محمد بیات دبیر هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان: قدرت جسارت را از نمایندگان نمیگیریم
اولین جلسه هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان روز یکشنبه برگزار شد و به نظر میرسد که پروندههای یکسال اخیر در آن روی هم مانده است.

اولین جلسه هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان روز یکشنبه برگزار شد و به نظر میرسد که پروندههای یکسال اخیر در آن روی هم مانده است. محمد بیات، نماینده خمین و دبیر این هیئت درباره چارچوبهای این دوره از هیئت، نظارت بر رفتار نمایندگان را در گفتوگو با هممهین مطرح کرد که در زیر میخوانید:
چرا هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان دیر تشکیل شد؟
تنها یک هفته است که هیئت رئیسه این هیئت مشخص شده است. در ماههای ابتدایی شروع به کار این دوره از مجلس اتفاقی که برای رئیسجمهور رخ داد و در پی آن تغییر و تحول دولت باعث شد که مجلس درگیر انتخابات، رای اعتماد به کابینه و اتفاقات پس از آن شود. شاید اولویت این موضوعات برای نظام بالاتر از تشکیل هیئت نظارت بود. وگرنه مجلس قصوری نکرده است.
در جلسه چه موضوعاتی مطرح و چه چارچوبهایی برای فعالیت هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان ترسیم شد؟
ما برخاسته از خود مجلس هستیم، رویکرد ما این است که با رعایت موازین آییننامههای نظارت بر رفتار نمایندگان وجود دارد، به صورت زوجین رفتار کنیم. یعنی طوری عمل کنیم که برای نماینده در ایراد نطق، تذکر، سخن و انتقاد محدود و محصور نشود. از سوی دیگر طوری رفتار نکنیم که در موضوعاتی که نمایندگان مطرح میکنند به کسی توهین یا اهانت شود.
پس از هر شکوائیهای باید اظهارات دو طرف را دریافت کنیم. در شکوائیه (قضایی یا غیرقضایی) که اظهارات مشخص است. باید اظهارات و دفاعیات نمایندگان را هم بگیریم و پس از سنجش درست به نتیجه و اجماع نظر برسیم. گاهی دفاعیهای که یک نماینده در مقابل شکوائیه ارسال میکند کافی است و بعضاً نیاز است که در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان حاضر شده و توضیحات او را بشنویم. گاهی هم نیازی به دفاعیه یا مصاحبه نیست؛ چون اظهاراتی علیه برخی از نمایندگان وجود دارد که پایه و اساسی ندارد.
باید طوری رفتار کنیم که نمایندگان محدود نشوند. محدودیتها باعث میشود که قدرت جسارت از نماینده به عنوان عصاره ملت گرفته شود. باید طوری برخورد کنیم که جسارت را از نماینده نگیریم و به شخص ثالثی هم جسارت یا اهانتی نشود یا نشر اکاذیبی علیه جایگاه یا ارگانی مطرح نشود. البته نمایندگان این موضوع را نمیپسندند و چنین موضوعی در مجلس هم وجود ندارد. سعی میکنیم با رویکرد خوبی پیش برویم که هم از نمایندگان حمایت کنیم و هم موضوعی پیش نیاید. در حقیقت سعی میکنیم کدخدامنشانه موضوعات را حل کنیم نه با دعوا و تنش. موضوعات را با صلح و سازش پیش خواهیم برد.
تا به امروز پروندهای در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان وجود دارد؟
پرونده وجود دارد که مربوط به یک سال گذشته است.
چند پرونده به این هیئت ارجاع شده است؟
شاید ضرورتی بابت اعلام تعداد آن وجود نداشته باشد.
بیشتر شکایتها داخلی است یا شکایتهای خارجی هم در این هیئت وجود دارد؟
در این دوره تصمیم داریم به عنوان شخصیت حقوقی شبهقضایی، مسائل را با قوهقضائیه پیگیری و پیش ببریم و مسائلی که از سوی دستگاه قضا درباره نمایندگان مطرح میشود با روش صلح و سازش حل کنیم، در عین حال تعارضی بین قوهقضائیه و هیئت نظارت بر نمایندگان وجود نداشته باشد. پروندههای یکسال اخیر در هیئت نظارت هم قضایی است و هم غیرقضایی که به آن رسیدگی میکنیم. در این راستا هم دنبال دستگیری از همکارانمان هستیم نه مچگیری. دستگیری باید طوری باشد که باعث کدورت دیگران هم نشود و جانبدارانه نباشد.