مرتضی افقه اقتصاددان:بیانیه به رفع مشکلات کمک میکند
الزاماً هر مطلبی که گفته و توصیه میشود، ممکن است در آن شرایط قابلیت اجرایی نداشته باشد و مخاطب آن توان اجرا کردن آن را نداشته باشد اما به هرحال وقتی بحثی مطرح شود و گسترش پیدا کند و احتمالاً بازتابهایی داشته باشد، بستر را فراهم میکند که اگر آن حرف و سخن تایید شد زمینه اعمال و اجرای آن فراهم شود.

مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه شهید چمران است که پای این بیانیه را امضا کرده است. او میگوید: «الزاماً هر مطلبی که گفته و توصیه میشود، ممکن است در آن شرایط قابلیت اجرایی نداشته باشد و مخاطب آن توان اجرا کردن آن را نداشته باشد اما به هرحال وقتی بحثی مطرح شود و گسترش پیدا کند و احتمالاً بازتابهایی داشته باشد، بستر را فراهم میکند که اگر آن حرف و سخن تایید شد زمینه اعمال و اجرای آن فراهم شود.» او در گفتوگو با «هممیهن» به دلایل امضای آن و همچنین لزوم توجه به این بیانیه پرداخته است.
چه شد که این بیانیه منتشر شد؟
معمولاً در شرایط خاص و مواردی که نخبگان رشتههای مختلف احساس میکنند که نیاز به مشارکت در نظام تصمیمگیری دارند و یا میتوانند توصیههایی به تصمیمگیران داشته باشند، این گونه نامهها و بیانیهها رایج است. بهطور معمول چند نفر شروعکننده نوشتن آن هستند و از دیگر دوستان سراسر کشور که صاحبنظر هستند درخواست میکنند که اگر متن را میپذیرند آن را امضا کنند که یک پشتوانه قوی برای تصمیمگیران و تصمیمسازان باشد.
همانطور که میدانید در شرایط فعلی، خطیرترین و مهمترین دوران بعد از انقلاب را سپری میکنیم و هم حاکمیت کشور دچار تهدید است و هم به لحاظ اقتصادی در شرایط خیلی بدی هستیم و برای تصمیمگیریهای آینده نیاز بود که اقدامی صورت بگیرد. به علت اینکه این نامه متن خوب و جامعی داشت و بهطور خلاصه همه مواردی که لازم است به تصمیمگیران گفته شود در آن وجود دارد، آن را امضا کردم.
هسته اولیه نویسندگان آن چه کسانی هستند؟
بنده در گروهی هستم که عدهای از مسئولان سابق اعم از نمایندگان مجلس و معاونین وزرا در ۳۰ سال گذشته در آن حضور دارند و این نامه را در آنجا دیدم، اینکه نویسندگان نامه چه کسانی هستند برای بنده خیلی مهم نبود و چون متن و موضوع درست بود آن را امضا کردم.
در مورد بحثهای اقتصادی که در بیانیه مطرح شده مانند توقف رانتجویی و فساد و همچنین خروج نیروهای نظامی از بنگاهداری، آیا فکر میکنید قابلیت اجرا شدن را دارد؟ چه توقعی از دولت پزشکیان دارید؟
الزاماً هر مطلبی که گفته و توصیه میشود، ممکن است در آن شرایط قابلیت اجرایی نداشته باشد و مخاطب آن توان اجرا کردن آن را نداشته باشد اما به هرحال وقتی بحثی مطرح شود و گسترش پیدا کند و احتمالاً بازتابهایی داشته باشد، بستر را فراهم میکند که اگر آن حرف و سخن تایید شد زمینه اعمال و اجرای آن فراهم شود بنابراین نوشتن یک بیانیه الزاماً به این معنا نیست که دولت آقای پزشکیان میتواند آن را اجرایی کند ولی اگر این توصیهها را بپذیرند حداقل به عنوان یک پشتوانه و راهحل میتواند در جلسات مطرح شود.
به عقیده من این بیانیه میتواند به پیشرفت مملکت و رفع مشکلات کمک کند. در این مورد بحث خروج نظامیان از بنگاهداری، قطعاً در شرایط فعلی این امکان در کشور وجود ندارد ولی باید در کنار آن تحولات ساختاری هم در سیاست خارجی و هم در سختگیریهای داخلی در اعطای مسئولیتها و مدیریتها رخ دهد اما اگر همچنان تنگنظریها در انتخابات و انتصابات وجود داشته باشد اتفاق خاصی نمیافتد، همه موارد ذکرشده در بیانیه یک بستری است که باید به صورت هماهنگ صورت پذیرد تا شرایط این بند نیز فراهم شود.