| کد مطلب: ۳۰۷۹۹

حمید حسینی سخنگوی اتحادیه فرآورده‏‌های نفتی: ترامپ به دنبال آرامش و سود در خاورمیانه است

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا در دوره انتخابات موضع مثبتی در قبال ایران داشت و اینگونه به نظر می‌رسد که به دنبال آرامش در خاورمیانه است تا منفعت اقتصادی ببرد.

حمید حسینی سخنگوی اتحادیه فرآورده‏‌های نفتی: ترامپ به دنبال آرامش و سود در خاورمیانه است

حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه فرآورده‌های نفتی و از کارشناسان انرژی در گفت‌وگو با «هم‌میهن» به میزان فروش نفت ایران در ماه‌های اخیر اشاره کرده و گفته به دلیل زمستان و اوج سرمای هوا، همیشه در ماه دسامبر و فوریه تقاضا برای نفت خیلی بالاست؛ هرچند به دلیل مصرف داخلی حدود ۱۰۰ هزار بشکه در روز کمتر نفت صادر می‌کنیم.

او همچنین عنوان کرد که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا در دوره انتخابات موضع مثبتی در قبال ایران داشت و اینگونه به نظر می‌رسد که به دنبال آرامش در خاورمیانه است تا منفعت اقتصادی ببرد. حسینی معتقد است اگر افزایش تولید ۲۵۰ هزار بشکه نفت که وزیر نفت قول آن را داده محقق شود، دولت می‌تواند روزی یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت صادر کند.

‌گفته شده صادرات نفت ایران از ماه دسامبر افزایشی بوده است و این را به بازگشت ترامپ به کاخ سفید مربوط دانسته‌اند، تحلیل شما چیست؟

به دلیل زمستان و اوج سرمای هوا، همیشه در ماه دسامبر و فوریه تقاضا برای نفت خیلی بالاست؛ بر همین اساس تمام ظرفیت‌های نفت ایران نیز به فروش می‌رود و اگر سفارش جدیدی هم داشته باشیم نمی‌توانیم قبول کنیم. البته با توجه به اینکه ظرفیت پالایشگاه‌های خودمان را نزدیک به ۱۰۰ هزار بشکه افزایش داده‌اند تا برای مصرف داخلی بنزین و گازوئیل تولید کنیم حتی ۱۰۰ هزار بشکه توان صادراتی کشور کاهش نیز پیدا کرده است اما همه موجودی و ظرفیت‌های خود را صادر کرده‌ایم.

‌آمار دقیقی داریم که در ماه‌های قبل صادرات نفت چه میزان بوده و چقدر شده است؟

بین ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت می‌فروشیم. البته در ماه نوامبر به دلیل بحث درگیری‌های خاورمیانه و شایعه اینکه شاید مراکز نفتی ایران مانند خارک مورد حمله قرار بگیرند مقداری جابه‌جایی انجام شد و اخلال صورت گرفت ولی در ماه دسامبر و حتی در این چند روز ژانویه مشکلی به وجود نیامده است.

‌اینکه گفته می‌شود شرکت‌های چینی فعال‌تر شده‌اند و می‌خواهند نفت بیشتری از ما بخرند پس تقاضا از سمت چین برای خرید نفت ایران بیشتر خواهد شد را قبول دارید؟

چینی‌ها فکر می‌کردند رشد اقتصادی مدنظرشان محقق نشود اما رشد 4/9 درصدی محقق شد، دولت چین یک بسته تسهیل اقتصادی به میزان ۴۱۱ میلیارد دلار عرضه کرد که به بازار خیلی کمک شد.

‌حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید چه تاثیری بر روند صادرات نفت ما خواهد گذاشت؟

در دنیا دو نشریه معتبر «فارن‌پالیسی» و «فارن‌افرز» را داریم که در هفته گذشته دو موضع متناقض گرفتند. فارن‌پالیسی نوشته اگر ترامپ بیاید، تحریم‌های ایران افزایش خواهد یافت و فشارها زیاد می‌شود اما از طرف دیگر ریچارد نفیو که به معمار تحریم‌های ایران معروف است با فارن‌افرز مصاحبه کرده و گفته ترجیح دونالد ترامپ بر مذاکره با ایران است. جالب آنکه خود ترامپ هم هیچ موضع خاصی نگرفته و این عجیب است چون او در دور قبل و حتی شش ماه قبل از اینکه رئیس‌جمهور شود هر روز علیه ایران موضع می‌گرفت.

او در این دوره در مورد مهاجرت و ویزا و تعرفه‌ها صحبت کرده اما یک کلمه علیه ایران حرفی نزده و اتفاقاً در دوره مبارزات انتخاباتی مثبت هم سخن گفت. خیلی از تحلیلگران اعتقاد دارند که ترامپ به سمت آرامش در خاورمیانه حرکت خواهد کرد و به دنبال تنش در خاورمیانه نیست البته ممکن است هرج و مرج را در دیگر نقاط دنیا دامن بزند اما حداقل این انتظار از او هست که به دنبال آرامش در خاورمیانه باشد تا بتواند از منافع اقتصادی این منطقه سود ببرد.

به نظر من واقعاً اینگونه نخواهد بود که با آمدن ترامپ صادرات نفت ما دچار مشکل شود، دفعه قبل که صادرات ما در دوره رئیس‌جمهوری او دچار مشکل شد، به این دلیل بود که عمده صادرات ایران به کشورهای اروپایی مانند اسپانیا، فرانسه، یونان و ترکیه و همچنین کره جنوبی و ژاپن بود و تنها حدود ۴۳۰هزار بشکه نفت به چین صادر می‌کردیم، بعد از آمدن ترامپ هیچ‌کدام از آنها از ما نفت نخریدند اما چین به خرید خود ادامه داد. یک سال بعد از رفتن ترامپ نیز کرونا جهان را گرفت و مصرف نفت در جهان به شدت کاهش پیدا کرد و همه فکر کردند کاهش صادرات ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا بوده درحالی‌که بر صادرات نفت ما به چین تاثیری نگذاشت. به همین دلیل اگر ترامپ دوباره فشار حداکثری را اعمال کند چون عمده صادرات نفت ما به چین است بعید می‌دانم اتفاق خاصی رخ دهد.

البته ممکن است تقاضای جهانی در سال آینده بیشتر از ۹۰۰ هزار بشکه افزایش پیدا نکند و رقابت در اقتصاد جهانی بیشتر شود و قیمت‌ها پایین بیاید اما به این معنی نیست که کشور چین که روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت نیاز دارد نفت ایران و روسیه را نخرد و خود را به کشورهای متحد آمریکا وابسته کند و حتماً چین تنوع مبادی صادراتی خود را حفظ خواهد کرد. پالایشگاه‌های چین به شدت متقاضی نفت ما هستند چون دولت چین هر ساله به پالایشگاه‌ها سهمیه می‌دهد و آنها برای اینکه بتوانند سهمیه خود را برای سال‌های بعد نیز حفظ کنند معمولاً در سه‌ماهه آخر سال متقاضی خرید می‌شوند. ایران تقریباً به قیمت کشورهای اوپک  نفت خود را می‌فروشد.

‌در بودجه سال آینده پیش‌بینی شده که روزی ۱میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه نفت فروخته شود، فکر می‌کنید این رقم محقق خواهد شد؟

به شرطی که ۲۵۰ هزار بشکه نفتی که وزیر نفت قول افزایش تولید آن را داده، محقق شود.

‌یعنی اگر سال آینده افزایش صادرات نداشتیم در حقیقت خودمان مقصر هستیم؟

بله.

دیدگاه

ویژه اقتصاد
آخرین اخبار