| کد مطلب: ۳۲۴۱۰

مناقشه میان وزارت‌خانه‌های نفت و نیرو/ چه کسی برق را قطع کرد؟

سه‌شنبه هفته جاری، پایتخت با قطعی برق گسترده اما از پیش اعلام‌نشده، روبه‌رو شد. براساس گزارش‌هایی که رسانه‌ها منتشر کردند یا اظهارنظر کاربران در فضای مجازی، این قطعی برق مناطق گسترده‌ای از پایتخت را در بر گرفت و در مجموع بیش از سه ساعت ادامه داشت. به دنبال همین رویداد بود که ابتدا شرکت توانیر در بیانیه‌ای علت این قطعی گسترده در بخش‌هایی از تهران را مشکل تامین سوخت نیروگاه‌ها اعلام کرد.

مناقشه میان وزارت‌خانه‌های نفت و نیرو/ چه کسی برق را قطع کرد؟

سه‌شنبه هفته جاری، پایتخت با قطعی برق گسترده اما از پیش اعلام‌نشده، روبه‌رو شد. براساس گزارش‌هایی که رسانه‌ها منتشر کردند یا اظهارنظر کاربران در فضای مجازی، این قطعی برق مناطق گسترده‌ای از پایتخت را در بر گرفت و در مجموع بیش از سه ساعت ادامه داشت. به دنبال همین رویداد بود که ابتدا شرکت توانیر در بیانیه‌ای علت این قطعی گسترده در بخش‌هایی از تهران را مشکل تامین سوخت نیروگاه‌ها اعلام کرد. 

صبح دیروز، محسن پاکنژاد واکنش تندی به این اظهارنظر نشان داد. او در حیاط دولت و در جمع خبرنگاران گفت: «ما یک سبد سوخت به نیروگاه تحویل می‌دهیم که شامل گاز، نفت‌گاز و نفت‌کوره است و  نیروگاه‌ها باید به‌نحوی دو سوخت دیگر را مصرف کنند که مقدار کاهش گاز تحویلی را جبران کنند. بهمن امسال بیش از ۵۲ میلیون لیتر در روز گازوئیل به نیروگاه‌ها رساندیم که رکورد محسوب می‌شود، این در حالی است که پارسال این مقدار در این ایام زیر ۳۵ میلیون لیتر بوده است.»

او با تأکید بر اینکه هر سال ما با بحث ناترازی مواجه هستیم و ناترازی حاصل عملکرد ۶ ماه تا یک سال گذشته نیست، بلکه سال‌هاست وجود دارد و با گذر زمان بیشتر می‌شود، ادامه داد: «خاموشی اتفاق‌افتاده در بخشی از شهر تهران به‌دلیل نداشتن سوخت نیروگاه‌های تأمین‌کننده برق تهران نبوده است.»

پاکنژاد ادامه داد: «نیروگاه‌هایی مانند پرند، دماوند و نیروگاه‌هایی که در حاشیه شهر تهران هستند و این استان را از نظر برق تأمین می‌کنند، از لحاظ سوخت در وضع کاملاً مناسبی بودند، بنابراین قطع برق به‌ویژه در شرق تهران ربطی به سوخت نیروگاه‌های حاشیه تهران ندارد.»

همچنان مشخص نیست روایت کدام‌یک از این دستگاه‌های دولتی صحیح است. 

حمله وزارت نفت به نیرو

صحبت‌های پاکنژاد درباره علت خاموشی تهران، تنها واکنش از سوی وزارت نفت نبود. سایت شانا – وابسته به وزارت نفت – ساعت ۱:۱۶ بامداد چهارشنبه گزارشی با تیتر «توضیحاتی درباره ادعای وزارت نیرو» منتشر کرد که پاسخی به اطلاعیه اولیه توانیر بود.

در بخشی از این گزارش، وزارت نیرو متهم شد که با سوءمدیریت سبد سوخت، باعث بروز خاموشی شده است: «تأمین پایدار انرژی در کشور مستلزم مدیریت دقیق سبد سوخت از سوی نیروگاه‌هاست. این سبد شامل گاز طبیعی، نفت‌گاز و نفت‌کوره است که درمجموع به آن «سوخت معادل» گفته می‌شود. برنامه‌ریزی صحیح در مصرف این سوخت‌ها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد. درحالی‌که آمارها نشان می‌دهد مدیریت صحیح سبد سوخت می‌توانست از مشکلات اخیر جلوگیری کند، وزارت نیرو به جای تمرکز بر سیاست‌گذاری صحیح و اجرای مصوبات مرتبط با مصرف سوخت مایع، تلاش دارد با فرافکنی، کمبود گاز را عامل اصلی خاموشی‌ها جلوه دهد. این در حالی است که تأمین گاز و سوخت مایع، حتی فراتر از تعهدات انجام‌شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان تکلیف‌شده به نیروگاه‌ها تحویل داده شده است.»

در بخش دیگری از این گزارش آمده بود: «با وجود افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در دی و بهمن‌ امسال که در برخی روزها رکورد ۶۸۱ میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاه‌ها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد. افزون بر این، میانگین تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌ها ۵۵ درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال ۱۴۰۳ بوده است.  همچنین، طبق آمار رسمی، مقدار تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در بهمن‌ ۸۶ میلیون لیتر در روز بوده که ۲۴ درصد بیشتر از سال گذشته است. این افزایش تأمین، بیانگر تعهد وزارت نفت در پشتیبانی از تولید برق پایدار در کشور است.»

پاسخ وزارت نیرو

سایت خبری وزارت نیرو، ظهر دیروز به صحبت‌های وزیر و گزارش وزارت نفت پاسخ داد. این سایت در گزارشی با عنوان پاسخی به «ادعاهای وزارت نفت؛ آمارهای وارونه که خستگی به تن همکاران نفت و نیرو می‌گذارند» نوشت: «با افزایش برودت هوا و بالا رفتن مصرف گاز در فصل زمستان، محدودیت‌هایی برای تامین برق و گاز  در بخش‌های خانگی و تجاری به وجود می‌آمد و امسال نیز با شروع فصل سرما و افزایش بی‌سابقه مصرف گاز خانگی که طی گزارش شانا در دی‌ماه و بهمن‌ماه سال جاری در برخی از روزها به رکورد 681 میلیون مترمکعب در روز رسید، ناچاراً جهت تامین گاز کافی و بدون وقفه برای مشترکان خانگی و حفظ پایداری شبکه گاز کشور، گاز کمتری به نیروگاه‌ها به‌خصوص در نیمه شمالی کشور تحویل شد. به عنوان مثال و فقط در جهت پاسخگویی به مورد اشاره شده در خبرگزاری شانا، در روز گذشته (23 بهمن ماه)، به میزان 67 میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه‌ها شد که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته که 187 میلیون متر‌مکعب  در روز بود 64 درصد کاهش داشته است. گرچه زحمات و تلاش‌های همکاران شرکت گاز در تامین گاز مصارف مختلف کشور شایسته قدردانی و سپاس است، اما بدیهی است که تامین برق پایدار به تامین به موقع و به اندازه گاز برای نیروگاه‌ها وابسته است.»

دیدگاه

ویژه تیتر یک
آخرین اخبار