داود دشتبانی

داود دشتبانی

خبرنگار گروه دیپلماسی

مقالات
  • قرارداد پرماجرا بر سر اروندرود

    قرارداد پرماجرا بر سر اروندرود

    ایران و عراق در قرارداد الجزایر متعهد شدند به منظور پایان دادن به هرگونه نفوذ خرابکارانه از هر منبعی، کنترل دائمی دقیق و مؤثر بر مرزهای خود اعمال کنند. با وجود آنکه طرفین تأیید کرده بودند که مفاد پروتکل‌‏های سه‌‏گانه و ضمایم آنها بخش جدایی‌‏ناپذیر و نهایی و دائمی این قرارداد است و تحت هیچ شرایطی نباید نقض شوند و عناصر جدایی‌‏ناپذیر یک توافق کلی را تشکیل می‌‏دهند اما صدام با لغو یک‌‏طرفه جنگ ایران و عراق را آغاز کرد.

  • جنگ آخرالزمان؟

    جنگ آخرالزمان؟

    گروه جامعه‌شناسی دین انجمن جامعه‌شناسی ایران با همکاری باشگاه اندیشه روز سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ نشستی با عنوان «انگاره‌های آخرالزمانی در جنگ جاری خاورمیانه» با سخنرانی عمادالدین باقی، احمد زیدآبادی و ماشاالله شمس‌الواعظین برگزار کرد.

  • مرواریدی که از کف رفت

    مرواریدی که از کف رفت

    بحرین دست‌کم از دوره ساسانیان حوزه نفوذ و متعلق به ایران بوده است و تنها پس از اشغال توسط پرتغالی‌ها در فاصله سال‌های ۱۵۲۱ تا ۱۶۰۲ در دوره صفوی این حاکمیت متزلزل شد.

  • اتحاد نفتی

    اتحاد نفتی

    هرچند مشهور است که محمدرضا پهلوی در سیاست خارجی تابع آمریکایی‌ها بود اما مواقعی هم که خلاف میل آنها عمل کرده کم نبوده است.

  • حق ویژه برای دیگران

    حق ویژه برای دیگران

    روابط آمریکا و حکوت پهلوی یک تراژدی غم‌انگیز برای محمدرضاشاه بود؛ همان قدرتی که در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ باعث بازگشت او به تخت سلطنت شده بود در کمتر از یک دهه موجب جرقه نهضتی اعتراضی به رهبری امام خمینی شد که در سال ۱۳۵۷ به دوران سلطنت در ایران پایان داد.

  • از دشمنی تا همکاری

    از دشمنی تا همکاری

    رابطه با شوروی همراه با سابقه تاریخی رفتار سلطه‌جویانه و تجاوزگرانه روسیه تزاری در دوران پهلوی همراه با بیم و احتیاط بود اما در دهه چهل و پنجاه خورشیدی حکومت پهلوی دریافت که می‌تواند این خطر را به فرصتی برای خود تبدیل کند.

  • دوستی که دشمن شد

    دوستی که دشمن شد

    مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت ترامپ طی یک مصاحبه عهدنامه مودت میان ایران و آمریکا را بی‏‌معنا خواند و گفت: «عهدنامه مودت با ایران را فسخ می‏‌کنم. متاسفیم که دادگاه نتوانست تشخیص دهد هیچ صلاحیتی در موضوع تحریم‏‌های مربوط به آمریکا ندارد.»

  • از همکاری تا وابستگی

    از همکاری تا وابستگی

    مهمترین تحول در رابطه نظامی ایران و ایالات متحده آمریکا پیش از کودتای ۲۸ مرداد، با تصویب قانون «اجازه خرید ده میلیون دلار ساز و برگ و اسلحه و مهمات از دول متحده آمریکا» در ۲۷ بهمن‏‌ماه ۱۳۲۶ رخ داد. این قرارداد بی‏‌سابقه نخستین قرارداد خرید عمده سلاح ایران از آمریکا بود و درست پس از پایان بحران آذربایجان و پایان اشغالگری شوروی و موج نفرت از شوروی اتفاق می‏‌افتاد و بازتاب نقش آمریکا برای پایان دادن به حضور ارتش شوروی در ایران بود.

  • نسبت سیاست و زبان در ایران

    نسبت سیاست و زبان در ایران

    یکی از انحرافات بحث اصل ۱۵ قانون اساسی استفاده از عبارت زبان مادری است. این کلمه زبان مادری نه ترم علمی است و نه ترم حقوقی. یعنی هیچ مبنای علمی و حقوقی ندارد؛ نه قانون اساسی از عبارت زبان مادری استفاده کرده و نه در متون علمی زبانشناسی از این تعبیر استفاده می‌شود. در زبان‌شناسی به زبانی که کودک در خانواده یاد می‌گیرد زبان اول و زبان رسمی را زبان دوم می‌نامند. اساساً ما برای مطالعه تاریخ و فرهنگ ایران باید ترم‌های علمی خودمان را تولید کنیم چون ما مثل جوامع اروپایی و آمریکایی و قاره‌های جدید کشف‌شده و کشورهای تازه‌تاسیس نیستیم.

  • پیمـان سست

    پیمـان سست

    تفاوت پیمان بغداد با پیمان سعدآباد که در سال ۱۳۱۶ میان ایران، ترکیه و افغانستان به امضا رسید، این بود که در آن پیمان این سه کشور متعهد شده بودند به خاک یکدیگر تعرض نکنند ولی در پیمان بغداد، همکاری‏‌های متقابل نظامی پیش‏‌بینی شده بود و ضمن عدم حضور افغانستان اعضای پیمان بغداد شامل چهار کشور همسایه و دو قدرت بین‏‌المللی بود.