احزاب و طایفههـا در انتظار مـردم
بررسی فضای سیاسی استانها در سال انتخابات مجلس
بررسی فضای سیاسی استانها در سال انتخابات مجلس
استان اردبیل، ۷ کرسی نمایندگی در مجلس دارد و برای مردم این استان، شرکت در انتخابات امر مهمی بوده؛ بهگونهای که درصد مشارکت مردم این استان در انتخابات نسبت به کشور بالاتر بوده است. فضای سیاسی این استان بیش از هر چیزی تحت تاثیر طایفهها است و جریانهای سیاسی به جز در شهر اردبیل، تاثیر قابل ملاحظه و محسوسی در رای مردم ندارد. این مسئله از تذکرهای مقامات استانی اردبیل نسبت به پرهیز از طایفهگری در انتخاب فرد اصلح مطرح است؛ معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری اردبیل پیش از برگزاری انتخابات مجلس یازدهم، در سخنانی از مردم این استان درخواست کرده بود که در انتخاب خود بحثهای طایفهای و قبیلهای را کنار بگذارند (تسنیم، بهمن ۹۸). مقالات پژوهشی مختلفی نیز درباره تاثیر طایفهگری در انتخابات مجلس در شهرهای مختلف این استان انجام شده است. در پژوهشی که توسط اکرم زارعشاهآبادی و همکارانش در بهار سال جاری منتشر شد، طایفهگرایی در انتخابات مجلس شورای اسلامی و عوامل مرتبط با تداوم آن در شهر پارسآباد استان اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. براساس یافتههای این پژوهش، بین میزان احساس محرومیت نسبی با طایفهگرایی در انتخابات
این شهر، ارتباط مستقیم وجود دارد و هرچه محرومیت بیشتر، طایفهگرایی هم بیشتر است. از طرفی هم نبود یک مکانیسم توزیع عادلانه، منجر به انتخاب کوتاهترین و در دسترسترین گزینه از سوی مردم برای دستیابی به امکانات از طریق فرستادن کاندیداهای طایفه خود به مجلس است و آنچه که فرهنگ عشایری و طایفهای و تأثیرگذاری آن در این شهرستان را تقویت میکند، احساس محرومیت و توزیع نادعالانه امکانات است؛ موضوعی که فعالان سیاسی درمورد دیگر شهرهای این استان نیز بر آن عقیده دارند. نکاتی که شاید در توجیه این موضوع که چرا فقر و مشکلات معیشتی از مشارکت مردم این استان در انتخابات نمیکاهد، تاثیرگذار باشد؛ به گفته فعالان سیاسی در این استان، مشارکت مردم استان اردبیل در انتخابات به دلیل مشکلات معیشتی ممکن است بیشتر هم باشد، هرچند درصد مشارکت مردم این استان در انتخابات مجلس یازدهم 29/50درصد بوده که نسبت به دوره قبل از آن ۱۱ درصد کاهش داشته است و اردبیلیها نیز همچون بسیاری دیگر از نقاط کشور، در اعتراضات سال ۱۴۰۱ حضور داشتند و از مشکلات معیشتی و اقتصادی هم بسیار گلایهمند هستند. نکتهای که هممیهن، پس از اعتراضات سال گذشته در مورد وضعیت سیاسی
این استان به آن پرداخت، جنس متفاوتی از حضور در اعتراضات را نمایان کرد؛ هممیهن به این نکته اشاره کرده بود که این اعتراضات نقطهعطفی در تحولات سیاسی استان اردبیل است، چراکه برای اولین بار در اعتراضاتی شرکت کردند که منشأ و دعوتکنندگان آن گروههای هویتطلب اردبیلی نبودند. در واقع خود مردم بودند که دست به اعتراض زدند و یک تغییر پارادایم جدی را نسبت به سیاستهای گذشته خود رقم زدند و ممکن است که آنها در انتخابات پیش رو، از احزاب روی برگردانند! موارد مطرحشده دلایل کمرنگتر بودن فعالیت احزاب رایج موجود در کشور در این استان را بیشتر برجسته میکند، هرچند که در نهایت فعالیتهای حزبی در این استان هم تا حدودی جریان دارد و اصلاحطلبان و اصولگراها در این استان تحت عناوین احزاب گوناگون فعالیت میکنند (در حال حاضر ۵۳حزب و گروه سیاسی و ۳ جبهه و شورا در این استان فعالیت دارند؛ برنا/اردبیل) اما به نظر میرسد تعدد احزاب در شهرهای این استان با فعالیتهای طایفهای در آن ارتباط مستقیم دارد، بهطوریکه بیشترین تعداد تشکل و حزب سیاسی دارای مجوز در این استان مربوط به شهر اردبیل است و در شهرهای دیگر ریزش فاحشی دارد. (براساس اطلاعات
سال ۹۴، از ۳۶ حزب و تشکل سیاسی دارای مجوز در سال 94 تعداد 33 حزب مربوط به استان اردبیل، یک حزب به شهرستان پارسآباد، یک حزب مشکینشهر و یک حزب خلخال است/استانداری اردبیل). البته که جایگاه فعالیتهای سیاسی و حزبی در این استان بر انتخابات مجلس در سطح این استان اثر گذاشته است، در دور یازدهم مجلس، از ۷ نماینده این استان، ۶ نفر از طیف اصولگرا و یک نفر مستقل است که البته مورد حمایت اصلاحطلبان قرار گرفته است.
با تمامی این تفاسیر ظاهراً پیشبینی مشارکت و حضور مردم اردبیل در انتخابات پیش رو موضوع سادهای نیست، در پیشثبتنام انتخابات مجلس دوازدهم، در استان اردبیل رکورد جدیدی رقم خورده است و ۸۹۱ نفر در این استان پیشثبتنام کردهاند؛ آماری که به گفته معاون سیاسی و امنیتی استاندار اردبیل ۳۶۰ درصد نسبت به دور قبل افزایش داشته است. از این تعداد، ۹۱ درصد کسانی که نامنویسی کردهاند را مردان و تنها ۹ درصد (۷۶ نفر) را زنان تشکیل میدهند. در شرایطی که طیفبندیهای سیاسی بنابر تحلیلهای پیشین برای اکثر مردم رنگ باخته است، باید منتظر ماند و دید مردم این استان در انتخابات پیش رو، چه واکنش سیاسیای را نسبت به شرایط موجود برمیگزینند.
نگاه اصلاح طلب
مرتضی طهماسبپور فعال سیاسی اصلاحطلب استان اردبیل تشریح کرد:
قهر دانشجوها و بازاریهای اردبیل با انتخابات
مرتضی طهماسبپور، فعال سیاسی اصلاحطلب استان اردبیل است. او در گفتوگو با روزنامه هممیهن، درباره فضای سیاسی استان اردبیل، پیشبینی حضور مردم در انتخابات و اتفاقاتی که پس از پیشثبتنام در استان رخ داده، صحبت کرد که در ادامه میخوانید.
با توجه به انجام پیشثبت نام انتخابات مجلس، فضای سیاسی استان، قبل و بعد از این اتفاق چه تغییری کرده؟ آیا استان اردبیل چهره انتخاباتی به خود گرفته است؟
آمار پیشثبتنام نسبت به انتظاری که میرفت خیلی بالاتر بود و اکثر کسانی که ثبتنام کردند نزدیک به دولت هستند. افرادی که با پرچم مستقل بودن ثبتنام کردند نیز در انتخابات زیاد هستند، چهرههای جدید نیز که شاید رایآور هم نباشند زیاد هستند و در بین ثبتنامکنندگان حضور دارند.
پیشبینی شما از حضور مردم استان در انتخابات مجلس چیست؟
از نظر من انتخابات پرشوری را نمیتوانیم در اردبیل بهویژه شهر اردبیل شاهد باشیم اما برعکس در شهرستانها چرا، در این مناطق اوضاع فرق میکند و این انتظار هم میرود که مشارکت داشته باشند چراکه حوزههای تکنماینده هستند و انتخاب نماینده مجلس برای مردم آنها مهم است اما در شهر اردبیل دو نماینده داریم که آمار مشارکت را پایینتر هم میآورد. دلیل این مشارکت را نیز میتوان اهمیت نمایندهها برای مردم دانست. نمایندگان در بین مردم استان مهم هستند و آنها را تنها پل ارتباطی با دولت و نهادهای قانونگذاری و... میدانند و برای کارهای شخصی یا کاری که برای شهر خود در نظر دارند به نمایندهها مراجعه میکنند و آنها را تنها راه و رابط خود میدانند. در نتیجه انتخابات در شهرستانها کمی هم مهیجتر است، بهویژه در مشکینشهر، چراکه تنوع و کارکرد کاندیداها خیلی بالا است و فعالیت زیادی هم دارند. برعکس شهر اردبیل که فضا خیلی مرده است و به کاندیداها بهای خاصی داده نمیشود و اسمی از افراد و جریانهای زردی که پول میگیرند و تبلیغات برای کاندیداها انجام میدهند نیز نیست. فعلاً خبر خاصی نیست، مردم هم میل به رای دادن ندارند، دانشجوها و بازاریها مخصوصاً که در دورههای قبل حضور پرشورتری داشتند، الان نه دنبال اخبار انتخابات هستند و نه تمایلی به رای دادن دارند. اما قشر ضعیف به ویژه در شهرستانها رای میدهند.
دلیل اینکه آمار پیشثبتنام برخلاف پیشبینیها بالا رفته چیست؟
پیشثبتنام چند دلیل مشخص دارد. اول اینکه برخی پیشثبتنام کردند تا صلاحیت بگیرند و بعد خود را از عرصه انتخابات کنار خواهند کشید. مدیرانی که در دولتهای قبلی بودند و سمت انتخابی یا انتصابی داشتند و بر این اساس که اگر بخواهند حضور مردم را گستردهتر کنند و تاییدصلاحیتها را بیشتر کنند، بیایند و صلاحیت کسب کنند و این یک رزومه شود در پرونده کاری آنها تا اگر در آینده بخواهند پست مدیریتی بگیرند آن را نشان دهند و مشکلی نداشته باشند. از این دست افراد در بین ثبتنامکنندگان زیاد است و میتوانم چند مدیر را نام ببرم که بهخاطر همین دلیل و حواشی که در دولت قبل داشتند پیشثبتنام کردند تا صلاحیت بگیرند و از انتخابات کنارهگیری کنند.
از طرفی غیرحضوری بودن نیز باعث شد تا افراد این کار را انجام دهند، بهویژه افرادی که شناختهشده نیستند و امیدی هم به دیده شدن ندارند. برخی هم ثبتنام کردهاند اما چون نمیدانند تایید صلاحیت میشوند یا نه اعلام عمومی نمیکنند و اینها آمار ثبتنام را بالا برده است. پس از پیشثبتنام برخی سعی کردند تا آن را برجسته کنند، هرچند که بین مردم چیزی اینگونه برجسته نمیشود چراکه مردم در دورههای قبل خودشان از کاندیدایی که ممکن بود دوست، آشنا، فامیل یا از بستگانشان باشد، حمایت میکردند اما الان اینگونه نیست و کاندیداها خواهش میکنند که از آنها حمایت و برای آنها تبلیغ کنند و به رسانهها پول میدهند که برایشان کار کنند. خبرهای زرد، جعلی و کاندیداتراشی خیلی زیاد است و طبق روال قبلی برخی به این سمت هم میروند که پولهایی را برای این منظور خرج کنند. کاندیدای خاصی نیست که ما روی او مانور دهیم.
درباره ساختار سیاسی شهرستانها لطفاً توضیح دهید، کجاها مردم سیاسیتر رای میدهند و در کجاها اشخاص در انتخابات معیار انتخاب مردم میشوند؟
در شمال استان که به آن منطقه مغان میگویند دو شهرستان دارد و طیف سیاسی غالب آنها اصلاحطلب است. الان هم که آقای تابش کاندیدا شدهاند، هرچند که تاثیر جناحهای سیاسی در انتخابات ریاستجمهوری خیلی بیشتر است و در انتخابات مجلس و شوراها، وضعیت فردیتر است. اما اینکه بین این دو طیف کدام را انتخاب کنند، گرایش به اصلاحطلبها بیشتر است. در جنوب استان شرایط برابر است و اصلاحطلب و اصولگرا رای ۵۰-۵۰ دارند اما بین اصلاحطلبها و اصولگراهای سرشناس، اصلاحطلبها برتری دارند. در مرکز استان آرا با اصولگراها است که به دلیل حضور آقای نیکزاد و نزدیک بودن او به دولت است اما در مجموع در حال حاضر در استان اردبیل اینکه یک جریان سیاسی داشته باشد، رسمیت ندارد و چندان مهم نیست و فضای سیاسی بستهتر شده است و مردم دیگر دنبال جریان سیاسی نیستند.
در سال ۹۸، اتفاقات و اعتراضاتی را داشتیم، ردصلاحیتهای گسترده نیز تاثیر خود را بر روی انتخابات گذاشت، اکنون نیز وضعیت معیشتی و اقتصادی نامناسب را داریم و اعتراضات سال ۱۴۰۱ را نیز داشتیم. اگر صلاحیتها نسبت به دوره قبل بیشتر تایید شود، فکر میکنید در مشارکت مردم تاثیرگذار خواهد بود؟
تاثیرگذار خواهد بود اما نه به نسبت گذشته! تاثیر هم اینگونه خواهد بود که اگر افرادی که خودشان صاحب رای هستند تاییدصلاحیت شوند، مردم به آنها رای خواهند داد، برای مثال آقای پیرمؤذن و برادر ایشان از خانوادهای هستند که خودشان رای مردمی دارند و اگر برای مثال تاییدصلاحیت شوند و حضور یابند، مردم به ایشان رای خواهند داد و طبیعتاً مشارکت را بالا خواهند برد اما اگر از چهرههای معمولی در شهرستان تاییدصلاحیت شوند، نه اینگونه نیست که مردم ترغیب به رای دادن شوند. آقای فیضی هم فرد دیگری هستند که اگر صلاحیت بگیرند، بر میزان مشارکت تاثیرگذار هستند چراکه رای شخصی دارند. اما آنچه که از انتخابات ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۰ به یاد دارم، مردم بهخاطر اصلاحطلبی و گرایش سیاسی و آرمان و انگیزه دیگر رای نمیدهند. در شهرستانها نیز یک مشکلی داریم که شاید در تهران این مشکل وجود نداشته باشد؛ اینکه شهرستانها نمیتوانند موجسازی کنند، اگر در مرکز کشور موجی راه بیفتد میتواند موجب شود که مردم در شهرستانها مشارکت داشته باشند، سوار موج شوند و رای دهند. اما در شهرستانها اینکه بخواهد موجسازی شود و مردم رای دهند، خیلی بعید است.
نگاه اصلاح طلب
محمود اشرافی دبیر حزب کارگزاران استان اردبیل مطرح کرد:
استراتژی مشارکت اصلاحطلبان
محمود اشرافی، دبیر حزب کارگزاران استان اردبیل، در گفتوگو با هممیهن، درباره فعالیت احزاب اصلاحطلب و اصولگرا، فضای سیاسی شهرهای استان اردبیل و پیشبینی مشارکت مردم در انتخابات مجلس، توضیحاتی داده است که در ادامه میخوانید.
فضای انتخاباتی استان اردبیل با توجه به نزدیکشدن به زمان برگزاری انتخابات مجلس و انجام پیشثبتنام اولیه کاندیداها چگونه است؟ آیا فعالیتهای انتخاباتی در استان شکل گرفته است؟
در اردبیل بله، تقریباً فضای انتخاباتی شکل گرفته اما این فضا در بین کاندیداهای اصولگرا بیشتر است. سه نماینده فعلی که یکی از آنها آقای نیکزاد است با سایر رقبایی که پیشثبتنام کردند، وارد یک رقابت شدیدی شدهاند. از تخریب گرفته تا انتشار بیانیه و شبنامه راه خود را به فضای سیاسی باز کرده و بازار انتخابات داغ شده است. از اصلاحطلبها دو نفر؛ آقای پیرمؤذن و دکتر فیضی پیشثبتنام کردهاند که هر دوی آنها در دوره قبل ردصلاحیت شده بودند. اما برای آنها فضا خیلی انتخاباتی نیست و حامیان اصلاحات خیلی پرشور وارد میدان نشدهاند. این دو نفر از چهرههای مطرح هستند اما رای غیرسیاسی دارند و اگر تاییدصلاحیت شوند با همان رای غیرسیاسی خود که از فعالیتهای تبلیغاتی محلهمحور و با شناخت قبلی به دست خواهند آورد، احتمال رای آوردن این دو نفر خیلی بالا است اما احتمال اینکه ردصلاحیت شوند هم وجود دارد.
در مورد نشستهای انتخاباتی و برنامههای احزاب اصلاحطلب و اصولگرا لطفا توضیح دهید.
جلسه شورای اصلاحطلبان دو هفته پیش تشکیل شد و آقای محمود صادقی نیز در جلسه حضور داشتند و درباره فضای انتخاباتی و حمایت از کاندیداها و مسائلی از این دست بحث و بررسی شد. اینکه افراد را برای مشارکت دعوت کنیم یا نه، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و جمعبندی نهایی این بود که همین دو نفر اصلی که ثبتنام کردند و احتمال رایآوری شخصی و غیرسیاسی آنها نیز بالا است، اگر تایید صلاحیت گرفتند، جریان اصلاحات بهصورت فعال و کامل از آنها حمایت میکند تا رای پایه آنها با این حمایت نیز مقداری افزایش یابد. اما اگر این دو نفر تاییدصلاحیت نشدند، دیگر جریان برای افرادی که رای پایه ندارند سرمایهگذاری نمیکند که بعداً بگویند جریان اصلاحات کاندیدا داشتند و باز هم رای نیاوردند.
وضعیت در شهرستانهای استان چگونه است؟ آیا فضای انتخاباتی پررنگتر شده است؟
در شهرستانها فعالیتهای انتخاباتی مقداری بیشتر است، چراکه احتمال تاییدصلاحیت گرفتن کاندیداهای نزدیک به جریان اصلاحات نیز زیاد است. در شهرستانها نمایندهها خیلی اثرگذار هستند و مردم حتی اگر بخواهند بیمار خود را در بیمارستان بستری کنند، ازنماینده یک نامه بگیرند، کارشان سریعتر راه میافتد. برای همین در این نواحی به آن صورت موضوع تحریم انتخابات و رای ندادن مطرح نیست. مشارکت در شهرستانهای استان اردبیل نیز خیلی بالا است و همه رای میدهند تا بعداً بتوانند از شرایط کاندیدای خود استفاده کنند.
حتی الان که شرایط اقتصادی و معیشتی اینگونه است و نارضایتی در سطح جامعه زیاد است؟
بله! اتفاقاً الان بیشتر هم شده و مردم به این نتیجه رسیدهاند که اگر نماینده نداشته باشند شرایط خیلی بد میشود و داشتن یک نماینده در این شرایط از نداشتناش بهتر است و میتواند برای افراد مفید باشد. به همین دلیل در شهرستانها برعکس جاهای بزرگ، فضای انتخاباتی پرشور است و فعالیتهای انتخاباتی تقریباً شروع شده است. اما در شهر اردبیل فعالیتها خیلی کمرنگ و فعالیت موجود نیز بین اصولگراها است.
در دوره قبلی اعتراضات و ردصلاحیتها را داشتیم و مشارکت کاهش یافت، امسال اگر ردصلاحیتها به شکل گسترده دوره قبل نباشد، با وجود اعتراضاتی که داشتیم، مشارکت کم میشود یا خیر؟
در خود شهر اردبیل به مراتب ریزش داریم اما در شهرستانهای دیگر اینگونه نیست و ریزش خیلی کم است.
عدهای از مردم شعارزدگی کاندیداها و عمل نکردن به شعار را علتعدم مشارکت در انتخابات میدانند. در مورد این توضیح دهید. احزاب به لحاظ عملکردی، نمایندهها را مورد بررسی قرار میدهند یا خیر؟
در شهرستانهای کوچکتر انتخابات لیستی خیلی معنا و مفهومی ندارد. اینکه جریانی بیاید و چند نفر را کاندیدا کند و برای آنها رای جمع کند اصلاً موضوعیت ندارد. در شهرستانها موضوع بیشتر پول و رای پایه است. رای پایه، با توجه به این است که فرد متعلق به چه منطقهای است و پشتوانهای از این بابت دارد یا نه و پول نیز برای تبلیغات مهم است و اینکه فرد بتواند هزینه تبلیغات را بدهد یا نه نیز بسیار مهم است. هرچقدر هم که عضو حزب باشی و حزب مطرحی هم باشد، اما اگر رای پایه و پول کافی نداشته باشی، نمیتوانی رای بیاوری. به همین دلیل افرادی که وارد عرصه انتخابات میشوند اینگونه نیست که جریان، آنها را وارد عرصه کرده باشد، بلکه خودشان وارد میدان میشوند و جریان از آنها دفاع میکند.
در جبهه اصولگراها فضا چگونه است؟
اصولگراها کاملاً هماهنگ با تهران پیش میروند. چنددستگی کاملاً مشخص است. یک دسته از طیف آقای نیکزاد هستند و حاشیههایی که برای او و برادرانش ایجاد شد باعث شد تا بخواهند رای او را بشکنند. آقای نیکزاد در اردبیل نماد آقای رئیسی هستند چراکه رئیس ستاد آقای رئیسی در انتخابات بود و همچنین وزیر احمدینژاد هم بود. عدهای به همین دلیل به دنبال این هستند که رای او را بشکنند. در اردبیل خیلی دنبال این موضوع هستند که با این محوریت که او کاری برای اردبیل نکرده، اصطلاحاً او را زمین بزنند. در طیف اصولگراها خیلی داوطلب ثبتنام کردهاند و به شدت هم خودشان با همدیگر درگیر هستند و جنگ قدرت در بین آنها کاملاً مشهود است.
آیا از طیف آقای احمدینژاد کسی کاندیدا شده است؟
از طیف ایشان در دوره قبل کاندیدا داشتیم که نتوانست رای بیاورد و در این دوره نیز به شدت مغضوب دولت بود و علیه مقامات دولتی در این دوره گاهی مقالاتی میدهد و احتمالا اگر در این دوره هم ثبتنام کرده باشد، صلاحیت او تایید نشود.
نگاه اصولگرا
جلیل قدیمی دبیر حزب مؤتلفه در استان اردبیل:
تصمیمگیری با شورای ائتلاف است
جلیل قدیمی، دبیر حزب مؤتلفه در استان اردبیل، در گفتوگو با هممیهن، درباره جزئیات فعالیت احزاب اصولگرای استان اردبیل در ماههای منتهی به برگزاری انتخابات مجلس سخن گفته است که در ادامه میآید.
در ماههای منتهی به انتخابات مجلس و با توجه به اینکه پیشثبتنام انتخابات انجام شده، فضای سیاسی استان اردبیل چگونه است؟
بحث پیشثبتنام، مقداری تغییرات زودهنگام در استانها را ایجاد کرده و مردم اردبیل هم از همین لحظه ثبتنام آمادگی خود را برای شرکت در انتخابات اعلام کردند. طی صحبتهایی که با مردم داشتیم اظهار داشتند که حتما در انتخابات پیش رو شرکت میکنند و سعی میکنند نمایندگان شایسته، توانمند و قدرتمند را برای مجلس انتخاب کنند. مردم اردبیل ۷ نماینده در مجلس دارند و همه نمایندگان تلاشگر هستند و اقدامات خوبی را برای استان انجام دادند و امیدواریم که مردم اردبیل با نگاه به آینده و نگاه به توانمندی افراد ثبتنام کرده و نمایندگان فعلی و قبلی که ثبتنام کردند، افراد شایسته و توانمند را برای استان انتخاب کنند.
کدام احزاب و گروهها بیشتر در مرحله پیشثبتنام انتخابات حاضر شدند؟
از تمامی طیفها و گروهها، چه اصلاحطلب، چه اصولگرا و چه مستقل در این پیشثبتنام مشارکت داشتند و دقیقاً مشخص نیست که کدام گروه پیشتاز است و تعداد ثبتنام کدام گروه و جناح از همه بیشتر است. اما سعی میکنیم و پیگیر هستیم تا آمار ثبتنام افراد از احزاب و گروههای مختلف را به دست بیاوریم و در تحلیلها استفاده کنیم. البته که برای ما مهمتر از همه، حضور تمامی مردم در انتخابات و انتخاب افراد شایسته از هر گروه و طیفی که کاندیدا معرفی میکند، است.
برنامه احزاب و گروههای سیاسی برای حضور در انتخابات چیست؟ آیا قرار است در قالب لیست مشترک فعالیت کنند یا هر گروهی فعالیت مستقل خود را خواهد داشت؟
در استانها احزاب اصولگرا در قالب شورای ائتلاف به نتیجه میرسند، اما دقیقاً مشخص نشده که نمایندهها را از طریق لیست معرفی میکنند یا به صورت تکی و حزبی اما سعی و تلاش ما بر این است که از طریق شورای ائتلاف در استان، کاندیدایی که توانمندی بالایی دارد را انتخاب کنیم و در قالب یک لیست تنظیم و به مردم معرفی کنیم و از آنها درخواست میکنیم به افرادی که شورای ائتلاف انتخاب کرده رای دهند.
در شهرستانهای استان اردبیل، فعالیت حزبی نسبت به فعالیتهای مستقل و فردی کمتر است. فعالیت احزاب در شهرستانها چگونه است؟
در مرکز استان اردبیل، مردم احزاب را در انتخاب خود مدنظر قرار میدهند اما در شهرستانها با توجه به محدودیت احزاب و گاهی عدم حضور احزاب در شهرستانها، بهصورت مستقل عمل میکنند. اما شورای ائتلاف به دلیل گستردگیای که در استان دارد در شهرستانها نیز به موضوع انتخابات ورود میکند و نماینده خود را معرفی میکند و همانطور که دیدید در دورهای که گذشت ۶ نفر از شورای ائتلاف رای آوردند. از طرفی در شهرستانها، بحث قومیتی در اردبیل بهویژه در شمال استان زیاد است و به اوج خود میرسد که نتیجه خوبی هم دارد و منجر به شرکت گسترده مردم در انتخابات میشود که برای احزاب اصولگرا بهویژه حزب مؤتلفه مهم است.
با توجه به مشکلات معیشتی که در جامعه داریم و اعتراضاتی که از سال قبل شکل گرفت، پیشبینی شما از حضور مردم استان در انتخابات چیست؟
اردبیل به شهر غیرت معروف است و همین باعث شده که شهدای بسیاری را تقدیم کنیم و همین غیرت مردم اردبیل، پشتوانه محکمی برای نظام است و مطمئناً در شرایط سخت هرچند معیشت مردم را در تنگنا قرار داده اما مطمئناً در انتخابات پیش رو پشت نظام را خالی نمیکنند و در انتخابات حضور خواهند داشت.
از چهرههای سیاسی چه کسانی در پیشثبت نام، نامنویسی کردهاند؟
همه نمایندگان فعلی در مجلس و تعدادی از نمایندگان قبلی ثبتنام کردند و از مردم درخواست میکنیم بعد از تایید صلاحیت، افراد شایستهتر را انتخاب کنند.