بولتن اقتصادی از چهارگوشه جهان؛ امروز پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴
این گزارش، مروری کوتاه بر مهمترین تحولات اقتصادی جهان در تاریخ ۲۶ تیر ۱۴۰۴ است.

کار و بار بانکهای آمریکایی سکه است!
گفته بودیم که این هفته، هفته اعلام گزارشهای مالی است و ابتدا نوبت بانکها است. گزارشهای مالی بانکهای بزرگ به جز یکی دو مورد نه چندان جذاب، همه از انتظار کارشناسان بهتر بودند.
به طور مثال، گلدمن ساکس روز چهارشنبه نتایجی منتشر کرد که انتظارات را فراتر از پیشبینیها برآورده کرد، چرا که عملیات معاملاتی آن ۸۴۰ میلیون دلار بیشتر از پیشبینی تحلیلگران درآمد به دست آورد.
این بانک اعلام کرد که سود سهماهه دوم نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد افزایش یافته و به ۳.۷۲ میلیارد دلار، معادل ۱۰.۹۱ دلار به ازای هر سهم، رسید.
درآمد نیز ۱۵ درصد افزایش یافت و به ۱۴.۵۸ میلیارد دلار رسید، که حدود ۱.۱ میلیارد دلار بیشتر از برآوردهای پیشین بود.
رونق بانکهای آمریکا به لطف بازی تعرفهای ترامپ
دومین خبر بولتن امروز نیز به بانکهای آمریکا اختصاص دارد از آن رو که خبرها درباره عایدی و گردش مالی این بانکها، بسیار جالب توجه بودهاند. فعالیت مالی و معاملاتی میزهای سرمایهگذاری این بانکها به لطف افت و خیزها در بازار سهام که ناشی از بازی تعرفهای مخرب ترامپ بود، رونقی مضاعف داشت و با شورت کردنها و هج کردنها، درآمدی درخشان ثبت کردند.
میزهای معاملات سهام هر پنج بانک «گروه بزرگ» - جیپیمورگان چیس (JPM)، گلدمن ساکس (GS)، مورگان استنلی (MS)، سیتیگروپ (C) و بانک آمریکا (BAC) - در مقایسه با سهماهه دوم سال 2024، رشد دو رقمی را ثبت کردند و روی موج نوسانات ناشی از تعرفهها و لغوشان و وضع دوباره و لغو سه باره، سوار شدند.
صنایع معدنی سعودی به سرعت در حال ترقی هستند
اصلاحات مستمر در بخش معدن عربستان سعودی به این پادشاهی کمک کرده است تا ۳۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای پروژههایی در زمینه آهن، فسفات، آلومینیوم و مس جذب کند.
پیشبینی میشود که بخش معدن این کشور سهم خود از تولید ناخالص داخلی را از ۱۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ به ۷۵ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ افزایش دهد. این صنعت در سال ۲۰۲۳، ۴۰۰ میلیون دلار درآمد تولید کرد و اکنون از نقشهراه سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری که هدف آن معادن حیاتی تا سال ۲۰۳۵ است، پشتیبانی میشود.
هشدار کریپتویی برای قرقیزستان
نگرانیهای بینالمللی در مورد یک صرافی ارز دیجیتال در قرقیزستان به نام گرینکس (Grinex) که بنا به گزارشها میلیاردها تراکنش را تسهیل کرده است، رو به افزایش است و این سوءظن را ایجاد کرده است که این صرافی به روسیه در فرار از تحریمهای غرب کمک میکند.
مقامات قرقیزستان شفافیت کمی در مورد نظارت و صدور مجوز گرینکس و شرکتهای وابسته به آن، از جمله A7A5، یک استیبل کوین وابسته به روبل، ارائه دادهاند.
تحلیلگران مالی و سازمانهای جامعه مدنی هشدار میدهند که این فقدان نظارت قانونی میتواند قرقیزستان را به عنوان مرکز فعالیتهای مالی غیرقانونی قرار دهد و اعتبار بینالمللی آن را به خطر بیندازد.
موقعیت خاص طلا در میانه هفته
قیمت ابتدایی معامله آتی طلا در روز چهارشنبه تقریباً با قیمت پایانی سهشنبه برابر است که ۳,۳۲۹.۸۰ دلار برای هر اونس بوده است. قیمت ابتدایی روز چهارشنبه افزایش ۱.۲ درصدی را نسبت به هفته گذشته نشان میدهد، در مقایسه با قیمت آغازین ۳,۲۸۹.۴۰ دلار در تاریخ ۹ ژوئیه. در طول یک ماه گذشته، قیمت آتی طلا ۳.۲ درصد کاهش یافته است، در مقایسه با قیمت آغازین ۳,۴۴۲ دلار در تاریخ ۱۶ ژوئن ۲۰۲۵. در طول یک سال گذشته، قیمت طلا نسبت به قیمت آغازین ۲,۴۲۷.۴۰ دلار در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۲۰۲۴، ۳۷.۲ درصد افزایش یافته است. این، کمترین میزان افزایش سالانه تا کنون در این تابستان است.
تولید نفت در کردستان عراق به خطر افتاده است
مقامات اعلام کردند که چندین میدان نفتی در منطقه کردستان عراق پس از آسیبهای جدی به زیرساختها، تولید خود را متوقف کردند که پس از سومین روز متوالی حملات پهپادی در روز چهارشنبه علنی شده است.
هنوز مشخص نیست که این حملات را چه کسانی انجام دادهاند و هیچ گروهی مسئولیت آنها را بر عهده نگرفته است.
شرکت نفتی گلف کیستون پترولیوم (GKP) اعلام کرد که تولید در میدان شیکان، یکی از بزرگترین کشفهای نفتی در منطقه کردستان، به دلیل حملات در نزدیکی این میدان متوقف شده است.
کشورهای همسایه ایران از بریتانیا جنگنده خواهند خرید؟
کمپانی بریتانیایی BAE Systems دریافت سفارشهای جدید برای جتهای نظامی یوروفایتر تایفون از کشورهایی مانند ترکیه، قطر و عربستان سعودی اطمینان دارد.
این جتها توسط کنسرسیومی متشکل از آلمان، بریتانیا، ایتالیا و اسپانیا به نمایندگی از شرکتهای ایرباس، BAE Systems و لئوناردو ساخته میشوند.
اتحادیههای کارگری این کمپانیها مدتها است که نگران کاهش درآمد و سفارشها هستند. بدون سفارشهای جدید، برخی از خطوط تولید مونتاژ نهایی BAE در دهه 2030 از کار خواهند افتاد.