| کد مطلب: ۳۷۶۲۲

محمد صادق مهرجو مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: تاثیری در قیمت نفت نداریم

محمد صادق مهرجو، مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این نکته اشاره کرده که مازاد عرضه نفت در بازار و کاهش تقاضای فصلی با توجه به در پیش بودن تابستان نیز باعث کاهش قیمت‌ها شده و هر سال نیز این اتفاق رخ داده است.

محمد صادق مهرجو مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: تاثیری در قیمت نفت نداریم

محمد صادق مهرجو، مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این نکته اشاره کرده که مازاد عرضه نفت در بازار و کاهش تقاضای فصلی با توجه به در پیش بودن تابستان نیز باعث کاهش قیمت‌ها شده و هر سال نیز این اتفاق رخ داده است. این کارشناس حوزه انرژی عنوان کرد ایران کوچکترین تاثیری در قیمت‌ها ندارد و آمریکا با تولیدات خود حتی نفت روسیه که بیش از ۶ میلیون در روز صادرات نفت دارد را جبران کرد. 

‌کاهش قیمت نفت را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

دخالت‌های ترامپ و جنگ تعرفه‌ای، باعث شده هم بورس نیویورک ضرر کند و هم قیمت نفت کاهش پیدا کند. مازاد عرضه نفت در بازار و کاهش تقاضای فصلی با توجه به در پیش بودن تابستان نیز باعث کاهش قیمت‌ها شده و هر سال نیز این اتفاق رخ داده است. اما اتفاق دیگری که رخ داده این است که عربستان به‌عنوان یکی از سه ضلع عمده تولیدکننده نفت خام که با آمریکا و روسیه، ۴۰ درصد تولید نفت خام دنیا را در دست دارند، وارد لج‌بازی شده و با این ابزار که قدرت تولیدکنندگی بالایی دارد، دیگر بازیگران خرد به خصوص کشورهای صادرکننده عضو اوپک پلاس را مجبور به این کرده که سهمیه‌های خود را اصلاح کنند و به خریداران خود تخفیف‌های مضاعف داده است.

به‌هرحال بازیگران به‌خصوص آمریکایی‌ها تا حدی می‌توانند کاهش قیمت را تحمل کنند، تولید «شیل اویل» (Shale oil) نزدیک به ۴۰ دلار در هر بشکه هزینه دارد و وقتی حاشیه سود کم شود، سایر بازیگران به خصوص آنها که هزینه تولید بالایی دارند مجبور به همراهی می‌شوند. چون هزینه‌های تولید عربستان در هر بشکه نسبت به سایر بازیگران به‌خصوص آنها که در بازار آمریکا و در دریا تولید می‌کنند، کمتر است و همین آنها را مجبور کرده در یک جنگ قیمتی نابرابر، خودشان برای رعایت سهمیه‌هایی که از این پس گذاشته خواهد شد، پیش‌قدم شوند. پیش‌بینی من این بود که قیمت نفت در کانال ۶۰ دلار باقی بماند اما تخفیفات جدید عربستان باعث شد قیمت‌ها شکننده شود. 

‌این روند می‌تواند در مذاکره ما با آمریکا تاثیرگذار باشد؟ به‌هرحال دغدغه اصلی ما فروش نفت است.

متاسفانه ما کوچکترین تاثیری در قیمت‌ها نداریم و آمریکا با تولیدات خود حتی نفت روسیه که بیش از ۶ میلیون در روز صادرات نفت دارد را جبران کرد و اجازه نداد بازار کمبودی احساس کند. در نهایت روسیه مجبور شد تخفیفات بالایی بدهد و حتی تا ۳۰ درصد تخفیف داد؛ چون به دلارهای نفتی احتیاج داشت و در جنگ با اوکراین به سر می‌برد و باید هزینه آن را تامین کند. ایران در این بازار محلی از اعراب ندارد و کل صادرات ما در سال ۱۳۹۶ به ۲ و نیم میلیون بشکه رسید که هیچ کجای بازار جهانی را نمی‌گیرد اما ضرر آن را بودجه کشور متحمل می‌شود.

ما بودجه سنواتی کشور را بر اساس قیمت نفت می‌بندیم؛ مثلاً پیش بینی می‌کنیم که سال آینده نفت ۶۰ دلار است، هرچقدر از این ۶۰ دلار کمتر نفت بفروشیم کسری بودجه بیشتری خواهیم داشت. ما به‌عنوان تولیدکننده نفت با کاهش قیمت نفت ضرر می‌کنیم اما رهبری هزینه در بازار فعلی نفت در دست ما نیست و در دست عربستان، آمریکا و روسیه است و بقیه بازیگران خرد محسوب می‌شوند، حتی عراق که روزانه 4/5 نیم میلیون بشکه در روز نفت تولید می‌کند و دومین تولید‌کننده اوپک است. هم‌اکنون نزدیک به ۲ میلیون بشکه نفت مازاد در بازار عرضه نفت داریم که رقم زیادی است.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه اقتصاد
پربازدیدترین
آخرین اخبار