گفتوگو با نمایندگان درباره عملکرد دولت چهاردهم
دولت صدروزه از نگاه مجلس
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری با حضور در مجلس به ارائه عملکرد ۱۰۰ روزه دولت پرداخت اما این جلسه مجلس مختص به نمایندگان و رئیسجمهور بود و به صورت غیرعلنی برگزار شد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری با حضور در مجلس به ارائه عملکرد 100 روزه دولت پرداخت اما این جلسه مجلس مختص به نمایندگان و رئیسجمهور بود و به صورت غیرعلنی برگزار شد.
پس از ارائه اقدامات و عملکرد، مشکلات پیش رو و معضلاتی که دولت در حال حاضر با آن دست به گریبان است جلسه مجلس علنی شد و سخنرانیهایش به اصحاب رسانه و مردم رسید. هرچند برخی از نمایندگان معتقدند که نیازی به برگزاری این جلسه به صورت غیرعلنی نبود اما برخی دیگر بر این باورند که هر کدام از آمارهایی که رئیسجمهوری ارائه کرده، میتواند گزکی باشد در دست دشمن برای ایجاد نارضایتی و مستمسکی برای تفرقهافکنی؛ بنابراین باید این جلسه بهصورت غیرعلنی برگزار میشد.
اما رئیسجمهوری پس از ارائه این گزارش در همان ساختمان مجلس نه به تفکیک و آمار بلکه به صورت کلی معضلاتی که دولت با آن دستوپنجه نرم میکند را به صراحت با مردم در میان گذاشت. او از دو شعارش در این برنامه غافل نشد و بار دیگر وعده رفع فیلترینگ را داد و گفت؛ قانون حجاب و عفاف ابهاماتی دارد و بخشهایی از آن قابل اجرا نیست.
اصل آمارها بود که حالا نمایندگان از آن مطلع هستند و به نظر میرسد پزشکیان اسبزینشده از مشکلات، ناکارآمدیها و بحرانها را به ارث برده و ابعاد این معضلات آنقدر گسترده است که بههیچوجه قابل کتمان، انکار و حتی توجیه نیست. ناترازیهای انرژی، اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی، عمیق شدن شکاف بین حاکمیت و مردم، غیرکنترل بودن و افزایش نرخ دلار و... حاصل چند ماه اخیر نیست بلکه برآیند بیتدبیری و ناکارآمدی در چند سال اخیر است.
تفال بر قرآن پزشکیان، شرایط سخت پیشرو
بیش از 3 ماه از استقرار دولت گذشته و پیشتر، دولتها پس از 100 روز اعلام میکردند که چه چیزی تحویل گرفتهاند و برنامههای خود را در 100 روز چگونه پایهریزی کردهاند اما دولت مسعود پزشکیان که بدون هیچ برنامه قبلی روی کار آمده و حاصل انتخاباتی زودهنگام است، گزارش جامعی از عملکرد خود در بیش از 100 روز پس از شروع فعالیت دولت ارائه نکرده و هیچکس هم خردهای به این دولت نمیگیرد؛ چراکه دولت بدون هیچ پیشزمینهای شروع به کار کرده است.
در انتخاب ریاستجمهوری، معمولاً کاندیداها کابینه خود را کمابیش انتخاب میکنند و برخی از شعارهایشان نیز براساس انتخاب افراد است اما فعالیت دولت سیزدهم آنقدر سریع به آخر خط رسید که یک سال را جا انداخت و مسعود پزشکیان بدون هیچ پیشزمینهای درباره انتخاب کابینه پا به میدان انتخابات گذاشت و پس از پیروزی مجبور بود برای رسیدن به «وفاق ملی» آنهم «برای ایران» راه سخت اما کوتاهتری را برای انتخاب کابینه خود طی کند. قرار نبود یک جریان سیاسی، قومی و حتی مذهبی در دولت پزشکیان جا خوش کنند.
اینبار وفاق و استفاده از تمام ظرفیتها توسط دولت، هدف اصلی رئیسجمهوری بود. هرچند که او هنوز هم نتوانسته رضایتمندی بخش اصلی جامعه و حتی اکثریت احزاب را به دست آورد اما کماکان با کمک کارشناسان در حال رصد مشکلات و معضلات و یافتن بهترین راهحل برای رفع آن هستند. از سوی دیگر همانطور که در تفال پزشکیان به قرآن در بدو ورود به پاستور پیشبینی شده بود اتفاقات بینالمللی، داخلی، ناترازیها، طعنه و درخواستهای تندروها و سوپرانقلابیها و... طوری رئیسجمهوری و دولتش را احاطه کردهاند که جایی برای نفس کشیدن برایشان باقی نگذاشته و این دولت یک روز هم بدون تنش و بحران به سر نبرده است.
این بحرانها از شهادت اسماعیل هنیه در تهران یک روز پس از تحلیف پزشکیان در مجلس آغاز شد، با شهادت یحیی سنوار، سیدهاشم صفیالدین و سیدحسن نصرالله، اعمال تحریمهای بیشتر، ناترازی انرژی و قطع برق، جهش نرخ دلار، سکه و طلا و... ادامه پیدا کرد و به نظر میرسد در آینده نزدیک هم دولت با همین مشکلات دست به گریبان خواهد بود. با این اوصاف، مشکلات همچون تاری به دور دولت پیله بسته است.
این کلاف سردرگمی که دولت چهاردهم با آن روبهروست مختص به مسائل معیشتی و اقتصاد نیست بلکه این هرج و مرج بخشهای غیراقتصادی را هم تحت سیطره خود قرار داده و حالا این نمایندگان مجلس هستند که از آمار زیر و بم کشور اطلاع دارند و شنونده تمام معضلات و مشکلات در صحن غیرعلنی مجلس بودهاند.
با مصطفی پوردهقان اردکان نماینده اردکان، منصور علیمردانی نماینده ابهر، خرمدره و سلطانیه و احمد بخشایشاردستانی نماینده اردستان درباره عملکرد 100 روزه دولت چهاردهم و فرازونشیبهای پیش روی آن گفتوگو کردهایم که در ادامه آمده است.