درگذشت سلطان محمود غزنوی
محمود غزنوی، نخستین فرمانروایی که در جهان اسلام به خود لقب «سلطان» داد تا استقلال حکومتش را از خلافت عباسی نشان بدهد، دهم اردیبهشتماه ۴۰۹ خورشیدی پس از ۳۲ سال حکمرانی در ۵۸ سالگی و در غزنی درگذشت.

محمود غزنوی، نخستین فرمانروایی که در جهان اسلام به خود لقب «سلطان» داد تا استقلال حکومتش را از خلافت عباسی نشان بدهد، دهم اردیبهشتماه 409 خورشیدی پس از 32 سال حکمرانی در 58 سالگی و در غزنی درگذشت. محمود ترکتبار بود و پدرش سبکتکین، نزد سامانیان خدمت میکرد. او بعدتر نیز با وجود کسب قدرت، همچنان خود را مطیع سامانیها نشان میداد و در سکههایی که ضرب میکرد نام امیران سامانی را پیش از نام خود میآورد. فرزندش محمود اما طومار هر دو سلسله ایرانی سامانیان و صفاریان را درهمپیچید و پس از تسلط بر مناطقی وسیع، به بهانه جهاد با کفار ـ اما بیشتر به قصد تصاحب ثروت عظیمی که در معابد آن جای داشت ـ
عازم هندوستان شد. مشهورترین این نبردها در هندوستان، جنگ بزرگ سومنات است که طی آن هم بتخانه این شهر ویران شد، هم جواهرات گرانقیمت آن به غنیمت گرفته شد. بخشی از این ثروت انتقالی از هند، بعدتر هزینه حمایت سلطان محمود از دانشمندان و ادیبان شد و بدینترتیب غزنی در کنار شکوه کاخها، کاروانسراها و باغها، چهره شهری فرهنگپرور در آسیای میانه را به خود گرفت.