تختروانچی در گفتوگو با رسانه ترکیهای:آمریکا باید قبل از مذاکره جدید به ایران ضمانت دهد
معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با شبکه Haberturk ترکیه، به جلسه گفتوگوی اخیر ایران و سه کشور اروپایی در استانبول و همچنین آینده مذاکرات ایران و آمریکا پرداخت.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با شبکه Haberturk ترکیه، به جلسه گفتوگوی اخیر ایران و سه کشور اروپایی در استانبول و همچنین آینده مذاکرات ایران و آمریکا پرداخت.
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه در پاسخ به سوالی درباره محتوای مذاکرات روز جمعه در استانبول گفت: «همانطور که میدانید، دور دیگری از مذاکرات با تروئیکای اروپایی در سطح معاونان وزیر برگزار شده است. این روندی است که مدتی است ادامه دارد. ما در حال بحث در مورد ابعاد مختلف پرونده هستهای هستیم. در جلسه روز جمعه، ما در مورد ابعاد فنی موضوع هستهای و میزان لغو تحریمها بحث کردیم. در مورد مذاکرات هستهای، تأکید کردیم که غنیسازی باید بخش جداییناپذیر هر توافقی باشد. این عنصر کلیدی مذاکرات ماست. مسائل دیگری نیز در مورد مسئله هستهای مطرح شده است.»
تختروانچی ادامه داد: «در مورد لغو تحریمها، ما همیشه تأکید کردهایم که هر توافقی باید شامل لغو تحریمها باشد. این یک عنصر اساسی و ضروری توافق است. لغو تحریمها توسط آمریکا و اروپا موضوع مهمی برای ماست. در جلسه روز جمعه، ما همچنین در مورد رژیم اسرائیل و تجاوز غیرقانونی آمریکا علیه ایران بحث کردیم.» او تاکید کرد: «ما به سه کشور اروپایی گفتیم که این یک تجاوز آشکار علیه مردم ایران است.
در این حملات، بیش از هزار نفر، عمدتاً غیرنظامی، شهید و حدود ۶ هزار نفر زخمی شدند. این تجاوز آشکار هیچ چیزی را توجیه نمیکند؛ این تجاوز مغایر با قوانین بینالمللی و کنوانسیون سازمان ملل متحد است و باید توسط کل جامعه بینالمللی محکوم شود.» معاون وزیر خارجه همچنین اعلام کرد که گفتوگوها با توافق طرفین ادامه پیدا خواهد کرد اما تاریخی برای آن مشخص نشده است.
شرط مذاکره با آمریکا
او درباره احتمال از سرگیری مذاکرات با آمریکا گفت: «پیامهایی بین ایران و ایالات متحده از طریق برخی کشورهای میانجی در حال انتقال است. برخی کشورها هستند که بین ایران و ایالات متحده ارتباط برقرار میکنند. همانطور که میدانید، ما در حال مذاکره با میانجیگری عمان بودیم. با این حال، ابتدا با حمله اسرائیل و سپس با حمله ایالات متحده مواجه شدیم. بنابراین این حملات در میانه روند مذاکره رخ داد.
این خیانت به دیپلماسی بود. این حملهای به دیپلماسی بود.» او افزود: «بنابراین قبل از شروع دور جدید مذاکرات با ایالات متحده، باید تضمینی دریافت کنیم که دیگر با حملات مشابه مواجه نخواهیم شد. برای ما ضروری است که دوباره به دیپلماسی خیانت نکنند. اسرائیل و ایالات متحده با این حملات ما را شگفتزده کردهاند. ما نمیخواهیم همان نمایش دوباره اجرا شود. ایالات متحده باید ما را متقاعد کند که این بار چنین کاری نخواهد کرد.» معاون وزیر امور خارجه همچنین تاکید کرد که ایران به دنبال گفتوگو برای گفتوگو نیست و دنبال راهحلی برد – برد است. تختروانچی بار دیگر بر حق ایران برای غنیسازی تاکید کرد.
تختروانچی درباره حمله به العدید گفت: «این حمله نشانه ضعف نبود. ما مجبور بودیم تلافی کنیم و این کار را هم کردیم. این موضوع به برادران و خواهران ما در قطر مربوط نبود. ما روابط بسیار خوبی با همه دوستانمان در منطقه خلیج فارس، بهویژه با قطر، داریم. قطر یکی از نزدیکترین دوستان ما در منطقه است. کاری که ما انجام دادیم، پاسخی به حمله آمریکا به ایران بود. با قطر در این مورد در تماس بودیم. بنابراین این گامی بود که در چارچوب حق دفاع ما انجام شد.»
این دیپلمات ارشد در پاسخ به میزان شکنندگی آتشبس جاری بین ایران و رژیم اسرائیل افزود: «آتشبس در حال حاضر برقرار است و این مثبت است. ما خواهان تشدید اوضاع نیستیم، اما در عین حال، هر کاری که لازم باشد برای محافظت از شهرها و غیرنظامیان خود انجام خواهیم داد. همانطور که میدانید، اسرائیل به بیمارستانها، زندانها و ساختمان رادیو و تلویزیون ایران حمله کرد. اینها جنایات علیه بشریت و نقض قوانین بینالمللی هستند. بنابراین، نمیتوانیم دوباره از چنین حملهای غافلگیر شویم. در حالی که ما آتشبس را رعایت خواهیم کرد، تمام اقدامات احتیاطی را برای محافظت از کشورمان انجام خواهیم داد.»
بیانیه تروئیکا
عصر دیروز بیانیه سران سه کشور اروپایی نیز منتشر شد. در این بیانیه که توسط نخستوزیر بریتانیا، صدراعظم آلمان و رئیسجمهور فرانسه صادر شده، سران این سه کشور ایران را به فعالسازی مکانیسم ماشه در صورت عدم همکاری با آژانس تهدید کردند. بر اساس این بیانیه رسمی، «سران سه کشور توافق کردند که اگر ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری نکند و به دیپلماسی بازنگردد، تحریمها در پایان ماه آگوست دوباره برقرار خواهند شد.» این در حالی است که ایران ضمن انتقاد به نقشآفرینی و اظهارات سه کشور اروپایی عضو برجام، جمعهای که گذشت گفتوگویی دیپلماتیک با آنها در استانبول داشت.