| کد مطلب: ۳۱۴۶۷

از معرفی نامزدها تا افزایش جایزه/ هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال با حضور ۲۲ اثر برگزار می‌شود

جایزه ادبی جلال آل‌احمد، یک جایزه ادبی دولتی یا آن‌طور که از سوی برخی خوانده می‌شود گران‌ترین جایزه ادبی ایران، با مصوبه سال ۱۳۸۵ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، نخستین‌بار در سال ۱۳۸۷ برگزار شد.

از معرفی نامزدها تا افزایش جایزه/ هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال با حضور ۲۲ اثر برگزار می‌شود

جایزه ادبی جلال آل‌احمد، یک جایزه ادبی دولتی یا آن‌طور که از سوی برخی خوانده می‌شود گران‌ترین جایزه ادبی ایران، با مصوبه سال ۱۳۸۵ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، نخستین‌بار در سال ۱۳۸۷ برگزار شد. جایزه‌ای که در آیین‌نامه‌اش هدف از برگزاری آن، «ارتقای زبان و ادبیات ملی- دینی» از رهگذر بزرگداشت پدیدآورندگان آثار ادبی برجسته، بدیع و پیشرو ذکر شده بود و ارزش جوایز نفرات اول آن، ۱۱۰ سکه بهار آزادی بود.

سکه‌هایی که اگر قرار بود همچنان و در هفدهمین دوره این رویداد به نفرات اول داده شود، نظر به عدم ثبات قیمت آن، چیزی حول‌وحوش ۶ میلیارد تومان می‌شد! اگرچه تصویب اصلاح و تکمیل موادی از آیین‌نامه جایزه ادبی جلال آل‌احمد به عنوان مصوبه سال ۱۳۹۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی، موجب شد براساس نوع و کیفیت اثر، میزان جایزه از حداقل تعداد ۳۰ سکه تا حداکثر تعداد ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی تعیین و اهدا شود.

در ادامه اما جایزه جلال از سکه افتاد و قرار شد به برگزیدگان معادل سکه هدیه بدهند که به برگزیدگان ۱۰۰ میلیون تومان اهدا می‌کردند. سپس این مبلغ با افزایش ۱۵۰ میلیونی به ۲۵۰ میلیون تومان رسید و در شانزدهمین دوره به ۴۰۰ میلیون تومان و در دوره جاری، دوره هفدهم به ۵۰۰ میلیون تومان. این موضوعی بود که ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در هفدهمین نشست خبری این رویداد که یکشنبه ۳۰ دی‌ماه در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد به آن اشاره کرد و از پرداخت مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان به برگزیدگان و پرداخت ۲۰۰ میلیون تومان به شایستگان تقدیر خبر داد. 

ازجمله دیگر اتفاقات نشست خبری این رویداد، معرفی نامزدهای آن بود. براساس این خبر «آن شب در دوحه؛ سفرنامه تحلیلی ار حضور تیم ملی در جام‌جهانی قطر» اثر محمدحسن یادگاری، «ابهام طبس؛ رمزگشایی از جعبه‌سیاه تهاجم نظامی آمریکا» اثر شاداب عسگری، «از سرگذشت؛ یادداشت‌های دوره دکتری» نوشته علیرضا رعیت حسن‌آبادی، «خاک کارخانه؛ پارچه‌های ناتمام چیت‌سازی بهشهر و سرگذشت آخرین کارگران» اثر شیوا خادمی، «غلامرضا غلامرضا را کشت؛ روایتی از بودن و نبودن غلامرضا تختی» اثر مهدی میرمحمدی، «ماه تمام؛ سرگذشت نامه مستند معلم بسیجی شهیدمحمد ابراهیم همت» اثر گلعلی بابایی، «میاندار؛ خاطرات شفاهی شهید حسن عبدالله‌زاده، فرمانده تیپ یگان مخصوص نیروی قدس و فرمانده عملیات قرارگاه شرق سوریه» اثر مسعود امیرخانی به‌عنوان نامزدهای بخش مستندنگاری انتخاب شدند.

در بخش داستان بلند و رمان هم، «تار تاریکی» نوشته بهاره ارشدریاحی، «دختران قبیله جنگ» اثر جواد افهمی، «دم اسبی» اثر رامبد خانلری، «سنگ اقبال» اثر مجید قیصری و «گم‌شهر» اثر حسین پورستار نامزد شدند. داستان‌های کوتاه نامزد شده در هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد نیز عبارت از «آن پری‌زاد سبزپوش» اثر صمد طاهری، «پرنده‌باز تهران» اثر ندا رسولی، «خون طاووس و داستان‌های دیگر» اثر عماد عبادی و «عقده اودیپ پسر هاشم آقا» اثر علی موذنی هستند.

در بخش نقد ادبی هم «از نابهنگامی حیات تا سترون‌سازی خیال؛ مطالعه‌ای جامعه‌شناختی در ادبیات داستان ایرانی‌» اثر محمدحسین دلال‌رحمانی، «دیرش روایی» اثر بهمن نامورمطلق، «فلسفه ایده اولیه داستان؛ چیستی، کجایی، مولفه‌ها» اثر احمد شاکری، «کیمیای کرامت؛ کرامت اولیا از تحلیل واقع‌نمایی تا واقع‌گرایی ادبی هنری» اثر محمد رودگر و «واکاوی پدیده روسپیگری در رمان‌های فارسی دوره پهلوی» اثر کامران پارسی‌نژاد نامزد شدند. 

ازجمله دیگر نکاتی که در نشست خبری هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد مورد اشاره قرار گرفت، حاشیه‌های شکل‌گیری پیرامون انتخاب مسعود کوثری، به‌عنوان دبیر علمی این رویداد بود که کوثری مدعی شد از همه کسانی که چنین انتقاداتی را مطرح کرده‌اند، سابقه بیشتری در فرهنگ دارد، برای خیلی از رمان‌نویسان کارگاه جامعه‌شناسی رمان برگزار کرده و در داوری‌های جایزه جلال شرکت داشته است. او با به پایان بردن صحبت‌های خود با عبارت «درنهایت همین است که هست»، افزود هرکسی که بنده را انتخاب کرده است خودش باید پاسخگو باشد.  

دیدگاه

ویژه فرهنگ
پربازدیدترین
آخرین اخبار