محافظهکاری انتخاباتی؟ / تخلف فسخ قرارداد، پرتاب نارنجک و محرومیت دوباره زنان از حضور در ورزشگاه نادیده گرفته شد
این پولهایی که بهاسم جریمهکردن باشگاهها طلب میشود، کجای این فوتبال هزینه میشود. درحالیکه اینفانتینو بارها اعلام کرده بود، ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاهها باعث محرومیت فوتبال ایران یا همان تعلیق کلی این رشته ورزشی میشود اما بازهم در ورزشگاهها بهصورت گزینشی، زنان از حضور در ورزشگاه محروم میشوند. بازهم همان روند «دلبخواهی» برای ورود زنان در ورزشگاهها ایجاد شده و از قبل مشخص نیست زنان در کدام بازی حق ورود به ورزشگاه را دارند. آشفتهبازاری در فوتبال ایران شکل گرفته که ظاهراً تا روز انتخابات ادامه دارد البته اگر این «انتخابات» به تعویق نیفتد. در این گزارش قصد داریم حواشی یکهفته اخیر فوتبال را با هم بررسی کنیم.
![محافظهکاری انتخاباتی؟ / تخلف فسخ قرارداد، پرتاب نارنجک و محرومیت دوباره زنان از حضور در ورزشگاه نادیده گرفته شد](https://cdn.hammihanonline.ir/thumbnail/pVsBKJurS6Ww/Z0T8H9pYUbXo0sZ7HQQFz7bUBZFP3X6Nwm6qBw3FUybNf6DHYTc2sifVThuHVAIFhmdfXOTfI3NCeyo0woFaD79kLxmvcp_86atk84Zr3YMFhjyXPdj0Wg,,/%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%D8%AC+copy.jpg)
حال و روز فوتبال ایران خوب نیست. سکوها بار دیگر ملتهب شده و نشستهای خبری پُر شده از تیکه و کنایه زدن برخی مربیان به یکدیگر. کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال اما همان مسیر همیشگی را پیش گرفته که همان «جریمه کردن میلیاردی» باشگاهها است. به اسم «مجازات»، اما بخوانید درآمدزایی هنگفت برای ساختمان فدراسیونی که حتی یکبار شفافسازی نشد.
این پولهایی که بهاسم جریمهکردن باشگاهها طلب میشود، کجای این فوتبال هزینه میشود. درحالیکه اینفانتینو بارها اعلام کرده بود، ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاهها باعث محرومیت فوتبال ایران یا همان تعلیق کلی این رشته ورزشی میشود اما بازهم در ورزشگاهها بهصورت گزینشی، زنان از حضور در ورزشگاه محروم میشوند. بازهم همان روند «دلبخواهی» برای ورود زنان در ورزشگاهها ایجاد شده و از قبل مشخص نیست زنان در کدام بازی حق ورود به ورزشگاه را دارند. آشفتهبازاری در فوتبال ایران شکل گرفته که ظاهراً تا روز انتخابات ادامه دارد البته اگر این «انتخابات» به تعویق نیفتد. در این گزارش قصد داریم حواشی یکهفته اخیر فوتبال را با هم بررسی کنیم.
ممنوعیت دوباره حضور زنان
در زمان ریاستجمهوری حسن روحانی، «اینفانتینو» به ایران آمد و بعد از آن با رئیس وقت فدراسیون فوتبال نیز دیدار کرد و به هر دو مسئول ایرانی تاکید ویژه کرد که حضور زنان اگر همچنان در فوتبال ایران یک موضوع حلنشده باشد، چارهای جز تعلیق فوتبال ایران ندارد. این موضوع که پیشتر بهبهانه ویروس کرونا مانع از حضور تماشاگران زن و مرد در ورزشگاهها شده بود بهمرور حل شد و برخی از ورزشگاهها اجازه حضور زنان را دادند.
مکاتبه با فیفا نیز ادامه داشت و به مقام مسئول فیفا تفهیم شد که این مسئله نیازمند زمان بیشتری است تا بهصورت سراسری در تمام ورزشگاههای کشور، حضور زنان مجوز بگیرد. درنهایت ورزشگاههای آزادی، نقش جهان اصفهان، سیرجان، انزلی و قائمشهر تا حدودی به این موضوع پایبند بودند.
حتی یکی از آرای کمیته انضباطی برای دیدار حساس پرسپولیس و سپاهان در ورزشگاه نقش جهان ممنوعیت حضور مردان در آزادی بود که با حضور 40 هزار هوادار خانم برگزار و باعث تمجید اینفانتینو شد. بااینحال اما چهارشنبه هفته گذشته باوجودی که برای بخش زنان بلیتفروشی انجام شده بود، اما بهیکباره اعلام شد که زنان پرسپولیسی و سپاهانی حق حضور در ورزشگاه نقش جهان را ندارند. علت؟ «عدم فراهمشدن زیرساختها» عنوان شد که در نوع خود بسیار شگفتانگیز بود.
چطور یکماه قبل زیرساخت برای حضور 40 هزار هوادار خانم فراهم بود، اما بهیکباره بازهم زیرساختها بههمریخت؟ در دیدار پرسپولیس و تراکتور نیز برخی تصاویر منتشر شد که میتوان چنین ابهامی را مطرح کرد که شاید دستهایی در کار است تا براساس نوشتن یک سناریو مشخص بازهم ورود زنان به ورزشگاه ممنوع شود. این درحالیاست که در قائمشهر نیز بار دیگر بهصورت یکی در میان زنان میتوانند مسابقات تیم نساجی را در ورزشگاه تماشا کنند و ترتیب خاص ثابتی ندارد.
با ادامه این روند بهطور قطع فیفا بازهم شاخکهایش تیز میشود و با هشدارهایی که پیشتر نیز بهصورت جدی داده بود، فوتبال ایران را با خطر تعلیق روبهرو خواهد کرد. گفتنی است در تمام ورزشگاههای عربستان، زنان میتوانند بدون هیچ مشکلی در کنار فرزندان یا همسر خود فوتبال را تماشا کنند و مسئله خاصی هم پیش نمیآید؛ همانطور که در ایران، زنان و مردان در سینما یا سالن کنسرت یا تائتر میتوانند در کنار دوستان و فرزندان خود به تماشای فیلم یا تئاتر بنشینند.
نادیده گرفتن تخلفها
اگر انتخابات فدراسیون فوتبال به تعویق نیفتد، چیزی تا تاریخ 9 اسفندماه باقی نمانده است. درواقع با یک حساب سرانگشتی دو هفته تا معرفی رئیس جدید باقی مانده است. با ردصلاحیت شدن علی کفاشیان و شهاب عزیزیخادم و حضور مهدی تاج، انتخابات تکقطبی را بار دیگر شاهد هستیم. اگر بدانیم که امیر عابدینی نیز رفاقت دیرینهای با تاج دارد و اگر تا پایان در این رقابت باقی بماند، بعید است برای پیروز شدن تلاش کند. عابدینی در حال حاضر در فدراسیون فوتبال مشاور مهدی تاج است و بابتش ماهانه 40 میلیون تومان حقوق دریافت میکند بنابراین او بهطور حتم نه تمایل دارد، نه میخواهد با رئیس خود رقابت چالشی داشته باشد.
درصورتیکه عابدینی در رقابت بماند، تازه میتوانند پز عدم تکقطبی بودن این انتخابات را بدهند. در آستانه انتخابات که رأی «هیئتهای استانی» اهمیت بسزایی دارد، طبعاً مهدی تاج نمیخواهد با برخی افراد سرشاخ شود. به همین دلیل است که هیچ اهرم فشاری برای تایید محرومیت و تخلف علیرضا بیرانوند به کمیته استیناف داده نمیشود. از طرفدیگر، در دیدار سپاهان و پرسپولیس نیز شاهد بارش نارنجکها در طول 120 دقیقه بودیم.
بدون اغراق بیش از 20 نارنجک که ترکشهای خطرناکی بهسمت عکاسها و خبرنگاران میدانی پرتاب میکرد، بهسمت زمین نشانه گرفته شد ولی چنین موضوعی به هیچ عنوان در گزارش ناظر مسابقه نوشته نشده است تا در آستانه انتخابات، چالش خاصی بین باشگاهها و فدراسیون بهوجود نیاید. با تهدید مهدی تاج توسط زنوزی مالک باشگاه تراکتور، که گفته بود اگر رأی علیه بیرانوند صادر شود موارد عجیب و غیرقانونی را علیه تاج عنوان خواهد کرد، این پرونده بیش از هفتماه است که مسکوت مانده و احتمالاً در این فصل رأیی صادر نخواهد شد. از طرفدیگر، حواشی جنجالی دیدار سپاهان و پرسپولیس نیز مسکوت مانده تا احتمالاً انتخابات برگزار شود. طبعاً آرای تبریز و اصفهان میتواند سرنوشت انتخابات فدراسیون فوتبال را مشخص کند و چالش با این دو تیم به صلاح هیچ کاندیدایی نیست.
در ظاهر رقیب، در باطن کاندیدای پوششی
تحلیل اینکه انتخابات به تعویق بیفتد کمی دشوار است. کفاشیان با ارسال نامهای رسمی به دبیرکل فدراسیون فوتبال، هدایت ممبینی، به ردصلاحیت خود اعتراض کرده و درخواست رسیدگی فوری را مطرح نموده است. در متن این نامه که خطاب به دبیرکل فدراسیون نوشته شده، آمده است؛ براساس بند الف ماده ۷ دستورالعمل انتخابات، کفاشیان تمام مدارک لازم برای نامزدی ریاست فدراسیون فوتبال را ارائه داده و شرایط احراز را دارا بوده است.
طبق بند ب ماده ۷، کمیتههای انتخاباتی نمیتوانند شرایطی فراتر از اساسنامه فدراسیون را برای احراز صلاحیت تعیین کنند و تنها موظف به بررسی مدارک رسمی هستند. ردصلاحیت بهدلیل حکم کمیته اخلاق، غیرقانونی است. در هیچکدام از مواد اساسنامه فدراسیون فوتبال ذکر نشده که داشتن حکم از کمیته اخلاق در گذشته، مانع از نامزدی برای ریاست فدراسیون شود.
در انتخابات قبلی فدراسیون فوتبال نیز چنین رویهای وجود نداشته است. کمیته استیناف فدراسیون فوتبال قبلاً در تاریخ ۲۹ اردیبهشتماه ۱۳۹۹ برخی مواد مرتبط با محکومیتهای انضباطی را نقض کرده و این احکام را غیرمعتبر دانسته است. کفاشیان در ادامه نامه خود اعلام کرده که اگر فدراسیون فوتبال ایران از فیفا یا AFC استعلامی در مورد این پرونده انجام داده، نتیجه آن را به او اعلام کند. در غیر این صورت، او خواستار انجام استعلام رسمی از این مراجع بینالمللی شده تا از بروز بدعتهای غیرقانونی در روند انتخابات فدراسیون جلوگیری شود.
بسیاری تصور میکنند امیر عابدینی که هفته گذشته از «ردصلاحیت» تاج خبر داده بود قرار است به رئیس فعلی از پشت خنجر بزند و خودش را وارد قمار بزرگ رقابت با تاج کند. اما این ظاهر قضیه است و عابدینی شاید تا پایان انتخابات بهعنوان یک «نامزد» باقی بماند اما بههیچعنوان قصد ندارد در پشت پرده با مهدی تاج رقابت چالشی داشته باشد؛ همانطور که حیدر بهاروند دیگر رفیق تاج بهعنوان نامزد پوششی قصد رقابت بالقوه با رئیس را ندارد.