| کد مطلب: ۹۷۸۲

بازی روسیه در زمین جنگ غزه

آیا اسرائیل هدفی بیش از نابودی ساختار اداری و نظامی حماس دارد؟

آیا اسرائیل هدفی بیش از نابودی ساختار اداری و نظامی حماس دارد؟

درحالی‌که بیش از سه هفته از عملیات طوفان‌الاقصی توسط گروه حماس در خاک اسرائیل و آغاز حملات هوایی تل‌آویو علیه مردم غزه می‌گذرد، این موضوع همچنان در صدر اخبار و تحولات بین‌المللی است. صندوق کودکان ملل متحد با هشدار درباره افزایش روزانه تعداد شهدای کودک در غزه، گفته این منطقه به گورستان کودکان تبدیل شده است و فعالان ضدجنگ آمریکایی نیز هنگام حضور وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه استماع سنا، دست‌های آغشته به خون خود را بالا برده و به حمایت همه‌جانبه آمریکا از اسرائیل در جنگ علیه غزه اعتراض کردند.
حسین امیرعبداللهیان که فعال‌ترین چهره تحولات این حادثه در منطقه بوده، در ادامه سفرهای منطقه‌ای خود به قطر سفر کرد و علاوه بر دیدار با شیخ تمیم‌بن حمدآل‌ثانی، امیر قطر و شیخ محمدبن‌عبدالرحمن آل‌ثانی، نخست‌وزیر و وزیر خارجه این کشور با اسماعیل هنیه رهبر گروه حماس نیز دیدار کرد. گروه حماس که بخشی از جنبش جهانی اخوان‌المسلمین است، به پشتیبانی قطر و ترکیه که از شبکه این جریان برای گسترش نفوذ خود در جهان اسلام بهره می‌برند، تکیه دارد. عمده رهبران سیاسی حماس در قطر و برخی در ترکیه ساکن هستند. این دومین ملاقات امیرعبداللهیان با هنیه ظرف دو هفته اخیر بود. امیرعبداللهیان ۲۲ مهرماه نیز در سفر به چهار کشور منطقه و در چهارمین مقصد این سفر در دوحه، با اسماعیل هنیه دیدار و گفت‌‌وگو کرده بود. امیرعبداللهیان قرار است بعد از قطر نیز برای دیدار و گفت‌وگو با مقامات ترکیه به این کشور سفر کند.
بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان نیز با سفر به مسکو با همتای روس خود سرگئی لاوروف دیدار کرد و گفته شد به دلایل امنیتی، جزئیاتی از ملاقات این دو دیپلمات ارشد منتشر نخواهد شد. پس از ایران این روسیه است که در مواضع اخیر خود به حمایت از فلسطین برخاسته و تلاش دارد از این طریق ضمن مخالفت با سیاست‌های یکجانبه آمریکا، دل اعراب و مسلمانان را به دست بیاورد. به همین دلیل در روزهای گذشته مسکو یکی از مراکز رایزنی در مورد جنگ فلسطین بوده و علاوه بر رهبران حماس برخی وزیران امورخارجه کشورهای عربی نیز به مسکو سفر کرده‌اند. برخی تحلیل‌گران بر این باورند که روسیه بیشترین سود را از جنگ اخیر در فلسطین برده و با این رویداد علاوه بر کاهش توجه جهانی به جنگ اوکراین، پشتیبانی غرب نیز از این کشور در جنگ با روسیه کاسته خواهد شد.
احمد زیدآبادی، تحلیلگر مسائل منطقه نیز در این رابطه معتقد است: «ورود رسمی اما کم‌اثر حوثی‌های یمن به جنگ غزه، در کنار نطق فوق‌العاده گزنده و تهاجمی سفیر اسرائیل در سازمان ملل علیه رهبران جمهوری اسلامی، هر دو نشانه‌ای از احتمال گسترش دامنه جنگ در خاورمیانه است. به نظرم، جناح راستگرای افراطی در دولت اسرائیل، هدفی بیش از نابودی ساختار اداری و نظامی حماس در نوارغزه را دنبال می‌کند. اوضاع تحت کنترل نیست. انگار لحظه حقیقت برای خاورمیانه در شرف رقم خوردن است. جامعه جهانی - اگر چنین پدیده‌ای دیگر معنا داشته باشد!- باید برای پایان دادن به جنگ در نوارغزه ابتکاری دیپلماتیک ارائه کند اما بدبختانه شورای امنیت سازمان ملل در سایه اختلافات آمریکا و متحدانش با چین و روسیه، عملاً فلج شده است. با این همه، اگر آمریکا و چین بر روی فرمول مشخصی برای پایان دادن به جنگ توافق کنند، اوضاع تحت کنترل در می‌آید.»
درحالی‌که امیرعبداللهیان در سخنان خود بارها اشاره کرده است که محور مقاومت و گروه‌های این محور در فلسطین، لبنان، عراق، سوریه و یمن در مواضع خود مستقل هستند اما در عین حال در دیدار با امیر قطر تاکید کرد: «گروه‌ها و جریان‌های مقاومت در مقابل این همه جنایت و حمایت تمام‌عیار آمریکا از رژیم صهیونیستی ساکت نخواهند ماند و منتظر توصیه کسی نمی‌مانند. چنانچه اوضاع از کنترل خارج شود، هیچ طرفی از پیامدهای آن در امان نخواهد بود.» این سخنان امیرعبداللهیان در حالی است که حوثی‌های یمن سومین عملیات خود علیه اسرائیل را انجام دادند و عبدالعزیز بن حبتور، نخست‌وزیر دولت نجات ملی یمن در مصاحبه‌ای تأکید کرد که یمن جزئی از محور مقاومت به شمار می‌رود و یمنی‌ها در همبستگی مطلق با مردم غزه و تمامی فلسطین، جنوب لبنان، جولان اشغالی و تمامی سرزمین‌های عربی هستند. نخست‌وزیر دولت صنعاء تأکید کرد که علی‌رغم بُعد مسافت اما هیچ مانعی در برابر یمن برای نقش‌آفرینی در نبرد با رژیم اسرائیل وجود ندارد. در این راستا مهدی‌المشاط، رئیس شورایعالی سیاسی یمن نیز روز یکشنبه گفته بود که اتاق عملیاتهای مشترکی وجود دارد که برای مقابله با هرگونه حماقت رژیم صهیونیستی در خصوص یورش زمینی به غزه، فعالیت می‌کند.
حزب‌الله لبنان نیز از هدف قرار دادن یک کمین نظامیان اسرائیلی در نزدیکی مرزهای لبنان با موشک‌های هدایت‌شونده و کشته و زخمی شدن همه آن‌ها خبر داد. این در حالی است که منابع محلی بامداد دیروز از حملات اسرائیل به حومه شهرک‌های «یاطر» و «الصالحانی»، و همچنین نزدیکی شهرک «برعشیت» در جنوب لبنان خبر دادند. در مقابل حزب‌الله نیز تصاویری از حملات به پایگاه‌های ارتش رژیم اسرائیل در نزدیکی مرزهای این کشور را منتشر و اعلام کرد که رزمندگان آن، شماری از مواضع ارتش اسرائیل در مرز لبنان را با سلاح‌های مناسب هدف قرار دادند.
همزمان با این سخنان ارتش اسرائیل اعلام کرد، یک پهپاد انتحاری را که احتمالاً از یمن به پرواز درآمده بود، پیش از رسیدن به ایلات، سرنگون کرده است. درحالی‌که ارتش اسرائیل در مناطق غیرمسکونی ورود زمینی به غزه را آغاز کرده است، رسانه‌ها از طرح این رژیم برای جابه‌جایی جمعیتی در غزه و راندن فلسطینیان به خاک مصر سخن گفته‌اند. «مصطفی مدبولی»، نخست‌وزیر مصر پس از افشای این طرح مبنی بر جابه‌جایی فلسطینی‌ها به صحرای سینا، تاکید کرد: «آماده‌ایم جان میلیون‌ها نفر را قربانی کنیم، اما کسی حتی به دانه شنی در این منطقه نزدیک نشود. ما هرگز اجازه نخواهیم داد که هیچ وضعیتی بر ما تحمیل شود؛ قاهره حاضر به حل مسائل منطقه‌ای به قیمت بر هم خوردن امنیت کشورش نخواهد بود.» روزنامه انگلیسی «فایننشال‌تایمز» به نقل از منابعی آگاه فاش کرد که «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تلاش کرده تا رهبران کشورهای اروپایی را متقاعد کند که به مصر فشار بیاورند تا پناهجویان نوار غزه را بپذیرد. پایگاه خبری «میدل‌ایست‌آی» به‌ نقل از روزنامه عبری «یدیعوت آحارونوت» دیروز گزارش داد که یکی از پیشنهادهای رژیم اشغالگر برای مصر جهت پذیرش آوارگان جنگ غزه، کنار گذاشته‌شدن بخش اصلی بدهی‌های قاهره به بانک جهانی است.

دیدگاه

ویژه تیتر یک
  • نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز گذشته در وین آغاز به کار کرد. پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی تروئیکای…

  • هرچند تعبیر دوشنبه‌های ملاقاتی و سه‌شنبه‌های نظارتی و چهارشنبه‌های درایتی به طعنه به کار رفته اما اتفاقاً شاهد…

  • نمایندگان مجلس با تقاضای یک فوریت بررسی لایحه «اصلاح قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» با ۳۸ رأی موافق، ۲۰۷ رأی…

آخرین اخبار