ملل متحد بود.