مصطفی پوردهقان نماینده اردکان:
پزشکیان میگوید مسائل قدیمی را کنار بگذاریم
مصونیت رئیسجمهور برای تصمیمگیری درست از سوی برخی از نمایندگان به بهانه تخلف سلب شده است. مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان در مجلس درباره تخلفات رؤسایجمهوری در دورههای گذشته را بررسی کرد که در ادامه میخوانید:
مصونیت رئیسجمهور برای تصمیمگیری درست از سوی برخی از نمایندگان به بهانه تخلف سلب شده است. مصطفی پوردهقان، نماینده اردکان در مجلس درباره تخلفات رؤسایجمهوری در دورههای گذشته را بررسی کرد که در ادامه میخوانید:
مؤاخذه قضایی رؤسایجمهور میتواند دولت را قانونمند کند یا به تصمیمگیریهای رؤسایجمهور آسیب وارد میکند؟
برخی از مسائل اصلی که مطرح میشود درست است اما برخوردها سلیقهای است. مجلس حق دارد که به عملکرد رئیسجمهور - فارغ از اینکه چه کسی و از چه جناحی باشد – ورود پیدا کند و اگر تخلفات یا تصمیمات اشتباهی اخذ شده را بررسی کند اما اینکه یک رئیسجمهور را مقدس کنیم و هر بلایی دوست داریم سر رئیسجمهور دیگر بیاوریم اشتباه است.
همه موافق هستیم که هیچکسی قداستی ندارد و همه در جایگاه خود مسئول هستیم و هر کسی در حد جایگاه خود باید پاسخگوی عملکرد خود باشد. ضمن اینکه این نظارت باعث میشود که رئیسجمهور بداند که بعد از دوره مسئولیت هم باید پاسخگوی عملکرد خود باشد. اما به هر حال این برخوردها بیشتر سلیقهای، گزینشی و حتی گاه جناحی است.
طبق اسناد و مدارک بیشترین تخلف در دولتهای نهم و دهم رخ داده است که ریشه بسیاری از مشکلات کنونی در حوزه بینالملل، اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی به آن روزها برمیگردد. تحلیل شما از این موضوع چیست؟
در این مورد، بحث دیگر سیاسی نیست. گزارشهای دیوان محاسبات، تفریغهای بودجه، بازرسی و انحراف ردیفهای بودجه حاکی از آن است که آقای احمدینژاد خیلی به قوانین اعتقادی نداشت اما هیچ کسی در مجلس صحبتی درباره این موضوعات نکرد؛ آنهم به واسطه تعارفاتی که از اول انقلاب وجود داشت و اینکه رئیسجمهور است کسی نباید چیزی بگوید. حتی مجلس وارد بحث سوال از رئیسجمهور که قانونی بود، هم نشد اما درباره حسن روحانی حرفهای عجیب و غریبی میزنند و میگویند: «روحانی جاسوس بوده و خیانت کرده است.»
اگر بخواهیم این موضوعات را قیاس کنیم حتماً در دولت فخیمه مهرورزی آقای احمدینژاد حرفهای بسیار عجیبی وجود دارد که بازگو کردن آن باعث میشود که او و وزرایش درگیر شوند اما شرایط کشور طوری نیست که بخواهیم این موضوعات را مطرح کنیم و مانند بسیاری از کشورهای توسعهیافته موضوعات رده دهم و بیستم را مطرح کنیم. اینقدر حرفوحدیثهای اصلی کشور روی زمین مانده که نه مردم ظرفیت این حرفها را دارند نه گروههای سیاسی. دولتی هم که در حال حاضر بر مسند است با اعتقاد به «وفاق» میگوید که اگر مشکلی در گذشته بود کنار بگذاریم و به مسائل اصلی بپردازیم. بحث آب، انرژی، آلودگی هوا، ترافیک و معیشت مردم باید در اولویت اول قرار گیرد.
به نظر شما چرا یک جناح خاص بیش از اولویتها به مباحث رده دهم یا بیستم میپردازد؟
عدهای در این کشور افراطیون جناح خاص هستند و همیشه در اولویتبندی مسائل دچار تشخیص درست نبودهاند. حالا که در انتخابات ریاستجمهوری رایآوری لازم را از سوی مردم نداشتند و نتوانستند اعتماد جامعه را جلب کنند، ناراحتیشان دوچندان شده است. طبیعی است که وارد موضوعات حاشیهای میشوند و سعی میکنند مانند دوره روحانی، این موضوع را القا کنند که حرف ما درست بود و انتخاب مردم اشتباه بود.
کاری میکنیم که مردم بدانند که دولتی را اشتباه بر سر کار آوردهاند. به عنوان فردی که از دولت چهاردهم و آقای پزشکیان حمایت کردم، به حرف آقا استناد میکنم که «پیروزی این دولت، پیروزی نظام است.» مفهوم عکس این جمله هم مهم است که «شکست این دولت، شکست نظام است.» من به همه گروههای سیاسی میگویم که فضای کشور مانند دهه 70 و اوایل دهه 80 نیست. مطرح شدن این موضوعات فقط وقتگیر است و مشکلات را دوچندان میکند.
افرادی که به مسائل حاشیهای در چنین شرایطی میپردازند مطلع هستند که تبعات صحبتها و مواضعشان چیست؟
حتماً میدانند. مذاکرات خصوصی هم در مجلس داریم و علت ورود به این فضاها را میپرسیم. آنها در جریان مسائل اقتصادی، معیشتی، اجتماعی و... هستند اما متاسفانه همچنان خط فکریشان این موضوعات است. جالب است پس از اتفاقی که در سوریه افتاد یکی از آنها میگفت: «به خاطر دولت آقای پزشکیان است. آقای پزشکیان حرفی زده که باعث سقوط دولت سوریه شده است.» در حقیقت اجازه نمیدهند که تحلیل واقعی در ذهنشان شکل بگیرد و متاسفانه این نگاه سیاسی و تندروی خود را دارند.
با توجه به ناترازیهای کنونی، دولت قبل درست عمل کرده بود و تخلفی در عملکرد آن وجود نداشت؟
برخی از مسائل دولتی نیست و نمیتوان گفت که مقصر این دولت است یا آن دولت. سنگبنایی از سه دهه قبل در مباحث یارانهها، قیمتها، تراز انرژی، آلودگی هوا و بسیاری از مسائل گذاشتهشده و هر دولتی که آمده، آن را ادامه داده و اصلاحاتی صورت نگرفته است. حتماً دولت قبل هم با وجود برخی از سیاستهای خوب، مشکلاتی به این مسائل اضافه کرده است.
حداقل میتوان گفت که مسائل اشتباهی که به دولت شهید رئیسی به ارث رسید، اصلاح نشد و ایشان هم تحویل دولت چهاردهم داده است. البته در دولت آقای روحانی در حوزه انرژی بسیار ضعیف عمل شد و در تولید نیروگاهها و سیاستگذاریها بد عمل کردند و در حال حاضر هم این ارث به دولت کنونی رسیده که همچنان ادامه دارد.