سنجش آمادگی کشورها برای نهادینهسازی هوش مصنوعی
در بولتن هوش مصنوعی امروز، رقابت پنهان کشورها برای عصر هوش مصنوعی را مورد بررسی قرار داده ایم؛ سنجش آمادگی دیجیتال، نیروی انسانی و قوانین در ۱۷۴ کشور جهان

به گزارش هممیهن آنلاین، در بولتن هوش مصنوعی امروز، به موضوعی کلیدی و مبنایی میپردازیم؛ اینکه کشورها جدای از رقابت با یکدیگر در توسعه زیرساختها و مبانی سختافزاری و پرورش استعدادها و بالا بردن توسعه نرمافزاری، به خودی خود تا چه حد برای توسعه زندگی و جامعه و اقتصاد در دوران هوش مصنوعی آمادهاند. طبیعی است که میزان آمادگی کشورها نیز قابل مقایسه است و نوعی رقابت میتواند تصویر شود و با این حال، مبنای تهیه ایندکس مهم و کلیدی در این زمینه که معرفی میکنیم، مقایسه و برداشتی رقابتی نیست.
در شاخص آمادگی هوش مصنوعی (AIPI)، سطح آمادگی کشورها برای پذیرش و استفاده مؤثر از فناوریهای هوش مصنوعی در میان ۱۷۴ کشور جهان ارزیابی میشود. این ارزیابی بر اساس مجموعهای گسترده از شاخصهای کلانساختاری انجام میگیرد که زیرساختهای دیجیتال، سرمایه انسانی و سیاستهای بازار کار، نوآوری و یکپارچگی اقتصادی، و چارچوبهای قانونی و اخلاقی را در بر میگیرد.
منابع داده:
اطلاعات شاخص از منابع رسمی، دادههای کمی و همچنین نظرسنجیهای مبتنی بر ادراک گردآوری شده است که توسط هشت نهاد معتبر بینالمللی تهیه شدهاند:
مؤسسه فریزر
سازمان بینالمللی کار
اتحادیه بینالمللی مخابرات
سازمان ملل متحد
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد)
اتحادیه جهانی پست
بانک جهانی
مجمع جهانی اقتصاد
ابعاد کلیدی شاخص:
زیرساخت دیجیتال
سرمایه انسانی
نوآوری فناورانه
چارچوبهای قانونی و اخلاقی
هر یک از این ابعاد با استفاده از نرمالسازی و میانگینگیری مجموعهای از زیرشاخصها محاسبه میشود. این زیرشاخصها شامل، اما نه محدود به موارد زیر هستند:
وجود زیرساخت دیجیتال مرتبط
سرمایهگذاری پایدار در سرمایه انسانی
تخصص فراگیر در حوزههای STEM
تحرک نیروی کار و سرمایه
زیستبوم پویا در حوزه تحقیق و توسعه
انعطافپذیری چارچوبهای قانونی برای سازگاری با مدلهای تجاری دیجیتال
آنچه که باید در نظر گرفت آن است که این شاخص شامل برخی شاخصهای مبتنی بر ادراک است که بازتابدهنده ارزیابیها و تجربیات ذهنی افراد هستند. بنابراین، AIPI بیشتر بهعنوان معیار جهتدهنده برای سیاستگذاران بهمنظور شناسایی حوزههای نیازمند بهبود کاربرد دارد، نه برای رتبهبندی دقیق کشورها.
تمرکز بر آمادگی برای پذیرش هوش مصنوعی است، نه پیشتازی در اختراع و نوآوری در این زمینه.
این شاخص سطح آمادگی برای پیادهسازی و بهرهگیری از هوش مصنوعی را در اقتصادهای مختلف با یکدیگر قابل مقایسه میسازد، نه توانمندی در تولید فناوریهای نوین.
سنجش آمادگی برای هوش مصنوعی، فرآیندی پیچیده است زیرا الزامات نهادی برای یکپارچهسازی کامل هوش مصنوعی در سطح اقتصادی هنوز بهطور کامل روشن و تثبیتشده نیست. از این رو، شاخص AIPI صرفاً یک نمای کلی از آمادگی کشورها ارائه میدهد، نه یک سنجش قطعی.
در نتیجه، AIPI ابزار مهمی برای نهادهای سیاستگذار، پژوهشگران، و تحلیلگران است تا مسیرهای اصلاحی در جهت ارتقاء تواناییهای زیربنایی برای پذیرش فناوریهای هوش مصنوعی را شناسایی و اولویتبندی کنند.
در نوبت بعدی بولتن #هوش _مصنوعی بیشتر درباره این ایندکس و وضعیت و موقعیت کشورهای خاورمیانه، خواهیم گفت.