نورمحمد تربتینژاد نماینده پیشین گرگان در مجلس: انتصابات استاندار متمرکز بر تفکرات متنوع سیاسی است
نورمحمد تربتینژاد، نماینده پیشین گرگان در مجلس در واکنش به انتقاداتی مبنی بر دخالت نمایندگان در انتصابات استاندار گلستان با اشاره به اینکه بر اساس عرف و فرهنگ سیاسی کشور و در غیاب سیستم سیاسی صحیح حزبی، عوامل مختلفی در انتصابات نقش دارند، معتقد است رویکرد انتصابات استاندار گلستان غالباً در چارچوب وفاق ملی رئیسجمهور بوده است.

نورمحمد تربتینژاد، نماینده پیشین گرگان در مجلس در واکنش به انتقاداتی مبنی بر دخالت نمایندگان در انتصابات استاندار گلستان با اشاره به اینکه بر اساس عرف و فرهنگ سیاسی کشور و در غیاب سیستم سیاسی صحیح حزبی، عوامل مختلفی در انتصابات نقش دارند، معتقد است رویکرد انتصابات استاندار گلستان غالباً در چارچوب وفاق ملی رئیسجمهور بوده است. او در گفتوگو با هممیهن توضیحاتی درباره عملکرد استاندار گلستان در دولت چهاردهم داده است که در ادامه میخوانید.
عملکرد استاندار گلستان در دولت چهاردهم را چطور ارزیابی میکنید؟ با توجه به مدت زمانی که از حضور ایشان میگذرد و انتصاباتی که داشتهاند رویکرد سیاسی ایشان چگونه بوده است؟
با توجه به شناخت قبلی که از ایشان دارم، به نظر بنده استاندار محترم گلستان از بین نامزدهای تصدی مسئولیت استانداری، یکی از گزینههای واجد شرایط و شایسته بودند. هرچند قضاوت پیرامون عملکرد ایشان زود است و باید اجازه داد مدتزمان معقولی از فعالیت ایشان در استان بگذرد، در عین حال در همین مدت کوتاه تصدی، با توجه به تجربیات موفق قبلی و شناخت مناسبی که نسبت به وضعیت و شرایط استان دارند توانستند موضوعات، مشکلات و برنامههای محوری استان را شناسایی و در این راستا اقدامات خود را شروع نمایند. لذا امیدواریم که بتوانند در رسیدن به اهداف راهبردی استان موفق باشند. بنده فکر میکنم که ایشان در رویکرد سیاسی و انتصابات تا حد زیادی از الگوی رئیسجمهور آقای دکتر پزشکیان مبنی بر رعایت اصل وفاق استفاده نمودند.
انتقاداتی به استاندار گلستان مطرح است که در رویکرد وفاق ملی ایشان به اصولگراها گرایش داشته و نمایندگان گلستان نیز در انتصابات دخالتهای بسیاری دارند. نظرتان در این ارتباط چیست؟
همانطوریکه در پاسخ به سوال قبلی عرض کردم، به نظر بنده رویکرد انتصابات استان غالباً در چارچوب وفاق ملی رئیسجمهور بوده است. همانطور که میدانیم بر اساس عرف و فرهنگ سیاسی کشورمان و در غیاب سیستم سیاسی صحیح حزبی، عوامل مختلفی در انتصابات در سطوح مدیریتی نقش دارند. تا آنجاییکه بنده اطلاع دارم، عمده انتصابات استان با نظر مشورتی کمیته انتصابات استانداری و با بهرهگیری از نظر مشورتی نمایندگان محترم مجلس، احزاب و طیفهای مختلف سیاسی و ستادهای انتخاباتی بوده است. طبیعی به نظر میرسد که در همه دولتها نقش نمایندگان بهدلیل جایگاهی که دارند میتواند موثرتر باشد.
در مورد گرایش استاندار در انتصابات به اصولگراها اینگونه میتوان اصلاح کرد که بهرغم گرایش استاندار محترم به تفکر اصلاحطلبی، بهدلیل سوابق خدمتی، شاید ابعاد دوقطبینگری به جریانات سیاسی در ایشان کمتر است و به همین دلیل انتصابات ایشان بیشتر متمرکز به تفکرات اعتدالی اصلاحطلبانه و اصولگرایانه در چارچوب تفکرات دولت وفاق ملی استوار باشد. هرچند که انتظارات جامعه سیاسی اصلاحطلب در انتصابات بر محور استفاده بیشتر از اصلاحطلبان در مناصب مدیریتی است و قضاوتهایی در این ارتباط را بهتر است به زمانی موکول نماییم که همه انتصابات در استان انجام شده باشد.
عملکرد اجرایی استاندار گلستان از زمان انتصاب ایشان در این سمت چگونه ارزیابی میشود؟
برخی از اقدامات اجرایی که ایشان در این مدت تصدی آن را برعهده داشتند، از قبیل تشکیل شورای راهبردی و انتصاب مشاورینی که متشکل از افراد با تجربه علمی، اجرایی و مدیریتی با سوابق بالا بوده است، از جمله رویکردهای ایشان در بخش اجرایی بوده است. همچنین ایشان تلاش کردند تا با مشخص کردن برش استانی در برنامههای هفتم توسعه و بالادستی و تعیین و متمرکز شدن بر اجرای پروژههای محوری و تحولساز استان اقدامات خوبی را انجام دهند. آقای استاندار با توجه به ارتباطات مستمر و خوبی که در سطح ملی دارد و انگیزه بسیار بالایی که در پیشرفت و توسعه استان دارد، به نظر میرسد شروع بسیار مناسبی در عرصه اجرایی داشته است و میتوان امیدوار بود که بتوانند در رشد و بهبود شاخصهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در گلستان توفیقات چشمگیری داشته باشند.
در دوره جنگ دوازده روزه تفویض اختیارات به استاندارها انجام شد، از آن زمان استاندار گلستان چه استفادهای از این رویکرد دولت کردند؟
در این رابطه تا جایی که بنده مطلع هستم، هرچند در جنگ دوازده روزه هدف اصلی و مستقیم دشمن استان گلستان نبوده است، در عین حال از حیث داشتن آمادگی کامل مسئولین استانی در زمینه تدارک مایحتاج مردم، حفظ آرامش و ارائه خدمات عمومی، مدیریت مهاجران جنگی در استان و ایجاد هماهنگی بین نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی بسیار خوب اقدام نمودهاند و باید گفت که استاندار و تیم مدیریتی ایشان از اختیارات محوله رئیسجمهور به نحو شایستهای استفاده کردند. در سایر موارد هم به نظر میآید استاندار جهت استفاده بهینه از اختیارات محوله به منظور رشد و پیشرفت و توسعه استان برنامهریزیهای لازم را انجام دادهاند که امید داریم بتوانند در رفع مشکلات و محرومیتهای استان گلستان در ابعاد مختلف موفق باشند.
با توجه به اینکه در استان گلستان جمعیت سنیها به عنوان اقلیت بزرگ وجود دارد آیا از این گروه کسانی را منصوب کردند؟ در مورد زنان رویکرد ایشان چگونه بوده است؟
از نظر بنده تفکیک قائل شدن در انتصابات بین اقوام، مذاهب و جنسیتها قطعاً روش صحیحی نیست. معتقدم در این زمینه محور اصلی باید شایستهسالاری باشد. در عین حال هر چند مواردی از اهل تسنن و بانوان محترم در استان در دولتهای قبلی و فعلی در جایگاههای مدیریتی قرار گرفتند لکن در این استان ظرفیتهای بالاتری در رابطه با استفاده از اقوام، مذاهب و بانوان در مناصب مدیریتی وجود دارد که امیدواریم در ادامه انتصابات استانی، روند افزایشی در این رابطه وجود داشته باشد و استانداری نیز از ظرفیتهای این افراد در مناصب مدیریتی استفاده کند.