مدیران
حل ناترازی فصلی گاز با ذخیرهسازی

حل ناترازی فصلی گاز با ذخیرهسازی
صرفهجویی اصولی، بهینهسازی و هوشمندسازی در مصرف انرژی ضروری است. همچنین با ذخیرهسازی میتوان مشکلات ناترازی فصلی را حل کرد. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس عنوان کرد: «حداقل بین ۱۰ تا ۲۰ درصد ذخیرهسازی باید برای زمان پیک مصرف فصلی صورت گیرد. از اینرو احتیاجی به تغییر قانون نیست و باید روش عوض شود. امسال سال رشد تولید است، صنایع ما با قطعی گاز و برق مواجه میشوند که اگر این را حل کنیم ۲۰ تا ۲۵ درصد رشد تولید داریم، منتهی به دلیل مشکل گاز و برق بیشترین فشار به صنعت وارد میشود. باید این موضوع در اولویت کاری ما در برنامه هفتم توسعه وجود داشته باشد.» او افزود: «اگر صرفهجویی اصولی، بهینهسازی و هوشمندسازی مدنظر باشد هر برنامهای برای این موارد نیازمند این است که ما به صورت کمی از مصارف اطلاع داشته باشیم، نه اینکه با تاخیر یکماهه به دستمان برسد. در این راستا نصب کنتورهای هوشمند و صرفهجویی بسیار لازم است.»
روش جدید کنترل قیمتها
«سامانه شفافیت فروشگاهی حلقه پایانی سامانه جامع تجارت است که با آن دیگر نیازی به خوداظهاری نیست و قیمتها کاملا میتواند با استفاده از این سامانه کنترل شود.» رضا فاطمیامین، وزیر صنعت، معدن و تجارت، گفت: «سامانه جامع تجارت از یک مرحلهای به بعد قطع شده است و در حال حاضر در این سامانه آمار واردات، تولید و وضعیت شرکتهای پخش موجود است، اما خروجی و انتهای زنجیره هنوز مشخص نیست. در این سامانه وضعیت بازار و قیمتها مشخص نیست. بنابراین سامانه شفافیت فروشگاهی حلقه پایانی سامانه جامع تجارت است.» او افزود: «پیشتر سامانه این وزارتخانه روزانه قیمت حداکثر ۱۰۰ قلم کالا را در سطح بازار بررسی و میانگین کشوری را محاسبه میکرد که ممکن است این اعداد دقیق نباشد و تعداد کالاها نیز محدود است. اما در سامانه فروشگاهی وقتی کسی خرید میکند و کارت میکشد، همه اطلاعات شامل نوع، مقدار و قیمت کالا برای سامانه ارسال میشود. تاکنون اطلاعات ۹۶۰۰ فروشگاه روزانه به سامانه ارسال شده است.»
قیمتگذاری دستوری تولید را زمین میزند
بورس کالا، گزارشگر روند بازار و قیمتهاست، نه مقصر گرانی. مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: «حبس کردن قیمتها نتیجهای جز توزیع رانت ندارد و در ادامه باعث کاهش عرضه به شیوههای مختلف از سوی عرضهکنندگان شده و مشکلات دوچندان میشود؛ لذا در کالایی که میتوانستیم به افزایش تولید برسیم و نیاز داخل را تامین کنیم، اگر بحث قیمتگذاری دستوری ادامه داشته باشد، نتیجه آن از بین رفتن تولید میشود و بعد از چند سال به واردکننده آن کالا تبدیل میشویم.» او افزود: «نتایج این دیدگاههای دستوری به معاملات کالاها قبلاً دیده شده است و باید جای دیگر دنبال مقصر گرانی باشیم. همچنین باید توجه شود که بورس کالا اساساً قیمتگذاری نمیکند، بلکه قیمت را نشان میدهد و این قیمت متاثر از عوامل مختلفی از جمله تورم یا افزایش قیمت دلار است که اگر آن عوامل مختلف را بتوانیم کنترل کنیم، قطعاً قیمتها افزایش پیدا نمیکند.»