چگونه بیمه بیکاری دریافت کنیم؟
اطلاع از شرایط و نحوه استفاده از بیمه بیکاری، برای هر فرد بیمهشدهای مفید است.

به گزارش هممیهن آنلاین و به نقل از خبرگزاری میزان؛ طبق ماده ۲ قانون بیمه بیکاری: بیکار به شخص بیمهشدهای گفته میشود که بدون میل و اراده خود بیکار شده و اکنون آماده به کار است و میتواند در محیط کار جدید فعالیت خود را آغاز کند.
براساس قانون، اگر فرد بیمهشده به علت تغییرات ساختار اقتصادی محل کار و بنا به تشخیص وزارتخانه مربوطه و تائید شورای عالی کار، شغل خود را از دست دهد، «بیکار موقت» شناخته میشود و مشمول قانون بیمه بیکاری است. این قانون در مورد بیمهشدگانی که به خاطر حوادث غیرمترقبه مانند سیل، زلزله، جنگ و آتشسوزی شغل خود را از دست میدهند نیز صدق میکند.
ارادی یا غیرارادی بودن بیکاری فرد، به تشخیص کمیتهای متشکل از نمایندگان سازمان تأمین اجتماعی و اداره کار و امور اجتماعی محل اشتغال بیمهشده بستگی دارد.
شرایط استفاده از بیمه بیکاری
مطابق ماده ۶ قانون بیمه بیکاری، فرد باید حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد مگر آنکه به موجب بروز حوادث قهریه و غیرمترقبه مانند جنگ بیکار شوند که در این صورت از این مورد مستثنی میشوند. همچنین طبق ماده ۲ قانون، بیکاری باید غیرداوطلبانه باشد؛ یعنی فرد به خواست خود کار را ترک نکرده باشد. کارگر باید حداکثر تا یک ماه پس از بیکار شدن به اداره کار مراجعه و اعلام بیکاری کند، مگر اینکه عذر موجهی مانند بیماری یا بستری شدن داشته باشد که در آن صورت این مهلت تا ۳ ماه نیز قابل تمدید است.
ماده ۶ قانون بیمه بیکاری در این زمینه مقرر میدارد: بیمهشدگان بیکار در صورت احراز شرایط زیر استحقاق دریافت مقرری بیمه بیکاری را خواهند داشت:
الف- بیمه شده قبل از بیکار شدن حداقل (۶) ماه سابقه پرداخت بیمه را داشته باشد. مشمولین تبصره (۲) ماده (۲) این قانون از شمول این بند مستثنی میباشد. ( تبصره (۲) ماده (۲): بیمهشدگانی که به علت بروز حوادث قهریه و غیرمترقبه از قبیل سیل، زلزله، جنگ، آتش سوزی و… بیکار میشوند با معرفی واحد کار و امور اجتماعی محل از مقرری بیمه بیکاری استفاده خواهند کرد.)
ب- بیمه شده مکلف است ظرف (۳۰) روز از تاریخ بیکاری با اعلام مراتب بیکاری به واحدهای کار و امور اجتماعی آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی و یا مشابه آن اطلاع دهد. مراجعه بعد از سی روز با عذر موجه و با تشخیص هیئت حل اختلاف تا سه ماه امکان پذیر خواهد بود.
ج- بیمه شده بیکار مکلف است در دورههای کارآموزی و سوادآموزی که توسط واحد کار و امور اجتماعی و نهضت سوادآموزی و یا سایر واحدهای ذیربط با تایید وزارت کار و امور اجتماعی تعیین میشود شرکت نموده و هر دو ماه یکبار گواهی لازم در این مورد را به شعب تامین اجتماعی تسلیم نماید.
افراد برای اعلام بیکاری چقدر فرصت دارند؟
طبق ماده ۶ قانون بیمه بیکاری افراد برای دریافت مقرری بیمه بیکاری باید حداکثر تا ۳۰ روز از تاریخ بیکاری دست به کار شوند و موضوع را به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی مربوطه اطلاع دهند و آمادگی خود را برای اشتغال مجدد اعلام کنند.
اگر بیشتر از یک ماه از بیکاری فرد گذشته باشد، باید با شرح دلایل قانعکننده و نامه کارفرما به شعبه تامین اجتماعی که کُد کارگاه کارفرما در آنجا قرار دارد، مراجعه کند. مبلغ بیمه بیکاری اشخاص واجد شرایط از روز اول شروع بیکاری آنان محاسبه و پرداخت میشود.
مبلغ و مدت پرداخت مقرری ماهانه فرد بیکار
میزان مقرری ماهانه فرد بیکار، حداقل ۵۵ درصد میانگین حقوق ۳ ماه آخر پیش از بیکاری است. برای هر نفر تحت تکفل ۱۰ درصد دیگر اضافه میشود که البته سقف آن ۸۰ درصد میانگین مزد است و نباید از حداقل دستمزد قانونی کمتر باشد.
مدت پرداخت این مقرری نیز وابسته به سابقه بیمه فرد است. برای افراد مجرد حداکثر ۳۶ ماه و برای افراد متأهل یا دارای افراد تحت تکفل، تا سقف ۵۰ ماه پرداخت انجام میشود، به شرط آنکه این مدت از مجموع سابقه پرداخت حق بیمه فرد تجاوز نکند.