حزب حرکت اسلامی افغانستان
وقوع کودتای مارکسیستی طرفداران شوروی در افغانستان در اردیبهشتماه ۱۳۵۷، موجب واکنش اسلامگرایان افغان در قالب تشکلهای جهادی شد.

وقوع کودتای مارکسیستی طرفداران شوروی در افغانستان در اردیبهشتماه 1357، موجب واکنش اسلامگرایان افغان در قالب تشکلهای جهادی شد. ازجمله این تشکلها میتوان به حزب حرکت اسلامی افغانستان اشاره کرد که در 19فروردینماه 1358 به رهبری محمد آصف محسنی قندهاری، از قزلباشان فارسیزبان قندهار و دانشآموخته حوزه علمیه نجف، اعلام موجودیت کرد. محسنی ضمن مقابله با گرایشهای الحادی چپگرایانه، در زمینه تقریب مذاهب اسلامی نیز فعالیت داشت.
حزب جدا از مبارزه با نظام مارکسیستی اهدافی دیگر چون مبارزه پیگیر با حکومتهای ضداسلامی و ضدمردمی، ایجاد جمهوری اسلامی براساس قرآن، تلاش برای اتحاد ملل مسلمان، برقراری نظام اقتصادی اسلامی، تأمین آزادی بر مبنای اسلام، گسترش آموزشوپرورش و اجباریکردن آن برای دختران و پسران، استقلال کامل قوهقضائیه، رسمیت مذهب جعفری در افغانستان در کنار مذهب حنفی، رسمیت دو زبان پشتو و فارسی، برابری حقوق زنان و مردان، پایهگذاری سیاست خارجی براساس همزیستی مسالمتآمیز، تشکیل ارتش منظم ملی و حضور شیعیان در دولتهای افغانستان به تناسب جمعیت اهل تشیع را نیز دنبال میکرد.