ارزیابی منفی کارشناسان از اقدام جدید بانک مرکزی
نسخه تکراری برای بازار طلا
بازار گیج شده است؛ با اینکه رئیسکل بانک مرکزی دیروز از سیاستهای جدید بانک مرکزی در حوزه طلا و سکه خبر داد و بلافاصله با واکنش کاهش حباب سکه و قیمت طلا مواجه شدیم، اما آنگونه که برخی از فعالان بازار میگویند، کماکان دلار لیدر بازار است و تحرکات سیاسی و ژئوپلیتیکی، آن را بهشدت کشوقوس میدهد. حباب سکه نزدیک به دو میلیون تومان کاهش یافته، اما دلار تغییر چندانی به خود ندیده است و براساس آخرین قیمتها در ساعات پایانی معاملات، ۵۲هزارو ۶۰۰ تومان خریداری و ۵۳ هزار تومان به فروش میرسد. با این حال اظهارات محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی مبنی بر عرضه طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، این نگرانی را پدید آورده که بار دیگر اتفاقات سال ۱۳۹۶ تکرار شود؛ زمانیکه بانک مرکزی اقدام به فروش سکه کرد و افرادی که بیشترین خرید طلا را داشتند، نهتنها با مالیات روبهرو شدند که حتی برای برخی از آنها پرونده قضایی تشکیل شد و بدین ترتیب ممکن است بازار چندان روی خوشی به این اقدام بانک مرکزی نشان ندهد.
افزایش نرخ ارز و طلا در ایران در هفتههای اخیر تا روز شنبه، یعنی یک روز پیش از اعلام سیاستهای جدید بانک مرکزی برای بازار طلا، تحت تأثیر عوامل مختلفی بوده است. یکی از دلایل مهم این افزایش، اظهارنظر یک دیپلمات سابق درباره ارز بوده است که نشان میدهد دسترسی ایران به برخی از داراییهای ارزی خود بهطور محدود متوقف شده است. این خبر هنوز بهطور رسمی تأیید یا رد نشده، اما به نظر میرسد بازار این خبر را بهعنوان دلیل اصلی افزایش قیمتها در نظر گرفته است. علاوه بر این، نزدیک شدن به ماههای پایانی سال و رویدادهای منطقهای نیز موجب افزایش تقاضا برای خرید دلار و تتر و حتی طلا شده است.
اما مهمترین عوامل اثرگذار بر بازارهای طلا و سکه را میتوان چنین تقسیمبندی کرد:
عوامل سیاسی: تحولات سیاسی داخلی و بینالمللی نقش مهمی در نوسانات نرخ ارز دارند. تنشهای سیاسی منطقهای و بینالمللی، مذاکرات هستهای ایران با قدرتهای جهانی، و سایر مسائل مرتبط با سیاست خارجی میتوانند بر اعتماد سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی تأثیر بگذارند و باعث نوسان در بازار ارز شوند. بنابراین طبیعی است که تنشها در منطقه و حمله آمریکا به یمن در کنار جنگ غزه، تأثیر قابلتوجهی در نااطمینانی در بازار و سرانجام افزایش قیمت داشته باشد.
عوامل اقتصادی: مسائل اقتصادی مانند تورم، سطح عرضه و تقاضای ارز، وضعیت بودجه دولت و سیاستهای پولی و مالی کشور نیز عوامل مؤثر دیگری هستند. بهعنوان مثال، افزایش تورم میتواند منجر به کاهش ارزش پول ملی و افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی شود؛ موضوعی که به نظر میرسد هرچند با اخبار به گوش رسیده، کمی کاهش التهاب در بازار را مشاهده کنیم، اما بهسبب وجود تورم بالا در اقتصاد ایران، بار دیگر شاهد روند افزایشی نرخ دلار، طلا و سکه خواهیم بود.
شرایط محدودیتهای مالی بینالمللی: محدودیتها و تحریمهای بینالمللی علیه ایران، بهویژه در حوزه دسترسی به منابع ارزی خارجی، میتواند تأثیر قابلتوجهی بر نرخ ارز داشته باشد. این تحریمها میتوانند باعث کاهش عرضه ارز در بازار و افزایش قیمت آن شوند. اخباری که چندوقت پیش درباره دستور بانک مرکزی عراق به بانکها و صرافیهای عراقی و سختگیری در مبادلات ارزی ایران شنیده شد، بر همین اساس، منجر به افزایش نرخ ارز در بازار شده بود.
انتظارات و روانشناسی بازار: انتظارات فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران نیز میتواند در تعیین نرخ ارز نقش داشته باشد. اگر انتظار رشد قیمت ارز وجود داشته باشد، تقاضا برای خرید ارز افزایش یافته و این خود میتواند افزایش نرخ ارز را به دنبال داشته باشد.
تغییرات در بازار جهانی: نوسانات قیمتهای جهانی، بهویژه در بازارهای کالایی مانند نفت، که منبع اصلی درآمد ارزی ایران است، میتواند بر نرخ ارز تأثیر بگذارد. افزایش یا کاهش قیمت نفت میتواند بر تراز پرداختها و در نتیجه بر نرخ ارز اثر بگذارد.
این ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی است که باعث نوسانات نرخ ارز در ایران شده است که البته میتواند تأثیرات گستردهای بر اقتصاد خانوارها و قدرت خرید مردم داشته باشد. همچنین، این تغییرات میتوانند بر قیمت کالاها و خدمات موجود در بازار اثر بگذارند، بهطوریکه افزایش قیمتها در بازار ارز بهطور مستقیم بر قیمتهای دیگر بازارها تأثیر میگذارد. این تغییرات نشاندهنده یک وضعیت متغیر در اقتصاد ایران است و میتواند نشاندهنده نیاز به اتخاذ سیاستهای اقتصادی جدید و توجه به تحولات جهانی باشد.
رئیسکل بانک مرکزی چه گفت؟
رئیس کل بانک مرکزی از ضرب و عرضه سکههای جدید بانک مرکزی به بازار خبر داد و گفت: معاملات شمش طلا از روز چهارشنبه ۲۷ دیماه ۱۴۰۲ در مرکز مبادله ایران آغاز میشود. به گزارش مرکز مبادله ایران، محمدرضا فرزین با اعلام سیاستهای جدید بانک مرکزی در حوزه طلا و سکه، اظهار کرد: بانک مرکزی به دنبال تعدیل قوانین مربوط به واردات طلای کشور است؛ همواره تلاش داشتیم ذخایر طلای کشور افزایش یابد. اقدامات اخیر باعث افزایش ذخایر ارز و طلای کشور شد. تصمیم جدید ما این است که از چهارشنبه ۲۷ دیماه ۱۴۰۲ طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه شود. وی با اشاره به حضور در مرکز نشر اسکناس و ضرب سکه بانک مرکزی گفت: سکه جدیدی در دستور کار این مرکز است که به بازار عرضه میشود؛ سکههای جدید بدون تاریخ و بهصورت تمامبهار آزادی با طرح جدید ضرب شده است.
رئیس کل بانک مرکزی تأکید کرد: از امروز (دیروز) عرضه طلا به بازار افزایش مییابد و این افزایش عرضه از طریق ضرب سکههای جدید و عرضه سکههای قبلی انجام میشود. فرزین با تأکید بر اینکه سکههای جدید بانک مرکزی با سکههای قبلی ضربشده تفاوتهایی دارد، تصریح کرد: توان ضرب روزانه ۲۰ هزار سکه را داریم. فعلاً با ضرب سکه تمام کار را شروع میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه مرکز مبادله ایران بستر مبادله طلا هم است و برنامه بانک مرکزی تقویت این مرکز است، گفت: فعلاً قصد عرضه شمش در مرکز مبادله ایران داریم؛ مقررات این کار در روزهای اخیر نهایی شده است، اگر بخواهیم سکه هم عرضه کنیم در آینده تصمیمگیری میکنیم.
اعلام جزئیات نحوه حراج شمش طلا در مرکز مبادله
همچنین مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران با جزئیات بیشتر به این موضوع پرداخت و گفت: اولین جلسه حراج شمش طلا به شکل حراج حضوری در روز چهارشنبه انجام میشود. علی سعیدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در خصوص شرایط عرضه شمش در مرکز مبادله ایران گفت: عرضه شمش در مرکز مبادله از طریق سامانه و حراج حضوری خواهد بود.
سعیدی با تأکید بر اینکه اولین جلسه حراج به شکل حراج حضوری در روز چهارشنبه انجام میشود، تصریح کرد: شمشها بهصورت یک کیلویی عرضه میشود و عرضهکنندگان تمام افراد از جمله واردکنندگان طلا از طریق رفع تعهد ارزی خواهند بود.
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران تصریح کرد: متقاضیان طلا نیز رسته تولیدکنندگان در صنف جواهر و بانکها هستند و همچنین بانک مرکزی نیز بهعنوان بازارگردان در طرف عرضه و تقاضا حضور خواهد داشت. حراج در گذشته از طریق بانک کارگشایی انجام میشد، اما از این به بعد به شکل مدون و با مقررات از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه خواهد شد.
سعیدی عنوان کرد: قیمتی که در مرکز مبادله مبنای مبادلات طلا خواهد بود عرضه و تقاضا است و مبادلات براساس پیشنهاد قیمت از سوی خریداران و پذیرفته شدن آن از سوی فروشندگان خواهد بود.
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران اضافه کرد: حراجها نیمساعته خواهد بود و در هر روز 5 حراج نیمساعته خواهیم داشت که در ساعت 17 هر روز آگهی عرضه طلا در روز بعد منتشر خواهد شد.
وی با بیان اینکه قیمت معاملات طلا در مرکز مبادله به قیمتهای روز نزدیک است، تصریح کرد: در حال حاضر عرضههای خرد از طریق اتحادیهها انجام خواهد شد و در مرکز مبادله عرضه خرد نخواهیم داشت. برای تقاضای خرد نیز معاملات گروهی از طریق اتحادیهها درنظر گرفته شده، بدینصورت که چندین خریدار خرد با یکدیگر در قالب یک گروه طلا خریداری میکنند. سعیدی با اشاره به هدف بانک مرکزی از این اقدام گفت: هدف از عرضه طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، جلوگیری از قاچاق و استفاده از طلا برای صنعت است تا حتی اگر خروج طلا صورت میگیرد، بهصورت صادرات جواهرات و با ارزش افزوده باشد.
به گزارش تسنیم، با ابلاغ ضوابط جدید از سوی بانک مرکزی، از 7 دیماه تأمین ارز برای واردات طلا از محل ارز حاصل از صادرات خود و بهصورت شمش منوط به تحویل، عرضه و فروش آن در بستر مرکز مبادله ارز و طلای ایران شده است.
پشت پرده ابلاغیه اخیر بانک مرکزی، به اقدامات صادرکنندگان برای فرار از ایفای تعهدات ارزی برمیگردد؛ ماجرا از این قرار است که بعد از آزادسازی واردات طلا به کشور، بسیاری از صادرکنندگان برای فرار از رفع تعهد ارزی و فروش ارزهای صادراتی خود در مرکز مبادله، با واردات و اجاره شمش طلا از ایفای تعهدات خود شانه خالی میکردند و برهمین اساس هم بانک مرکزی واردات شمش طلا را مشروط به عرضه در مرکز مبادله کرده است.
طبق آمار گمرک ایران واردات 19 تن شمش طلا با اختصاص 54/2 درصد از ارزش کل واردات کشور در 9 ماهه سال جاری رتبه چهارم اقلام عمده کالاهای وارداتی کشور را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته، میزان واردات طلا نزدیک به صفر بوده است. بر این اساس با توجه به آمارهای منتشرشده، در آذرماه امسال حدود 6 تن طلا وارد کشور و از طریق گمرکات ترخیص شده است. به نظر میرسد واردات طلا طی این مدت از یک میلیارد و دویست میلیون دلار عبور کرده است.
در بخشنامه ابلاغی بانک مرکزی آمده است؛ در صورت عدم ارائه تأییدیه تحویل، عرضه و فروش ارز از مرکز مبادله ارز و طلای ایران، بانکها و مؤسسات اعتباری مکلف به شکایت از واردکننده نزد سازمان تعزیرات حکومتی تحت عنوان عدم ایفای تعهد ارزی شدهاند.
مرکز مبادله ارز و طلای ایران هم با صدور اطلاعیهای تأکید کرد که «بخشنامه جدید رفع تعهد ارزی با طلا از تاریخ 7 دیماه لازمالاجراست و عطفبهماسبق نمیشود. بنابراین از تاریخ 7 دیماه 1402 به بعد بانکهای عامل ملزم به ارائه فرم تعهدنامه پیوست شماره (16) بخش اول مجموعه مقررات ارزی به واردکنندگان طلا از محل ارز حاصل از صادرات خود بوده و ایشان نیز با هدف رفع تعهد ارزی وارداتی و صادراتی مکلف به پذیرش و امضای تعهدنامه موصوف هستند.»
نگاه کارشناس / ۱
سهراب اشرفی کارشناس طلا و ارز:
اثر اخبار مثبت بر بازارهای طلا و ارز موقتی است
بازار طلا و ارز این روزها با هجمه اخبار مثبت و منفی روبهروست. درحالیکه تحولات منطقهای و نگرانیها درمورد مبادلات ارزی در صرافیهای عراق، قیمت دلار و به تبع آن طلا را افزایش داده بود، خبر ورود سکه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران منجر به خالی شدن بخش قابلتوجهی از حباب سکه در بازار شد. سهراب اشرفی، کارشناس طلا و ارز در گفتوگو با «هممیهن» خبر میدهد مدتی است که قرار بود ورود سکه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران را شاهد باشیم که سرانجام دیروز این خبر از سوی رئیسکل بانک مرکزی اعلام شد.
چه عواملی در این روزها بر روند قیمت بازار طلا و دلار مؤثر بوده است؟
خیلی به اتفاقاتی که میافتد، متکی است. برای قیمتگذاری دو فاکتور داریم؛ یکی قیمت جهانی و یکی قیمت بازار داخلی است. قیمت دلار در بازار داخلی خیلی متکی به اخبار است. در چند روز گذشته به دلیل برخی اخبار، شاهد افزایش قیمت طلا در بازار داخلی بودیم. مدتی است که قرار بود ورود سکه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران را شاهد باشیم که سرانجام دیروز این خبر از سوی رئیسکل بانک مرکزی اعلام شد. امروز (دیروز) با این خبر که باید خیلی وقت پیش اعلام میکردند، کاهش قیمت سکه را داشتیم. سکه تا 33800 هم رسیده بود و اکنون به زیر ۳۲ میلیون تومان کاهش یافته است. همهچیز بستگی دارد به اینکه اخبار تا روزهای آینده چه روندی داشته باشد.
به نظرتان این اثر ماندگار خواهد بود؟
اثر این اخبار موقتی است، اما اینکه بعد از آن اخبار شرایط پایداری وجود داشته باشد، میتواند تا حدی روند کاهشی قیمتها پایدار باشد. اما در مورد خبری که رئیسکل بانک مرکزی منتشر کرده، باید دید در ادامه چطور پیش میرود و بهصورت عملی چه اتفاقاتی میافتد. هرچه روی دلار تاثیرگذار باشد و مشخصاً باعث کاهش قیمت دلار باشد، قیمت طلا را هم کاهش میدهد. روند این چندروزه باعث شده بود قیمت سکه افزایش پیدا کند که حباب سکه را به کانال هشت میلیون تومان هم رسانده بود که تأثیرش را حتی در بورس هم شاهد بودیم. این اخبار مثبت اگر ادامه داشته باشد، احتمال دارد که شاهد روند کاهشی قیمت طلا باشیم.
خبرهایی که مربوط به مسدود بودن فعالیت تجار در عراق به گوش میرسید و همینطور درمورد مسدود شدن داراییهای ایران در قطر؛ این موارد چقدر اثرگذار است؟
چند سال است درگیر آزادسازی این منابع از کره و انتقال آن به قطر هستیم، چون ما از نظر FATF شرایط خاصی داریم تأثیر این خبر خیلی پررنگ نیست. بازار هم میداند هر اتفاق مثبت یا منفیای در این زمینه بیفتد، تفاوتی نمیکند چون هنوز مشکلات FATF را داریم. البته باید در نظر داشت که افزایش قیمت دلار و طلا فقط به این خاطر نبود و تحولات سیاسی منطقهای، اثر جدیای بر بازار گذاشته بود.
اگر قرار باشد بازار را سناریوبندی کنید، به نظرتان بازار چطور پیش خواهد رفت؟
در طولانیمدت با توجه به تورم و سایر شاخصهای اقتصادی منطقی است که تا حدی افزایش قیمت دلار در بازار داخلی را داشته باشیم. اگر قیمت جهانی طلا را متعادل و کمنوسان هم در نظر بگیریم، افزایش قیمت دلار در بازار داخلی بهخاطر تورم باید باشد و در طولانیمدت مشخص خواهد شد. فرآیند این دو مشخصاً افزایشی است و در طولانیمدت شاهد افزایش قیمت طلا هم خواهیم بود.
نگاه کارشناس / ۲
کامبیز افسری کارشناس طلا و ارز درباره خبر خوش فرزین
انتظار نداشته باشید مردم به راحتی اعتماد کنند
افزایش نرخ دلار در این روزها هم متقاضیان زیادی را به فردوسی کشانده بود. یکی از پرسشهای مهم درباره تحرکات اخیر در بازار دلار و طلا، ماندگاری تغییر و تحولات در این حوزه است. کامبیز افسری، کارشناس طلا و ارز در گفتوگو با «هممیهن» چند عامل اثرگذار بر افزایش قیمت دلار را مورد بررسی قرار داد. او در این گفتوگو چندان نگاه مثبتی به سیاست اخیر بانک مرکزی برای بازار طلا ندارد و معتقد است که مردم چندان اقبالی به آن نشان نخواهند داد، زیرا چند سال قبل، فروش سکه ازسوی بانک مرکزی، منجر به تشکیل پرونده قضایی برای بسیاری از سرمایهگذاران در این حوزه شد. بر همین اساس هم میگوید تأثیر آن در بازار موقتی است و باید منتظر اجرای آن باشیم و تا آن موقع نمیتوان به قطعیت در این زمینه صحبت کرد.
عوامل اثرگذار بر روند افزایشی نرخ دلار در روزهای اخیر چه بودند؟
در حال حاضر تقاضای خرید دلار هنوز هم بالاست، چون 15 روز قبل خبر آمد که بانک مرکزی عراق به صرافیها و بانکهای عراقی دستور داده تا سختگیریهای بیشتری را در مبادلات ارزی با ایران به خرج دهند که تأثیر اولیه خود را در افزایش نرخ دلار گذاشت. دومین عامل اثرگذار، شرایط سیاسی منطقه و جنگ یمن بود که مزید بر علت شد و در نهایت سبب شد تا خریدار در بازار زیاد شود. از طرف دیگر رئیس صندوق توسعه ملی گفت دولت 100 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت کرده و پول را برنگردانده و 10 میلیارد دلار بیشتر در صندوق توسعه ملی پول باقی نمانده است. همه عوامل دست به دست هم داده که خریدار زیادی وارد بازار شود. ازطرفی حجم عرضه هم در بازار محدود است که در نهایت منجر به افزایش قیمت دلار شده است. طلا هم تابع بازار ارز است. گاهی سکه لیدر بازار میشود، ولی اکنون دلار لیدری بازار را بر دوش میکشد. با بالارفتن قیمت ارز، سکه هم گران میشود.
خبر دیروز مبنی بر ضرب سکههای جدید و ورود طلا به مرکز مبادلات ارز و طلا در روز چهارشنبه را چگونه ارزیابی میکنید؟
اینکه قیمت چقدر خواهد بود و شرایط فروش چیست باید مشخص شود تا نظر دقیقی در این باره ارائه داد، چون قبلاً چندسری مردم را اینطور نقرهداغ کردهاند. اگر خاطرتان باشد سال 96 هم برای تنظیم بازار، سکه فروختند، ولی بعد برای یکسری که تعداد زیادی سکه خریده بودند، پرونده قضایی تشکیل دادند. توقع نداشته باشید که مردم از سیستمی که قبلاً ضربه خوردند، دوباره به این سادگی اعتماد کنند.
ولی طلا و سکه کمی قیمتش پایین آمد که متأثر از این خبر بود.
چون دلار هم قیمتش پایین آمد. الان نباید کانالها را ملاک قرار دارد. کسی که در کانال قیمت میگذارد ممکن است منافعی داشته باشد و قیمت را بالا و پایین بگذارد. قیمتی که معامله میشود ملاک است.
به نظرتان این روند چطور پیش خواهد رفت؟
کسی نمیتواند پیشبینی کند، چون تابع منطق اقتصادی نیست. اینطور نیست که مثلاً تابع نرخ صادرات نفت، تورم یا بیکاری باشد. بیشتر تابع مسائل سیاسی است. ممکن است در منطقه دریای سرخ یا یمن درگیری و تنش بیشتر شود و قیمت بالا برود. اگر هم منطقه به سمت صلح برود، تقاضا در بازار کم میشود.
نگاه کارشناس / ۳
ابراهیم بهادرانی اقتصاددان و مشاور عالی اتاق بازرگانی تهران :
سلطان طلا نسازیم
صدور بخشنامه جدید بانک مرکزی به بروز پدیده دونرخی شدن طلا منجر میشود؛ همانطور که در گذشته هم دیدیم که به دلیل دخالت دولت در بازار، سلطان سکه پدیدار شد و بازار چنان به هم ریخت که قوه قضائیه رأی به اعدام سلطان سکه داد.
ابراهیم بهادرانی، اقتصاددان و مشاور عالی اتاق بازرگانی تهران درخصوص عرضه طلای وارداتی در مرکز مبادله ارز و طلا قیمتگذاری برای طلا با صدور بخشنامه جدید بانک مرکزی را عاملی در بروز پدیده دونرخی دانست و خاطرنشان کرد: بانک مرکزی میخواهد با اجرای این سیاست شرایطی را فراهم کند تا صادرکنندگان پیمانی که میسپارند را با نرخ دولتی تحویل دهند. پیشتر درباره دلار این تعهد را ایجاد کرده بودند؛ امروز درباره طلا، صادرکنندگان را ملزم به رعایت نرخهای بانک مرکزی کردهاند. او تصریح کرد: این الزام میتواند برای طلا دو نرخ متفاوت ایجاد کند. یک نرخ که بر مبنای قیمت اونس جهانی و نرخ روز دلار بازار آزاد تعیین میشود و نرخ دوم که قیمت دلار آن با نرخ بازار متفاوت است.
بهادرانی توضیح داد: اگر بانک مرکزی همانطور که در ابلاغیه آورده، اسامی خریداران را نیز مشخص کند با توجه به تفاوت نرخ طلا، میتواند برای عدهای خاص رانت ایجاد کند. همانطور که در گذشته هم دیدیم که به دلیل دخالت دولت در بازار، سلطان سکه پدیدار شد و بازار چنان به هم ریخت که قوه قضائیه رأی به اعدام سلطان سکه داد. البته اگر طلا در اختیار بانک مرکزی بماند و با قیمت پایین عرضه نشود، بحث دونرخی شدن و ایجاد رانت منتفی خواهد بود. این اقتصاددان اظهار کرد: نرخگذاری نهایتاً یا به نفع خریدار میشود یا فروشنده. سود یکی و زیان طرف دیگر را بهدنبال دارد و نهایتاً باعث بروز مفسده میشود. وی اضافه کرد: بانک مرکزی اگر تنها ناظر روند ورود و فروش طلا باشد، مشکلاتی که در خصوص قاچاق طلا به وجود آمده بود از بین میرود. این امر نیز میتواند از کانال بازار سرمایه که محیطی شفاف است و مکانیزم آن پیشتر تعریف شده، انجام شود.
او معتقد است: اگر بورس تأیید کند که واردکننده، طلا را در بازار به فروش رسانده است و از آن سو اطلاعات خریداران نیز شفاف باشد؛ خودبهخود رفع تعهد صورت میگیرد و دیگر نیاز به عرضه در مرکز مبادله نخواهد بود.
مشاور عالی اتاق بازرگانی تهران تأکید کرد: مزیت بورس آن است که طلا با قیمت واقعی بازار مبادله میشود و باعث دونرخی شدن و فساد نخواهد شد.