| کد مطلب: ۳۵۳۳۶

مسعود نیلی در مناظره با خاندوزی: به جای فوق‌العاده خطرناکی رسیده‌ایم

مسعود نیلی، اقتصاددان و دستیار اقتصادی حسن روحانی در دولت اول او در یک برنامه اینترنتی با احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم به مناظره پرداخت.

مسعود نیلی در مناظره با خاندوزی: به جای فوق‌العاده خطرناکی رسیده‌ایم

مسعود نیلی، اقتصاددان و دستیار اقتصادی حسن روحانی در دولت اول او در یک برنامه اینترنتی با احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم به مناظره پرداخت. او در این مناظره گفت: «آقای خاندوزی می‌گویند که دولت مرحوم رئیسی استراتژی متفاوت رشد داشته که بر این مبتنی بوده که درگیری‌ها ادامه داشته باشد و اما اقتصاددان فرمولی داشته که رشد در داخل کشور ادامه‌دار باشد، من می‌گویم آن فرمول فروش نفت و واردات بوده است. تولید ناخالص داخلی ما کاملاً نفتی بوده است و فقط دست فرمان دولت مرحوم رئیسی نبوده است و تمام دولت‌های ما چه قبل و چه بعد از انقلاب نفت صادر می‌کردند و واردات انجام می‌دادند و در واقع اصلاً رشد نداریم.»

نیلی خطاب به خاندوزی عنوان کرد: «اینکه ما حرفی بزنیم که مقامات خوششان بیاید خوب نیست و باید واقعیت را بگوییم. اختلاف نظر من با دوستانی که می‌گویند اگر تحریم برداشته شود همه مشکلات حل می‌شود این است که می‌گویم تحریم شرط لازم است نه شرط کافی و باید اصلاحات اقتصادی انجام دهیم. با تحریم نمی‌توان اصلاحات اقتصادی انجام داد و بدون اصلاحات اقتصادی با برداشتن تحریم دچار بیماری هلندی می‌شویم. من هیچ کشوری را نمی‌شناسم که تنش در روابط خارجی داشته باشد و رشد اقتصادی خوب هم داشته باشد.»

این اقتصاددان ادامه داد: «آقای خاندوی می‌گویند چرا باید بانک‌ها و آب و انرژی به این صورت باشد؟ خب عزیز من شما در دوره‌ای که مسولیت داشتید چرا به قیمت انرژی دست نزدی؟ یک روز در میان مصاحبه می‌کردید که مردم نگران نباشید و ما به قیمت انرژی دست نمی‌زنیم.»

خاندوزی خطاب به نیلی گفت:«ما باید در یک سال اول دلار 4200 تومانی دولت آقای روحانی را درست می‌کردیم و آوار قبلی را برمی‌داشتیم.»

نیلی در پاسخ عنوان کرد: «آن هم اشتباه بود و استعفا دادم. من حاضر نبودم یک روز با سیاست‌های دولت شما کار کنم و حاضر نبودم یک روز هم با دولت دوم حسن روحانی کار کنم. مادامی که ریل سیاست خارجی ما همین باشد و مادامی که اقتصادمان را به صورت دستوری در داخل اداره می‌کنیم و به ناترازی‌ها ادامه می‌دهیم اصلاً معلوم نیست یک سال بعد همین‌جا نشسته باشیم.

اکنون به جای فوق‌العاده خطرناکی رسیده‌ایم.» او ادامه داد: «عملکرد آقای خاندوزی نشان می‌دهد که شعار دولت سیزدهم با عملکرد ایشان فرق دارد و عملکرد بر اساس واردات بوده است. تا در ساختار اقتصادی کشور تغییر ایجاد نکنیم صادرات غیرنفتی واژه غلطی است. روند ادامه دولت سیزدهم و دولت‌های قبلی ما را به سمت سرازیری می‌برد و این به فرد ربطی ندارد بلکه به دلیل سیاست‌های اشتباه است و راهبردها باید تغییر کنند.» احسان خاندوزی نیز در این مناظره گفت: «۱۴ سال است تکرار یک روایتِ غیرواقعی در خصوص مبدأ تحریم‌ها توسط جریان غالب، موجب شده بسیاری از مقامات درباره راهبرد مواجهه با آن به اشتباه بیفتند.

البته اگر بتوان سایه تحریم را به‌صورت پایدار از سر کشور برداشت عالیست اما این جریان تنها زمانی قدرت اداره اقتصاد را دارد که آقای پزشکیان را به نشستن بر صندلی زلنسکی در مقابل ترامپ سوق دهد.»  او افزود: «ما می‌گوییم راه دیگری وجود دارد که هرچند به علت ناتمام ماندن دولت سیزدهم کامل نشد اما در عمل توانست جهتِ نمودار رشد دهه ۱۳۹۰، سرمایه‌گذاری و صادرات غیرنفتی و... را تغییر دهد.»

وزیر دولت سیزدهم گفت: «این تفکر واپس‌گرا که ایران را به نقش‌های قبل از تحریم ۲۰۱۰ برگردانیم، در جهان امروز غیرواقعی است. دولت روحانی مسیر غلطی رفت در نتیجه دیگران، کمکی به او در سال‌های ۹۷ به بعد نکردند. امروز باید کمک کنیم آقای پزشکیان، طرح درستی در اقتصاد سیاسی بین‌الملل داشته باشد. آزموده را آزمودن خطاست.»

او در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش صادرات نفت ایران نتیجه ساده‌انگاری دولت بایدن بوده؟ افزود: «بایدن در دوره ریاست‌جمهوری خود تمام تلاشش را کرد تا حتی با برخورد نظامی و فیزیکی، نفتکش‌های ما را متوقف سازد، اما ساختار منسجم فروش نفت ایران، اقدامات او را بی‌اثر کرد. تیم خزانه‌داری ایالات متحده در امارات مستقر شده بود تا تسویه‌حساب‌های تجاری ناشی از فروش نفت را مختل کند. این موضوع در سال ۱۴۰۱ عامل نوسانات ارزی بود.»

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه اقتصاد
آخرین اخبار