در حمله هوایی اسرائیل به غزه ۳ خبرنگار لبنانی شهید شدند
خبررسانی در تیررس ترور
وقتی فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اولین گزارش سالانهی خود را از روزنامهنگاران کشته شده در سال ۱۹۹۰ منتشر کرد، تعداد بسیار کمی پیشبینی میکردند که «فهرست کشتهشدگان روزنامهنگاران»، ۳۰ سال بعد همچنان ادامه داشته باشد و کل جهان را در بر بگیرد.
وقتی فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اولین گزارش سالانهی خود را از روزنامهنگاران کشته شده در سال 1990 منتشر کرد، تعداد بسیار کمی پیشبینی میکردند که «فهرست کشتهشدگان روزنامهنگاران»، 30 سال بعد همچنان ادامه داشته باشد و کل جهان را در بر بگیرد.
اعداد وحشتناکی که جهان را شوکه کرد، یادآور چیزی بود که کریس کرامر آن را «فصل شکار روزنامهنگاران» نامید. حالا بعد از سه دهه از انتشار نخستین فهرست روزنامهنگاران کشته شده، سه روزنامهنگار دیگر جمعهشب به فهرست کشتهشدگان اضافه شدند. این سه روزنامهنگار در حملهی هوایی اسرائیل به لبنان شهید شدند. حالا خبر کشته شدن روزنامهنگاران در رسانهها تبدیل به خبری پربسامد شده است؛ روزنامهنگارانی که در جنگ اوکراین و روسیه کشته شدند و روزنامهنگارانی که در رویارویی مداوم بین اسرائیل و حزبالله که بیش از یکسال پیش آغاز شده و همچنان ادامه دارد، شهید شده و میشوند.
در نوامبر گذشته، دو روزنامهنگار تلویزیونی که برای المیادین کار میکردند، اندکی پس از پخش زنده در حملهای که اسرائیل مقصر آن بود در جنوب لبنان کشته شدند. یکماه پیش از آن، تیرباران اسرائیل در جنوب لبنان باعث کشته شدن عصام عبدالله، فیلمبردار رویترز و زخمی شدن خبرنگاران دیگری از خبرگزاری بینالمللی فرانسه، خبرگزاری فرانسه و تلویزیون قطری الجزیره شد.
تحقیقات این خبرگزاری نشان داد که او توسط اسرائیل کشته شده است. عفو بینالملل گفت که باید تحقیقاتی در مورد این قتل انجام شود زیرا شش روزنامهنگار دیگر در این حمله زخمی شدند. آنها روی تپهای نزدیک به مرز بودند که به وضوح مشخص بود که روزنامهنگار بودند. کشته شدن روزنامهنگاران، اعتراض بینالمللی را از سوی گروههای حامی مطبوعات و کارشناسان سازمان ملل برانگیخته است، اگرچه اسرائیل گفته است که آنها را بهعمد هدف قرار نمیدهد.
هدف قرار دادن عمدی
در گزارشی که در ماه جاری منتشر شد، کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران به این نتیجه رسید که؛ «مرگ روزنامهنگار رویترز، نمونهای اولیه از هدف قرار دادن عمدی روزنامهنگاران توسط ارتش اسرائیل بود».
حالا بازهم چند خبرنگار دیگر قربانی جنگ شدهاند و خبر از کشته شدن سه روزنامهنگار در رسانههای جهانی بازتاب زیادی یافته است. نیویورکتایمز گزارش کرده که وزارت بهداشت لبنان گفته که سه روزنامهنگار در حملهی هوایی اسرائیل در بامداد جمعه در جنوب لبنان کشته شدند. این سه کشته در اقامتگاه روزنامهنگاران در حاصبیا ـ شهری در نزدیکی مرز لبنان با اسرائیل ـ سکونت داشتند. به گفتهی این وزارتخانه، سه نفر دیگر هم در این حمله مجروح شدند.
عکسهای آسوشیتدپرس بعد از این حمله نشان میدهد که خارج از ساختمانهایی که توسط رسانههای مختلف اجاره شدهاند و اکنون فروریختهاند، خودروهایی با علامت «PRESS» از گردوغبار و آوار ناشی از حمله پوشیده شدهاند.
نکتهای که چند رسانه به آن اشاره کردهاند این است که ارتش اسرائیل قبل از حمله هشداری صادر نکرده است و نمایندگان شبکههای خبری و سیاستمداران لبنانی، اسرائیل را به جنایات جنگی و هدف قرار دادن عمدی خبرنگاران متهم کردند. غسان بن جدو، مدیر المیادین، مدعی شد که حملهی اسرائیل به مجتمعی که خبرنگاران در آن مستقر هستند، عمدی بوده و متوجه کسانی بوده است که عناصر حملهی نظامی اسرائیل را پوشش میدهند.
اما در این حمله تنها روزنامهنگاران نبودند که کشته شدند، در حملهی جمعه در لبنان، 38 نفر در غزه هم کشته شدند و این درحالیاست که نگرانیها در مورد کمبود عرضهی مواد غذایی در غزه و فشارهای بینالمللی برای آتشبس افزایش یافته است.
به گزارش ایبیسینیوز، تلفات گزارششده توسط مقامات بهداشتی غزه جدیدترین مورد در شهر خان یونس در جنوب غزه است؛ جایی که مردم در روزهای اخیر برای تهیه نان در خارج از تنها نانوایی این شهر صف کشیده بودند. این حملات تنها یک روز پس از آن صورت گرفته که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالاتمتحده گفت که اسرائیل به هدف خود در «برچیدن مؤثر» حماس، دست یافته است و از هر دو طرف خواست تا مذاکرات را از سر گیرند.
ارتش اسرائیل بلافاصله به درخواست برای اظهارنظر دربارهی این حمله پاسخ نداد. به گفتهی زیاد مکاری، وزیر اطلاعات لبنان، 18 روزنامهنگار از هفت سازمان خبری در محل وقوع حمله بودند. او در پستی در شبکهی ایکس نوشت: «این یک ترور، پس از نظارت و ردیابی، با پیشاندیشی و برنامهریزی صورت گرفته است زیرا 18 روزنامهنگار به نمایندگی از هفت نهاد رسانهای در محل حضور داشتند.»
وقتی هیچجایی جانپناه نیست
حصبیا جایی است که معمولاً بهعنوان محل امن نگریسته میشود؛ جایی که مردم برای فرار از جنگ در نزدیکی شهرهای جنوبی لبنان به آنجا پناه میبرند. گزارشگران بدون مرز، در بیانیهای که این ماه منتشر کرد، گفته بود که روزنامهنگاران در لبنان به سختی از حملات اسرائیلیها جان سالم بهدر بردهاند یا مجبور به ترک خانههای خود شدهاند درحالیکه روزنامهنگاران در این کشور باید اجازه داشته باشند که از گسترش جنگ در آنجا بدون خطر یا آزار گزارش دهند.
اوایل این هفته، المیادین گفت که یکی از دفاترش در بیروت مورد حملهی نظامی اسرائیل قرار گرفته است، این درحالیاست که اسرائیل گفت که ساختمانهای غیرنظامی مورد استفادهی حزبالله برای تولید یا ذخیرهی سلاح را هدف قرار داده است. به گفتهی این شبکه، این دفاتر خالی از سکنه بودند و در آغاز تهاجم اسرائیل تخلیه شده بودند. گفتنی است، گزارشی مبنی بر زخمیشدن فردی گزارش نشده است.
پیش از این اسرائیل با استناد به اسنادی که ظاهراً در غزه پیدا کرده است، روزنامهنگارانی را که برای الجزیره کار میکنند، به عضویت در گروههای شبهنظامی متهم کرده بود و روز چهارشنبه، شش خبرنگار الجزیره مستقر در غزه را متهم کرد که از جنگجویان حماس و جهاد اسلامی فلسطین هستند. الجزیره قویاً این اتهامات را رد کرد و گفت که این اتهامات مبتنی بر «شواهد ساختگی» بوده و به دنبال سابقهی طولانی خصومت اسرائیل با این شبکه و تلاشی آشکار برای ساکت کردن چند روزنامهنگار باقیمانده در منطقه است.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران نیز این اتهامات را رد کرده و گفته است: «اسرائیل بارها بدون ارائه مدارک معتبر ادعاهای اثباتنشده مشابهی را مطرح کرده است.» اسرائیل بارها این شبکهی تلویزیونی مستقر در قطر را به تهدید برای امنیت ملی این کشور متهم کرده، به دفاتر آن در کرانه باختری یورش برده و آن را به «استفاده برای تحریک تروریسم» متهم کرده است. روز پنجشنبه، کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران اعلام کرد که از زمان آغاز جنگ، 128 خبرنگار کشتهشده در غزه را بهطور مقدماتی شمارش کرده است.