حیدر مستخدمین حسینی مشاور وزیر اقتصاد در دولت روحانی: مردم منتظر حل مشکلات اقتصادی هستند نه حذف صفرها
اینکه دولت و مجلس بر سر حذف صفرهای اسکناس به توافق برسند یا خیر هنوز مشخص نیست. حیدر مستخدمینحسینی، اقتصاددان و ومشاور وزیر اقتصاد در دولت روحانی در گفتوگو با «هممیهن» به این موضوع اشاره کرده و گفته زمان این اقدام بسیار مهم و تعیینکننده است و گرنه نتیجه عکس خواهد داد.
اینکه دولت و مجلس بر سر حذف صفرهای اسکناس به توافق برسند یا خیر هنوز مشخص نیست. حیدر مستخدمینحسینی، اقتصاددان و ومشاور وزیر اقتصاد در دولت روحانی در گفتوگو با «هممیهن» به این موضوع اشاره کرده و گفته زمان این اقدام بسیار مهم و تعیینکننده است و گرنه نتیجه عکس خواهد داد. او گفته روزبهروز پیچیدگی در معادلات اقتصادی کشور زیاد میشود و اگر دولت در این شرایط بخواهد یک سیاست بنیادی مانند حذف صفرها را پیش ببرد قطعاً اشتباه کرده است.
مستخدمینحسینی معتقد است مردم به دنبال حذف صفرها نیستند چون هیچوقت حذف صفر تورم را پایین نمیآورد و در این شرایط مردم منتظر هستند تا مسائل اقتصادی آنان حل شود و قطعاً اگر چنین اتفاقی صورت بگیرد از برنامههای بنیادین اصلاحی دولت که نیازمند بار مقبولیت مدنی و اجتماعی است، حمایت خواهند کرد.
دولت با حذف صفرها از پول چه هدفی را دنبال میکند و آیا میتوان به موفقیت آن امید داشت؟
اقتصاد ملی و بهخصوص ارزش پول ملی کشور ما به جایی رسیده که تجدیدنظر در آن از طریق حذف صفرها باید صورت بگیرد اما زمان آن بسیار مهم و تعیینکننده است و اگر در زمان واقعی خود صورت نگیرد جواب عکس خواهد داد و بازتابهای اجتماعی آن منفی خواهد بود. در شرایطی که تورم کشور حدود ۴۰ درصد است و با تثبیت اقتصادی مواجه نیستیم بههیچعنوان امکانپذیر و صلاح نیست که سیاست حذف صفرها صورت گیرد.
سیاست مدنظر دولت دوازدهم حذف چهار صفر بود و حالا دولت چهاردهم بر روی آن صحه گذاشته و میخواهد دوباره آن را بررسی کند، شاید هم یکی از علتهای آن این بوده که لایحه در زمانی که آقای همتی در دولت آقای روحانی رئیس کل بانک مرکزی بود به مجلس رفت و اکنون که ایشان وزیر اقتصاد دولت آقای پزشکیان است همچنان این برنامه را از دستور کار دولت چهاردهم خارج نکرده است. همانطور که میدانید وقتی دولتها تغییر میکنند، باید دوباره درباره کلیه لوایح اظهارنظر کنند و میتوانند برخی از آنان را حذف کنند و به مجلس نفرستند اما دولت چهاردهم بر روی لایحه حذف چهار صفر صحه گذاشته و عنوان کرده که مجلس میتواند آن را مورد بررسی قرار دهد.
قطعاً بسیاری از نظرات کارشناسی اقتصاددانان این است که این موضوع در شرایط بدی مطرح شده است و ما هنوز اندر خم یک کوچه در حوزههای اقتصاد هستیم و روزبهروز نیز پیچیدگی در معادلات اقتصادی افزایش پیدا میکند. در این شرایط اگر بخواهند یک سیاست بنیادی مانند حذف صفرها را پیش ببرند قطعاً اشتباه کردهاند.
بحث یکسانسازی نرخ ارز و همچنین حذف صفرها، آخرین مرحلهای است که در حوزه اقتصاد باید صورت بگیرد، ما هنوز اصلاحات عدیدهای را در حوزههای اقتصادی از جمله نرخها و تعرفههای واردات و صادرات داریم که باید در آنها تجدیدنظر صورت بگیرد اما دولت اصلاً به آنها کاری ندارد ولی به دنبال حذف صفر است که جزو آخرین مراحل اصلاحات اقتصادی است اما در ابتدا میخواهد آن را انجام دهد.
کشورهایی مانند ترکیه و آرژانتین چنین تجربهای را در بزنگاههای اقتصادی خود پشت سر گذاشتهاند، آیا اقتصاد ما آمادگی این تجربه را دارد؟
من فکر نکنم مجلس در این شرایط که با بحران اقتصادی مواجه هستیم این لایحه را تایید کند اما اگر بین مجلس و دولت در جهت اجرای حذف صفرها اتفاق نظر باشد قطعاً با بنبست و گرفتاریهای دیگری در حوزه اقتصاد مواجه خواهیم شد. به اعتقاد من اگر به این بزنگاه نرسیدهایم نباید انجام دهیم، تا زمانی که تثبیت شرایط اقتصادی را نداشته باشیم این کار نشدنی است.
مسئله بعدی بحث تورم است که باید حذف صفرها در شرایط تورم تکرقمی صورت بگیرد که نشاندهنده این است که دولت عزم خود را برای اصلاح اقتصاد جزم کرده است. وقتی تورم تکرقمی شد آن زمان است که جامعه این آمادگی را دارد تا اصلاحات وسیعتری از جمله حذف صفرها و یکسانسازی نرخ ارز را بپذیرد.
پس اعتقاد دارید مردم در این شرایط آمادگی چنین اصلاحی را ندارند؟
مردم با اصلاحاتی از این دست آن هم در شرایط اقتصادی که در آن هستیم موافق نیستند. مردم به دنبال اصلاحاتی هستند که سفره معیشت آنها را دوباره پهن کند و اگر این سفره برای برخی پهن است رونق پیدا کند. مردم در این شرایط از مسئولان اقتصادی و دولت بهبود اقتصاد را میخواهند. مردم به دنبال حذف صفرها نیستند چون هیچوقت حذف صفر تورم را پایین نمیآورد.
کشور آرژانتین چندین بار به حذف صفرها اقدام کرد اما در یک سال اخیر که رئیسجمهور آن کشور تغییر کرده و توانسته بنیان اقتصادی آنجا را تقویت کند و ارزش پول ملی را بالا ببرد و تورم را به شدت پایین بیاورد، نشاندهنده این است که ایجاد اقتصاد درست ربطی به حذف صفرها ندارد بلکه باید بنیانهای اقتصادی تصحیح شود اما هنوز دولت چهاردهم در کشور ما دست به این کار نزده و اصلاً به بحث اصلاحات اقتصادی ورود پیدا نکرده است و قطعاً مردم انتظار وضعیتی را دارند که تاثیر مثبتی بر معیشت آنان بگذارد.
هنوز حقوق بازنشستگان و معلمان به درستی پرداخت نمیشود و حتی برای اولین بار بازنشستگان یکی از بانکها هم به معترضان پیوستهاند، سازمان تامین اجتماعی همچنان وضعیت خوبی ندارد؛ در این شرایط مردم منتظر هستند تا مسائل و گرفتاریهای اقتصادی آنان حل شود و قطعاً اگر چنین اتفاقی صورت بگیرد مردم از برنامههای بنیادین اصلاحی دولت که نیازمند بار مقبولیت مدنی و اجتماعی است، حمایت خواهند کرد در غیر این صورت پاسخ عکس خواهند گرفت.