نگاه خارجی
دنی سیترونوویچ، مدیر اسبق میز ایران در اداره تحلیل و پژوهش نهاد اطلاعات دفاعی اسرائیل، در وبسایت اندیشکده «شورای آتلانتیک» نوشت: بلافاصله پس از ورود بنیامین نت

آنچه در این ستون میخوانید، دیدگاههای رسانههای خارجی است که صرفا جهت اطلاعرسانی منتشر میشود و این دیدگاهها موضع روزنامه «هممیهن» نیست.
دنی سیترونوویچ، مدیر اسبق میز ایران در اداره تحلیل و پژوهش نهاد اطلاعات دفاعی اسرائیل، در وبسایت اندیشکده «شورای آتلانتیک» نوشت: بلافاصله پس از ورود بنیامین نتانیاهو به نخستوزیری برای ششمینبار در تاریخ، دولت وی اعلام کرد که هدف آنها تمرکز بر هر جنبه از تهدید ایران بوده و برنامه هستهای در رأس قرار دارد. از اظهارات و اقدامات نتانیاهو - مانند فرستادن ران درمر، وزیر امور استراتژیک به واشنگتن در ۹ ژانویه - واضح است که نخستوزیر رویه خود را در مورد پرونده ایران تغییر نداده است. نتانیاهو قصد دارد به مخالفت با هرگونه توافق هستهای با تهران ادامه دهد و همچنان تاکید میکند که اسرائیل در خنثی کردن برنامههای ایران برای ساخت زرادخانه هستهای تردید نخواهد کرد.
بزرگترین مشکلی که نتانیاهو امروز با آن مواجه است، همراه کردن دولت جو بایدن است. اگرچه دو دولت در مورد تهدید ایران اشتراکنظر داشته و بایدن قبلاً متعهد شده که درباره حمله به ایران «بهعنوان آخرین راهحل» تردید نکند، اما در عمل، شکاف عمیقی بین اسرائیل و ایالاتمتحده در این موضوع وجود دارد، زیرا ایران در مرکز توجه دولت آمریکا نیست. مبارزات انتخاباتی در اوکراین و افزایش چشمگیر تهدید چین، مسائل مهمتری نسبت به ایران است. علاوه بر این، از رفتار دولت بایدن به نظر میرسد که بهرغم اعتراضها در ایران و کمک تهران به روسیه در جنگ اوکراین، فشار بیشتر میتواند تعادل ایجادشده با تهران را از بین ببرد و مانع از هرگونه راهحل سیاسی در آینده شود. این مسئله کار را برای نتانیاهو و تیمش در زمینه متقاعد کردن واشنگتن سخت میکند.
علاوه بر این، اگرچه مقامات ارشد دولت میدانند که شانس احیای برجام کم است، اما به نظر میرسد آنها درک میکنند که هیچ جایگزینی برای این توافق وجود ندارد تا ایران را از سرعت بخشیدن به برنامه هستهای خود باز دارد. این در تضاد کامل با سیاست نتانیاهو است که هرگونه مذاکره با تهران را رد میکند.
همچنین شایان ذکر است که توانایی نخستوزیر برای بسیج حمایت یهودیان آمریکایی در کارزار علیه ایران در صورت تصویب قوانین جدید بسیار لطمه خواهد خورد. این قوانین وضعیت آنها در اسرائیل را با مشکل مواجه و آنها را از اسرائیل دور میکند. با این وجود، این پایان موانع نتانیاهو در تلاش برای بسیج جهان نیست. مشکل فلسطین یک چالش امنیتی و سیاسی مهم است. وخامت اوضاع امنیتی در کرانه باختری، نیروهای دفاعی اسرائیل را وادار خواهد کرد تا ماموریتهای خود را در این منطقه متمرکز کنند که احتمالاً تنشها را با جامعه بینالمللی افزایش خواهد داد.
حتی اگر دولت نتانیاهو بتواند مشکل هستهای ایران را که در سالهای اخیر تشدید شده، بهطور کامل در اولویت قرار دهد، مشخص نیست که آیا این مسئله میتواند بهطور قابلتوجهی مانع پیشرفت دشمنی آنها شود یا خیر. علاوه بر این، تقویت روابط بین روسیه و ایران نیز ممکن است اسرائیل را برای افزایش عملیات مخفیانه خود در تهران از منظر سیاسی و حتی امنیتی دشوار کند.
برای مقابله با کمپین فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ، تهران «کمپین حداکثر مقاومت» خود را برای بازدارندگی و «تعادل قوا» در برابر اسرائیل و غرب، آغاز کرد و استانداردها را بالا برد. برخلاف دوران حسن روحانی، که هدف اصلی سیاسی آن حفظ توافق هستهای بود، ایران در زمان ابراهیم رئیسی بیشتر مشتاق است تا تلافی کند. به همین دلیل است که در مواجهه با فعالیتهای آینده اسرائیل، خطر جنگ رو به افزایش است.
اگر نتانیاهو فکر میکند بسیج قدرتهای منطقهای - به رهبری عربستانسعودی - بر ایران فشار خواهد آورد، اشتباه میکند. درحالیکه کشورهای عربی ایران را دشمن میدانند، ترجیح میدهند کانالهای گفتوگو و روابط اقتصادی با تهران را حفظ کنند و درک میکنند که این تنها راه کاهش تنش با ایران است.
همه این موانع به دلیل مشکلاتی است که نتانیاهو در بسیج افکار عمومی اسرائیل برای کمپین علیه ایران با آن مواجه است، به ویژه زمانی که تصور میشود اقدامات نتانیاهو باعث انحراف در دادگاه فساد او میشود. در نهایت، انتظار میرود نتانیاهو در مسیر متقاعد کردن جهان برای پاسخ به تهدید ایران، موانع زیادی را تجربه کند.