احمد اشتیاقی کارشناس اقتصادی:سود شرکتهای بورسی کاهش می یابد
قطعی برق به یک معضل و چالش همیشگی و تکراری برای اقتصاد کشور تبدیل شده است. این خاموشیها نهتنها چرخ تولید را کُند میکند بلکه پیامدهای منفی گستردهای بر سودآوری شرکتها دارد و باعث زیان در بازارهای مالی خصوصاً بورس شده است.

قطعی برق به یک معضل و چالش همیشگی و تکراری برای اقتصاد کشور تبدیل شده است. این خاموشیها نهتنها چرخ تولید را کُند میکند بلکه پیامدهای منفی گستردهای بر سودآوری شرکتها دارد و باعث زیان در بازارهای مالی خصوصاً بورس شده است. امسال، گزارشها حاکی از آغاز زودهنگام این قطعیها نسبت به سالهای گذشته است که نشاندهنده تشدید ناترازی برق است. احمد اشتیاقی، کارشناس اقتصادی پیامدهای قطعی زودهنگام برق را در گفتوگو با «هممیهن» بررسی میکند.
برنامه قطعی برق صنایع اعلام شد این قطعیها چه پیامدی دارد؟
قطعی برق بهطور مستقیم منجر به کاهش تولید میشود و این مسئله تأثیرات منفی فراوانی بر صنایع دارد. وقتی ظرفیت تولید کاهش یابد، صنایع بهطور طبیعی بخشی از سودآوری خود را از دست میدهند. این موضوع نهتنها برای صنایع در بورس، بلکه برای تمامی بخشهای تولیدی صادق است.
تأثیر قطعی برق روی سهام شرکتهای بورسی به چه صورت خواهد بود؟
در بورس، ارزش سهام به طور عمده براساس برآورد سودآوری شرکتها محاسبه میشود. اگر قطعی برق امسال بیشتر از سال گذشته باشد، این موضوع میتواند باعث کاهش سود بسیاری از شرکتهای بورسی شود، چراکه تولید کاهش یافته و به تبع آن سودآوری افت میکند. اگر میزان قطعی برق مشابه سال گذشته باشد، اتفاق خاصی رخ نخواهد داد، زیرا تحلیلگران بورسی معمولاً چنین مواردی را در تحلیلهای خود لحاظ میکنند.
به نظر شما، قطعی برق امسال در چه وضعیتی قرار دارد؟
گزارشها و مشاهدات نشان میدهند که قطعی برق امسال زودتر از سالهای گذشته آغاز شده است. در حالی که در سالهای قبل قطعی برق از تیرماه شروع میشد و تا شهریور ادامه داشت، امسال این قطعیها از اردیبهشتماه آغاز شده است. این موضوع احتمالاً نشاندهنده افزایش ناترازی برق در مقایسه با سال گذشته است که میتواند فشار بیشتری به صنایع وارد کند.
به طور مشخص، کدام صنایع بیشترین تأثیر را از قطعی برق میپذیرند؟
اثر قطعی برق بر صنایع متفاوت است. به طور مثال، صنایعی مانند سیمان ممکن است کاهش تولید خود را از طریق افزایش قیمت محصول جبران کنند، زیرا در بورس کالا، بر سر این محصولات رقابت وجود دارد. اما صنایعی که قیمت محصولات آنها مصوب است یا قابلیت افزایش قیمت ندارند، بیشتر متضرر میشوند. صنایع فولادی نمونهای از صنایعی هستند که اثرات قطعی برق بر آنها محسوستر است. به دلیل مازاد تولید و موجودی انبارها، رقابت چندانی بر سر قیمت محصولات فولادی وجود ندارد و کاهش تولید، مستقیم بر سودآوری این شرکتها تأثیر منفی میگذارد.
جمعبندی نهایی شما در خصوص این موضوع چیست؟
قطعی برق تأثیر مستقیمی بر تولید و در نهایت سودآوری صنایع دارد. این موضوع باید صنعت به صنعت و با توجه به میزان مصرف برق هر کدام بررسی شود. صنایعی که انرژیمحور هستند (مانند فولاد و سیمان) آسیبپذیرترند و باید برای مدیریت این شرایط تدابیری اجرایی شود. کاهش چنین مشکلاتی میتواند تأثیر مثبتی در رشد صنایع و بازار سرمایه داشته باشد.