| کد مطلب: ۳۰۳۲۴

یک انتخاب متفاوت برای دولت ترامپ

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا اعلام کرد که قصد دارد البریج کُلبی را به‌عنوان معاون وزیر دفاع در امور سیاستگذاری دفاعی منصوب کند و این منصب را به فردی بسپارد که هوادار کاهش نیروهای آمریکایی در خاورمیانه و مخالف حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است.

یک انتخاب متفاوت برای دولت ترامپ

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا اعلام کرد که قصد دارد البریج کُلبی را به‌عنوان معاون وزیر دفاع در امور سیاستگذاری دفاعی منصوب کند و این منصب را به فردی بسپارد که هوادار کاهش نیروهای آمریکایی در خاورمیانه و مخالف حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است. 

انتخاب کلبی در تباین اساسی با دیگر انتخاب‌های ترامپ برای مناصب امنیتی، دفاعی و دیپلماتیک، از جمله انتخاب مارکو روبیو برای وزارت خارجه، قرار دارد که بسیار در حوزه سیاست خارجی تندروتر هستند. کلبی نوه رئیس پیشین آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (CIA) است و در دوره پیشین ریاست‌جمهوری ترامپ بین سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ به‌عنوان معاون دستیار وزیر دفاع در امور استراتژی و توسعه نیروها در پنتاگون خدمت کرده‌بود. 

از آن زمان تاکنون او در مورد نظریاتش در خصوص اولویت‌های سیاست خارجی آمریکا نوشته‌است و در این نوشته‌ها عمدتاً بر ضرورت اولویت دادن به امنیت ملی و دستور کار نظامی آمریکا تاکید کرده‌است.  به گفته کلبی تمرکز آمریکا باید بر چین باشد و نه خاورمیانه.  کلبی در مقاله‌ای که سال ۲۰۲۱ منتشر کرد، می‌نویسد: «آمریکا باید مداخله راهبردی‌اش در خاورمیانه را بسیار بیشتر محدود کند. چنین اقدامی، هم ضروری و هم عملی است.»  به نوشته او «خاورمیانه در مجموع نسبتاً کم‌اهمیت است و سهم آن از تولید ناخالص جهانی بسیار کمتر از ۱۰ درصد است.»

با این حال کلبی تاکید می‌کند که آنچه آمریکا باید در خاورمیانه مورد توجه قرار دهد اطمینان از امنیت اسرائیل، اجتناب از تبدیل شدن کشورهای خلیج‌فارس به دشمن و نهایتاً جلوگیری از رشد تروریسم فراملی است.  اما او استدلال می‌کند که رسیدن به این اهداف بدون حضور گسترده فیزیکی نیروهای آمریکایی در خاورمیانه امکان‌پذیر است.  او در مقاله خود تاکید می‌کند که تجربه دهه‌های اخیر نشان می‌دهد که «حملات گسترده زمینی» نمی‌تواند به حل مسئله حملات تروریستی فراملی کمک کند، «بلکه آن را تشدید می‌کند.»

  کلبی به صورت علنی گفته‌است که با حمله آمریکا به عراق مخالف بود و از آن زمان تاکنون با هر مداخله نظامی آمریکا در خارج از کشور (از جمله حمایت نظامی از اوکراین در جنگ با روسیه) مخالفت کرده‌است. او همچنین مخالف مواجهه نظامی آمریکا با ایران است که او را در مقابل بسیاری از جمهوری‌خواهان و به‌خصوص افراد منتخب برای مناصب دولت جدید ترامپ قرار می‌دهد.

کلبی معتقد به مهار برنامه هسته‌ای ایران به جای حمله به آن است و سال ۲۰۱۹ به ترامپ در مورد وارد شدن به یک جنگ با ایران بعد از حمله حوثی‌ها به تاسیسات نفتی عربستان سعودی هشدار داد.  ورود ترامپ به کاخ سفید در ماه آینده یک لحظه تعیین‌کننده برای خاورمیانه خواهد بود. ترامپ که در تبلیغات انتخاباتی خود بر شعارهای ضدجنگ تکیه کرده‌بود، تاکید کرده‌است که قصد مداخله در سوریه که در حال حاضر میزبان ۲۰۰۰ نیروی آمریکایی است، ندارد.

ترامپ همچنین به اسرائیل هشدار داده‌است که جنگ غزه باید تا هنگامی که او وارد کاخ سفید می‌شود، پایان پیدا کند. در عین حال در سودان نیز منازعه ادامه دارد. جنگ سودان تاکنون ۱۰ میلیون نفر را آواره کرده‌است و ۴۸ میلیون نفر از جمعیت این کشور را در آستانه قحطی قرار داده‌است.

کلبی مدت‌هاست که می‌گوید آمریکا باید خود را از پیچیدگی‌های خاورمیانه رها کند.  این مقام دولت پیشین ترامپ معتقد است که آمریکا باید حضور نظامی خود را در شرق آسیا تقویت کند و باور دارد که چین اصلی‌ترین تهدید برای آمریکا است. کلبی در یادداشتی که ماه سپتامبر در وال استریت ژورنال منتشر کرد، نوشت: «در نزدیک به یک دهه گذشته من به هر طریق که توانستم تاکید کرده‌ام که باید خودمان را برای دفاع از تایوان آماده کنیم.»  وی تاکید می‌کند: «اما استدلال من این است که تایوان اهمیت حیاتی برای آمریکا ندارد، بلکه منافع اصلی ما در جلوگیری از هژمونی و سلطه چین بر آسیا است. تایوان برای این هدف بسیار مهم است، اما عامل تعیین‌کننده نیست.»

دیدگاه

ویژه دیپلماسی
آخرین اخبار