اسمعیل کوثری نماینده تهران: رای ممتنع در انتخاب هیات رئیسه قابل قبول نیست
برخی از نمایندگان معتقدند که پس از انتخاب هیئت رئیسه نباید به تخریب آنها پرداخت بلکه باید در راستای قوت بخشیدن به عملکرد آنها پیش رفت.

برخی از نمایندگان معتقدند که پس از انتخاب هیئت رئیسه نباید به تخریب آنها پرداخت بلکه باید در راستای قوت بخشیدن به عملکرد آنها پیش رفت. شاید اسمعیل کوثری، نماینده تهران در مجلس از جمله این افراد باشد. او در گفتوگو با هممیهن عملکرد هیئت رئیسه را ارزیابی کرد و به صراحت گفت که نباید رای ممتنع داد. این گفتوگو را در زیر میخوانید:
هیئت رئیسه مجلس عملکرد خوبی داشتند که هنوز هم رای اعتماد مجلس را داشته باشند؟
برداشتها و تحلیلها متفاوت است. هر کسی از ظن خودش به این موضوع نگاه میکند. نمایندگان به آنها (اعضای هیئت رئیسه) رای دادند. از خارج کسی انتخاب نشده است. اگر (اعضای هیئت رئیسه) عیب و اشکال یا محاسنی دارند انتخاب نمایندگان هستند. اگر آنها خوب کار کردند مجدداً نمایندهها به آنها رای میدهند و اگر هم اشکال داشتند قطعاً به آنها رای نخواهند داد.
اصل و اساس عملکرد هیئت رئیسه باید دقیقاً برپایه قانون باشد. آنها باید در چارچوب آییننامه داخلی مجلس، قانون اساسی، سیاستهای مشخص کلان نظام، برنامه 5 ساله هفتم توسعه فعالیت کنند. اینکه هر لحظه نظری داده شده که مجلس نیست بلکه اعمال نظر افراد است اما زمانی که به هیئت رئیسه رای دادیم باید به آنها احترام بگذاریم و اقدامات هیئت رئیسه براساس رای ما نمایندگان است. نمایندگان حق دارند که به افرادی رای بدهند یا رای ندهند اما وقتی هیئت رئیسه رای جمعی آورد، نمایندگان باید از آنها حمایت و تقویت کنند تا بهتر کار را پیش ببرند.
شائبههایی وجود دارد که از بیرون مجلس فشارهایی به نمایندگان میآید تا رای آنها به هیئت رئیسه را تحت تاثیر قرار دهد. آیا این فشار بر نمایندگان وجود دارد؟
بهطور مطلق نمیتوان گفت که این فشار وجود دارد یا وجود ندارد. بالاخره چیزهایی هست. من به نمایندگانی برمیگردم که انتخاب شده و به مجلس ورود پیدا کردند. اگر میخواهند تابع بیرون باشند، از خود اختیاری ندارند و او نماینده نیست. نمایندگان میتوانند با مشاوران یا تشکیلات حزبی مشورت کنند اما نباید طور دیگری وانمود کنند. اصل این است که نماینده در لحظه رای دادن، تشخیص بدهد که به چه کسی رای بدهد. نمایندگان امکان دارد که پیش از رایگیری تحلیل کنند و به نتیجه مطلوب برسند. هر نمایندهای باید قانون را رعایت کند. حضرت امام و مقام معظم رهبری تاکید بر قانون و قانونمداری دارند. نمایندگان نباید فکر کنند؛ «من نماینده شدم و بالاتر از قانون هستم.» چون سنگ روی سنگ بند نمیشود. اگر همه ما تابع قانون باشیم، تمام موضوعات در مجلس منظم پیش میرود.
پس به نظر شما فشارهای جریانهای سیاسی خارج از مجلس برای انتخاب هیئت رئیسه وجود دارد؟
فشار نیست، بلکه نظر است. تشکیلات یک مملکت باید جمعی و حزبی باشد. اگر در جهت منافع ملی و مردم و اهداف نظام حرکت میکنند و پیشنهادی میدهند اشکالی ندارد. نماینده با رای خودش افراد را قطعی مشخص میکند. این موضوع در تمام دنیا وجود دارد اما اصل و اساس این است که وقتی با رای نمایندگان، مصوبات مجلس در شورای نگهبان تایید و نهایی شد همه باید به آن احترام بگذاریم.
چرا برخی در انتخابات هیئت رئیسه آرای ممتنع میدهند؟
به نظر من رای ممتنع قابل قبول نیست چون انسان قابل تشخیص است. مسئله تنها رعایت قانون است نه آنکه قوانین دلخواه ما تصویب شود. اگر به نظر من عمل و قوانینی تصویب نشد، نباید بگوییم هیئت رئیسه تخلف کرده است. اگر تخلفی صورت گرفته باید در صحن مجلس و همان لحظه گوشزد و روشن شود نه آنکه به بیرون از مجلس کشیده شود. مسئله این است که برخی وقتی لایحه یا طرحی به نفع آنها نیست اعتراض میکنند که هیئت رئیسه اشتباه کرده است. چه کسی به هیئت رئیسه رای داده است؟
ارزیابی شما از نقطه قوت و ضعف یکسال اخیر هیئت رئیسه چیست؟
بالاخره در یک موضوعاتی عالی کار را دنبال میکنند و شاید جایی هم ایراداتی داشته باشند. اما در اصل و اساس نظام این نیست که هیئت رئیسه بر موضوعی ایرادی وارد میکند یا لایحه و طرحی را تصویب میکند که خلاف قانون است. اصل نمایندگان هستند و هیئت رئیسه نمیتواند از سوی تمام نمایندگان تصمیم بگیرد. در این یک سال قوانین بسیاری که روی زمین مانده بود را نهایی کردند و به شورای نگهبان ارسال کردند و اگر ایرادی هم گرفته شده آن را رفع کردهاند. من طرفداری از اعضای هیئت رئیسه نمیکنم.
به نظر شما همین شاکله در هیئت رئیسه باقی میماند یا تغییر میکند؟
شاید تغییر کند شاید هم نه. بستگی به رای نمایندگان دارد. اما من احساس میکنم که تغییر زیادی نکند. طبیعی است که دو، سه نفر جابهجا شوند. چون بعضی کار را با قوت دنبال کردند و بعضی دیگر کمکاری کردند یا حضور مستمری نداشتند.
به نظر شما آقای قالیباف در انتخابات پیش رو رای میآورد؟
بستگی به نمایندگان دارد اما سرجمع ارزیابی من از فضای مجلس این است که رای میآورد.