انتقاد شدید معاون وزیر ارتباطات از مسدودسازی درگاههای پرداخت پلتفرمهای فعال در حوزه رمزارز/کارگروه اقتصاد دیجیتال ورود کند
روز گذشته، کافه کارزار شاهد یکی از پرتنش ترین گفتگوهای سال بود. احسان چیتساز، معاون سیاستگذاری، برنامه ریزی و توسعه اقتصاد دیجیتال وزیر ارتباطات از تصمیم اخیر مبنی بر مسدودسازی درگاههای پرداخت ریالی برای برخی پلتفرمهای تبادل رمزارزی انتقاد کرد.
به گزارش هم میهن آنلاین، روز گذشته، کافه کارزار شاهد یکی از پرتنش ترین گفتگوهای سال بود. احسان چیتساز، معاون سیاستگذاری، برنامه ریزی و توسعه اقتصاد دیجیتال وزیر ارتباطات از تصمیم اخیر مبنی بر مسدودسازی درگاههای پرداخت ریالی برای برخی پلتفرمهای تبادل رمزارزی انتقاد کرد. او در این سخنرانی که در جمع مدیران عامل پلتفرمهای فعال در حوزه رمزارزی برگزار شد، خواستار تغییر رویکرد نسبت به این صنعت نوظهور شد و این اقدام را «یکی از بزرگترین فرصتسوزیهای تاریخی ایران» توصیف کرد.
استاد دانشگاه تهران در ابتدای سخنان خود گفت: «اگر سیاستگذار مالی-پولی به جای مسدودسازی ناگهانی درگاههای پرداخت و ایجاد محدودیتهای غیرسازنده، انرژی خود را بر ارتقای دانش اکوسیستم، آموزش ریسکهای سرمایهگذاری و توسعه تکنولوژی متمرکز میکرد، امروز شاهد این حجم از سرخوردگی در فضای اقتصاد دیجیتال نبودیم.»
معاون وزیر ارتباطات ادامه داد که «این تصمیم یکی از بزرگترین فرصتسوزیهای تاریخی کشور را رقم زده» و این در حالی است که بسیاری از کشورهای همسایه با آغوش باز از تحولات حوزه رمزارزی استقبال کرده و موفق به جذب سرمایه و نخبگان حوزه فناوری ایران شدهاند. وی به تجربه چین و پژوهش های برآمده از این حوزه اشاره کرد که محدود شدن عرضه اولیه بهامهر در چین منوعیت اثرات کوتاهمدت و بلندمدتی در سایر کشورها داشت و این فعالیت ها به هنگ کنگ و سنگاپور سرریز شد.
هشدار درباره کوچ سرمایه و فرار مغزها
چیتساز در بخشی از سخنانش به پیامدهای تصمیمات دفعی و ناگهانی مسدود سازی دسترسی اشاره کرد و گفت: «وقتی شما بدون ارائه سازوکار جایگزین و دستورالعمل شفاف، ناگهان درگاههای پرداخت را مسدود میکنید، نتیجه طبیعیاش کوچ سرمایهگذاران داخلی به پلتفرمهای خارجی است. این یعنی خروج سرمایه و فرار مغزها. چرا باید شرایط را بهسمتی پیش ببریم که کاربران ایرانی برای فعالیت در بازار کریپتو، به سوی پلتفرمهای خارجی پناه ببرند؟»
وی اضافه کرد این رویه، ضریب شکست را برای کسبوکارهای بومی بالا میبرد و ضمن کوچک کردن اقتصاد دیجیتال کشور، شکاف فناوری کشور را با رقبای منطقهای بیشتر میکند.
رئیس کمیسیون دائمی هیات امنای پژوهشگاه فناوری اطلاعات در ادامه سخنان خود بر لزوم همکاری نهادهای حاکمیتی تأکید کرد. او گفت:
«وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات در کارگروه اقتصاد دیجیتال بهدنبال وضع مقررات هوشمندانهای است که ضمن تأمین منافع ملی، آزادی عمل کسبوکارهای خلاق را حفظ کند. وی گفت در نظر وزیر ارتباطات به عنوان متولی کارگروه اقتصاد دیجیتال باید بهجای سنگاندازی و ممنوعیتهای غافلگیرکننده، به سمت تعامل، قانونگذاری شفاف و نظارت ریسکمحور حرکت کنند.»
توصیه به مدیران عامل پلتفرمهای رمزارزی
این مقام بلندپایه وزارت ارتباطات، سپس خطاب به مدیران عامل پلتفرمها نکات مهمی را برای بقا و پیشرفت در بازار رمزارزی ایران گوشزد کرد. وی گفت پیادهسازی جدی فرآیندهای مبارزه با پولشویی (AML/CFT) و گزارشدهی به موقع تراکنشهای مشکوک ضروری است تا اعتماد حاکمیت به این زیست بوم ارتقا یابد. پلتفرم ها باید زیرساخت امنیت سایبری و استفاده از کیف پولهای سرد برای نگهداری دارایی کاربران ارتقا دهند و شفافیت مالی و ارائه گزارش دورهای از وضعیت ترازنامه و حسابهای کاربران را به عنوان یک اصل تعاملی با حاکمیت مد نظر قرار دهند. وی خاطر نشان کرد آموزش کاربران و پرهیز از تبلیغات گمراهکننده برای جلوگیری از هرگونه کلاهبرداری یا فریب سرمایهگذاران ضروری است.
چیتساز به پارادوکس میان حمایت از اقتصاد دیجیتال در قانون برنامه هفتم و اعمال محدودیتهای سلبی در اقتصاد دیجیتال اشاره کرد و گفت:
«هدف همه ما توسعه اقتصاد دیجیتال بر اساس برنامه هفتم پیشرفت و کسب سهم 10 درصدی آن در اقتصاد ملی است و در تضاد با تصمیمات یکشبه برخی نهادهاست. ما در وزارت ارتباطات انتظار داریم که جامعه از این فرصت تاریخی بهره گیرد، نه اینکه با اقدامات شتابزده، بازار رمزارزی را به پرتگاه نااطمینانی ببرند. این فرصت دوباره به آسانی برایمان تکرار نخواهد شد.»
وی گفت همه ما باید دست از فرصتسوزیهای تاریخی برداریم و رویکردی علمی و آیندهنگر در پیش بگیریم. «تاکنون توسعه دانش اکوسیستم و آمادهسازی زیرساختهای فنی به حاشیه رفته و نتیجهاش، عقبماندن از کشورهای همسطح و حتی پایینتر از ما در منطقه شده است. چرا باید سرمایهگذاران ایرانی به پلتفرمهای خارجی روی بیاورند؟ چرا باید نخبگان فناوری ما برای اجرای ایدههایشان مهاجرت کنند؟ اگر ما زیرساخت امن و قانونمند ایجاد نکنیم، همین روند ادامه خواهد یافت و هزینه آن را همه خواهیم داد.»
معاون وزیر ارتباطات گفت: «خطاب من به مدیران عامل پلتفرمهای داخلی این است که همه با هم برای شکلگیری یک اکوسیستم شفاف، امن و پیشرو در ایران تلاش کنیم؛ از طرف دیگر، از بانک مرکزی میخواهیم که بهجای وضع محدودیتها و ممنوعیتها، با برقراری دیالوگ مستمر و ارائه چارچوب روشن نظارتی، هم به کسبوکارهای داخلی فرصت پیشرفت بدهد و هم از حقوق و منافع ملی محافظت کند.
رئیس کمیسیون دائمی هیات امنای پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات گفت اجازه ندهیم یکی از فرصت های اقتصادی ـ فناورانه، در کشور ما به حسرتی تاریخی تبدیل شود. ما میتوانیم ایران را به قطب نوآوری رمزارزی منطقه تبدیل کنیم، اگر بانک مرکزی و سایر نهادها، دست از فرصتسوزی بردارند و با هدایت، نظارت هوشمند و همکاری، راه را برای آیندهای پربار در اقتصاد دیجیتال هموار سازند.