چرا مذاکره غیرمستقیم؟
محمدابراهیم انصاری لاری، پژوهشگر حوزه فرهنگ و سیاست، در یادداشتی نوشت: چرا ایران از مذاکره مستقیم طوری خودداری میکند که انگار این رویه در شمار مکتوبات آسمانی است و تخلف از آن تا یومالقیامه جایز نیست؟

به گزارش هممیهن آنلاین؛ محمدابراهیم انصاری لاری، پژوهشگر حوزه فرهنگ و سیاست، در یادداشتی برای کانال تلگرامی راهبرد نوشت:
سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، اعلام کرده که ایران آماده "مذاکره غیرمستقیم" با آمریکاست.
چرا ایران از مذاکره مستقیم طوری خودداری میکند که انگار این رویه در شمار مکتوبات آسمانی است و تخلف از آن تا یومالقیامه جایز نیست؟
مهمتر از آن چگونه است که برخی آیات آسمانی و احکام دینی در کشور ما و از سوی حکام بارها و به تکرار زیر پا گذاشته شده و میشود و صدای هیچ عالم و مفتی هم در نمیآید؛ اما این سیره بیریشه که چند باری هم بر سبیل اتفاق نادیده گرفته شده از جمله در مذاکرات برجام و... اینبار و در شرایط فعلی قرار است مصرانه همچنان بر دوام و برقرار باشد؟
چه اثر سوء و چه پیامد منفی و زیانباری بر مذاکره مستقیم مترتب است که جمهوری اسلامی با این شدت و حدت از آن پرهیز دارد و حاضر است سالها و بارها به صورتی سبک و از جنس قهر و آشتیهای بچهگانه و از طریق واسطههایی که معلوم نیست از این اتاق چه میبرند و از آن اتاق چه میآورند و چقدر در این واسطهگری صداقت دارند با آمریکا گفتوگو کند، اما از چهره به چهره شدن با این بهاصطلاح شیطان بزرگ خودداری کند؟
آیا ما از چیزی وحشت داریم یا چیزی را از دست خواهیم داد و یا با این روش میخواهیم امریکا را از چیزی بترسانیم و اورا از دستیابی به چیزی محروم کنیم؟
آیا بهتر نیست به جای تاکید بلاوجه بر مذاکره غیرمستقیم، شفاف و صریح اعلام شود که اتفاقا اگر قرار است مذاکرهای صورت بگیرد؛ اولا، باید مستقیم باشد و ثانیا، این مذاکره باید در جایی باشد که ما تعیین میکنیم، نه هر جایی که آمریکا تعیین کند تا از اعتبارسازی کاذب برای کشور میزبان، هر کشوری که باشد جلوگیری شود و همزمان شائبه تحقیر جمهوری اسلامی ایران نیز با انتخاب یک کشور کوچک و غیرهمشان از طرف آمریکا در اذهان تداعی نشود.
اعلام امادگی برای مذاکره مستقیم از سوی جمهوری اسلامی هم شجاعت و شهامت و اعتمادبهنفس طرف ایرانی را نشان میدهد و هم پیشاپیش از اعلام مذاکره مستقیم بهعنوان شرطی از طرف ترامپ پیشگیری خواهد کرد.
اعلام اینکه محل مذاکره را جمهوری اسلامی تعیین خواهد کرد، از آنجایی که شرطی است که به ماهیت مذاکره و نتایج آن خللی وارد نمیکند، میتوان انتظار داشت که پذیرش آن از سوی طرف آمریکایی هم به تحقق نزدیکتر باشد و به هر تقدیر، نوعی ابتکار عمل جمهوری اسلامی را برای آغاز مذاکره به رخ خواهد کشید.
تصور نمیکنم عقل سلیم دیدگاه و پیشنهاد راقم این سطور را نفی و انکار کند. درغیراینصورت هم، آیا وقت آن نرسیده که کسی بیاید و توضیح دهد واقعا فلسفه اصرار بر این رویه ولو معقول اما کاملا نامعمول چیست و چه حکمت ژرفی در پرهیز از مذاکره مستقیم نهفته است که نه خواص و نه عوام قادر به درک آن نیستند.