همایش اقتصادی گاجره
در ۱۷ دیماه ۱۳۵۱ برنامه پنجم توسعه کشور به تصویب مجلسین رسید. با این همه با وقوع جنگ اعراب و اسرائیل در مهرماه ۱۳۵۲، بهای نفت از ۲/۵ دلار به بالای ۱۰ دلار در بشکه رسید و شاه را مصمم کرد که در برنامه پنجم، تجدیدنظر کند و میزان مخارج دولت را در آن حداقل دوبرابر کند.

در 17 دیماه 1351 برنامه پنجم توسعه کشور به تصویب مجلسین رسید. با این همه با وقوع جنگ اعراب و اسرائیل در مهرماه ۱۳۵۲، بهای نفت از 2/5 دلار به بالای 10 دلار در بشکه رسید و شاه را مصمم کرد که در برنامه پنجم، تجدیدنظر کند و میزان مخارج دولت را در آن حداقل دوبرابر کند. بهدنبال این تصمیم، هیئتدولت هویدا در تیرماه ۱۳۵۳ جلسهای ترتیب داد که در آن نخستوزیر ادارهکننده اصلی بود.
همایش اقتصادی ۱۳۵۳ گاجره (۲۹ تا ۳۱ تیرماه ۱۳۵۳)، گردهمایی سهروزهای در هتل گاجره دیزین بود که در آن شاه، امیرعباس هویدا، وزرای دولت و اقتصاددانان سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ایران حضور داشتند. هدف همایش، بحث پیرامون نحوه افزایش رشد کشور با بهرهگیری از افزایش درآمدهای نفت بود. درنهایت در این همایش باوجود نظر مخالفت مسکوت بسیاری از اقتصاددانان برنامه و بودجه و نقد علنی معدودی از آنها از عواقب چنین تصمیمی، شاه از نظر خود بازنگشت. این اتفاق در کنفرانس رامسر در مردادماه همانسال نیز تکرار شد و درنتیجه با اتخاذ این سیاست، اقتصاد ایران دچار تحولی اساسی شد.