| کد مطلب: ۳۵۹۸۹

هومن زنگنه کارشناس طلا و ارز: نباید کاهش قیمت این روزها را ملاک قرار دهیم

هومن زنگنه، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان طلا و جواهر ایران و کارشناس ارز و طلا در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این نکته اشاره کرده که سیاستگذاری‌های غلط باعث حباب سکه و طلا شده است.

هومن زنگنه کارشناس طلا و ارز: نباید کاهش قیمت این روزها را ملاک قرار دهیم

هومن زنگنه، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان طلا و جواهر ایران و کارشناس ارز و طلا در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به این نکته اشاره کرده که سیاستگذاری‌های غلط باعث حباب سکه و طلا شده است. او همچنین به تاثیر نرخ دلار اشاره کرده و گفته با اینکه در بازار جهانی شاهد افزایش قیمت طلا هستیم اما به دلیل کاهش قیمت ارز در داخل، قیمت طلا نیز حدود یک میلیون تومان کاهش داشته است. 

‌پایین آمدن نرخ سکه چه تاثیر مثبت و منفی‌ای دارد؟

برای کاهش یا افزایش نرخ طلا و سکه چندین عامل دخیل هستند، قیمت جهانی طلا در این مدت به دلیل بحران‌های منطقه، جنگ اوکراین و سیاستگذاری دولت ترامپ و بانک جهانی، تغییراتی داشته و ربطی به شرایط و اقتصاد ایران ندارد. قطعاً توجیه سیاستگذاری بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف این است که باید بر روی سرمایه‌های مطمئن تمرکز کنند، در این مدت ارزهای دیجیتال و بورس‌های جهانی نیز با افت مواجه بودند و ریسک بالایی داشتند و بانک‌های جهانی را به سمت طلا سوق داد.

ما در بازار داخلی دچار چند دوگانگی هستیم؛ یکی از آنها سیاستگذاری‌های غلط بانک مرکزی است که باعث شده قیمت سکه همیشه حباب داشته باشد و در این چند روز حباب سکه بهار آزادی حدود ۲۰ درصد تخلیه شد اما نسبت به قیمت گرمی طلا باز هم گران است. ما بارها با وزیر سابق اقتصاد در این خصوص بحث داشتیم و گفتیم که پول این حباب به جیب چه کسی می‌رود؟ واقعاً درست نیست که مردم اینگونه ضرر بدهند و پول اضافی را از جیب بدهند، چون ضرب سکه در همه دنیا کمتر از یک درصد هزینه دارد. 

‌در این میان نرخ دلار چه تاثیری داشت؟

در روزهای پایانی سال گذشته، دلار نزدیک به ۹۰ هزار تومان بود و بعد از عید حتی تا صد و هشت هزار تومان نیز در بازار آزاد معامله شد، این افزایش حدود ۱۵ درصد کار چه کسانی است، آن هم در زمانی که بورس ایران و بازار تعطیل است و هیچ منبعی برای قیمت‌گذاری وجود ندارد. عرفاً اینگونه بوده که سال جدید نیز با آخرین قیمت سال قبل شروع می‌شد و صنف طلا و سکه نیز با همین روال سال جدید را شروع می‌کردند اما امسال شاهد افزایش قیمت در ایام نوروز بودیم. به این نکته نیز باید توجه داشت که قیمت طلا در کشور ما به جز قیمت جهانی آن با نرخ دلار نیز بالا و پایین می‌شود و با اینکه در بازار جهانی شاهد افزایش قیمت طلا هستیم اما در داخل قیمت آن حدود یک میلیون تومان کاهش داشته است و تاثیر قیمت دلار بر روی طلا را نشان می‌دهد.

  بسیاری از قیمتگذاری‌ها در کشور ما بر اساس یارانه است؛ مثلاً قیمت بنزین افزایش پیدا می‌کند بقیه کالاها مانند گوشت نیز گران می‌شوند در صورتی که این دو کالا هیچ ربطی به هم ندارند و اتفاقات هیجانی است که توسط افراد سودجو و حتی مخالفان دولت‌ها رخ می‌دهد و موجب بحران می‌شوند اما مسلماً بسیاری از کالاهای اساسی کشور با ارز نیمایی و ترجیحی وارد کشور می‌شود و قطعاً افزایش یا کاهش قیمت دلار نباید بر روی آنها تاثیر بگذارد. استنباط من این است که قیمت دلار در حدود ۹۰ هزار تومان باقی خواهد ماند.

‌پس اینکه مردم انتظار داشته باشند با کاهش نرخ طلا، قیمت‌های دیگر کالاها نیز کاهشی شود، اشتباه است؟

نباید این چند روز را ملاک قرار دهیم و نه به دلار حدود ۱۰۰ هزار تومان نگاه کنیم و نه به کاهش آن. باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که اگر بحرانی رخ دهد و مثلاً مذاکرات ایران و آمریکا سمت و سوی دیگری را دنبال کند باید احتمال بالا رفتن قیمت دلار را نیز پیش‌بینی کنیم. البته در روز نخست مذاکرات، ۸۶ درصد نمادهای بورس مثبت بود که باید به عنوان یک خبر خوب به آن نگاه کرد چراکه شاخص بورس رشد ۸۲ هزار واحدی داشت و بنده امیدوارم تنها یک مسکن نباشد و شاهد یک مسیر هموار برای اقتصاد کشور باشیم تا هزینه‌هایی که تحریم‌ها به اقتصاد وارد کرده برداشته شود.

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه اقتصاد
پربازدیدترین
آخرین اخبار