خانه اصلاحطلبان
بررسی فضای سیاسی استانها در سال انتخابات مجلس، این شماره:یزد
بررسی فضای سیاسی استانها در سال انتخابات مجلس، این شماره:یزد
یزد، استانی در دل کویر ایران است که تنها با چهار حوزه انتخابیه، تاثیری بزرگ بر فضای انتخابات کشور داشته است. از شاخصترین چهرههای سیاسی کشور گرفته که خاستگاهی یزدی دارند و چهرههای اصلاحطلبی مانند سیدمحمد خاتمی و محمدرضا عارف تا ... رویکردها و حتی فعالیتهای مذهبی این استان حاکی از یک فضای کاملاً سیاسی در این استان است. یزدیها به اجرای اشعار حماسی و سیاسی در مناسبتهای مذهبی مشهور هستند و همین موضوع بخشهایی از این استان را به یک جاذبه گردشگری مذهبی در کشور تبدیل کرده است.
گرایش سیاسی یزدیها در هنگام انتخابات و تشکیل پایگاههای ستادی احزاب و گروههای سیاسی به خوبی خود را نشان میدهد؛ در یزد همانگونه که در ایام محرم خانههای خود را در اختیار هیئتهای مذهبی میگذارند، در ایام انتخابات نیز مردم خانه، مغازه و هر مکانی که بتوان آن را به ستاد انتخاباتی تبدیل کرد را در اختیار احزاب و گروهها قرار میدهند. نقل است که عارف، خانه پدری خود در یزد را تنها در دو مناسبت مشخص در اختیار مردم و گروهها قرار میدهد؛ یکی ایام محرم و صفر و دیگری در ایام برگزاری انتخابات که این خانه ستاد انتخاباتی او و همحزبیهایش خواهد بود.
مردم یزد این استان را خانه اصلاحطلبان میدانند؛ ادعایی که آمار نیز آن را اثبات میکند. البته که همین موضوع نیز در استان یزد، نسبی و قابل تفکیک است، هرچه از شهرهای شمالی و مرکزی به سمت شهرهای جنوبی میرویم، از مقبولیت اصلاحطلبان کم میشود و حداقل انتخابات بیشتر ساختاری غیرسیاسی به خود میگیرد. تابناک یزد، در سال 94 در یک تحلیل سیاسی و انتخاباتی به بررسی میزان رایآوری هر یک از جناحهای سیاسی در استان یزد پرداخت. براساس یافتههای گزارش این رسانه با مشارکت 76درصدی مردم یزد در انتخابات دهم مجلس، در 5 شهر مرکزی و شمالی یزد، پایگاه رای اصلاحطلبان 52درصد و پایگاه رای اصولگرایان 33درصد بوده است. حال آنکه در شهرهای جنوبی، اصلاحطلبان تنها 7 درصد و اصولگراها 20 درصد آرا را به خود اختصاص دادند. در انتخاب نفر اول نیز هرچند که او یک فرد اصولگرا بوده، اما مسائل منطقهای و محلی بیشتر در رایآوری او تاثیر داشته است. یزدیها معتقدند از جمله دلایلی که منجر به کاهش نگاه سیاسی در شهرهای جنوبی میشود، دوری از شهرهای مرکزی و شمالی، عقبافتادگیهای زیرساختی و درگیر بودن بیشتر مردم با موضوعات توسعه است. از همین روی آنها سعی
میکنند که گزینهای را انتخاب کنند که از شهر و یا محله آنها باشد تا شاید تاثیری بر سرنوشت آن شهر در مجلس داشته باشد.
البته این کلیت ساختار سیاسی استان یزد در انتخابات مجلس یازدهم نیز بهخوبی خود را نشان داد. در غیاب گزینههای اصلاحطلب و نبودِ رقیب انتخاباتی برای اصولگراها، در سه حوزه شمالی و مرکزی که اقبال با اصلاحطلبها بوده، صندلیهای مجلس تماماً به اصولگراها رسید و در حوزه انتخابیه جنوبی یعنی شهرهای مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد، یک فرد مستقل راهی مجلس شده است.
از سوی دیگر، یزد یکی از مذهبیترین استانهای کشور است و مذهب و سیاست در این استان به همدیگر گره خورده است. سیاسی و مذهبی بودن یزدیها با مسائل اجتماعی نیز بهخوبی عجین شده است. یزدیها نیز همچون دیگر استانهای کشور، در انتخابات دوره یازدهم که نظارت استصوابی منجر به حذف بسیاری از گزینههای اصلاحطلب از عرصه رقابت شد، با کاهش تاریخی مشارکت خود، مخالفتشان را نشان دادند.
در پژوهشی که در سال 1400 در فصلنامه جامعهشناسی سیاسی ایران منتشر شده، اکبر ذوالفقاری به بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر اعتماد سیاسی افکار عمومی مردم یزد پرداخته و الگوی اعتماد سیاسی یزدیها در آن ن آتمورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان داده که 39درصد یزدیها اعتماد سیاسی متوسط، 35درصد اعتماد سیاسی بالا و 26درصد اعتماد سیاسی پایین دارند اما چه عواملی بر این اعتماد سیاسی اثرگذار است؟ براساس این پژوهش تعلق مذهبی، انسجام سیاسی-اجتماعی، هویت ملی، محرومیت نسبی، مصرف رسانهای، عدالت اجتماعی و قانونگرایی رابطه معناداری با اعتماد سیاسی دارند. هرچه تعلق مذهبی شهروندان افزایش مییابد، انسجام سیاسی-اجتماعی بیشتر است، هویت ملی برای مردم باارزشتر است، عدالت اجتماعی بیشتر است و قانونگرایی جریان دارد و اعتماد سیاسی مردم نیز بیشتر است. از طرفی محرومیت و کمبود رفاه اعتماد سیاسی یزدیها را کاهش میدهد.
البته عجین شدن نگاه سیاسی-تحلیلی مردم این استان با اعتقادات مذهبی آنها، مانع از عدم مشارکت آنها در اعتراضات سال گذشته نشد و آنها نیز در اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی حضور داشتند. اگرچه باید تاکید کرد که کمبود آب، مشکلات معیشتی و تورم افسارگسیخته بیشترین گلایه یزدیها از شرایط کنونی است. به هر حال به نظر میرسد این مشکلات که بر زندگی اقشار مختلف در همه کشور سایه گسترانده است، در انتخابات آتی مجلس نیز خود را نشان دهد. هرچند به عقیده تحلیلگران سیاسی پیشبینی مشارکت مردم یزد در انتخابات مجلس دوازدهم از الان زود است، اما فضای سیاسی این استان نیز رنگ و بوی انتخاباتی به خود نگرفته است، حال باید دید که مردم یکی از سیاسیترین استانهای ایران، چه رفتاری را در انتخابات پیش رو از خود نشان خواهند داد.
نگاه اصلاح طلب
فاطمه عباسقلیزاده عضو حزب اتحاد ملت استان یزد:
بعید است آقای خاتمی مثل قبل فعال شود
یزد از استانهایی است که معمولاً به اصلاحطلبی شهرت دارد و کنشهای سیاسی مردمش متاثر از فضای سیاسی حاکم بر کشور و البته با نوع نگاه خاص خودش است. فاطمه عباسقلیزاده، عضو حزب اتحاد استان یزد در گفتوگو با روزنامه هممیهن، درباره فضای سیاسی استان یزد در سال انتخابات مجلس و پیشبینی حضور مردم انجام داده است که در ادامه میآید.
در سال انتخابات مجلس قرار داریم. فضای سیاسی و انتخاباتی استان یزد چگونه است؟ آیا احزاب فعالیت خود را شروع کردهاند؟
در استان یزد، از سوی احزاب اصلاحطلب، فعلاً هیچ فعالیتی انجام نشده و حتی نشستهای عمومی هم برگزار نشده است. ممکن است هر حزبی صحبتهایی در داخل حزب داشته باشد اما اینکه نشستهایی برگزار شود و در مورد آینده و انتخابات پیش رو صحبت شود را ندیدهایم. از احزاب اصولگرا خبری ندارم اما به هر حال فضا برای آنها مساعدتر است و حتی بدون فعالیت هم فکر میکنم آنچه را که میخواهند به دست میآورند و الان بحث تنوع و نوع نگاه آنها به انتخابات مطرح است.
پیشبینی شما از حضور مردم یزد در انتخابات مجلس چیست؟
باید ببینیم شورای نگهبان میخواهد چکار کند و چه شرایطی را رقم بزند و چقدر نظام علاقه دارد که مردم در انتخابات شرکت داشته باشند. فعلاً ما این علاقه را نمیبینیم که بخواهند مردم مشارکت داشته باشند چراکه اگر چنین چیزی بود، در انتخابات قبل هم نگاهی میشد و آنگونه ردصلاحیتها انجام نمیگرفت و طبیعتاً میتوانست مشارکت مردم را بالا ببرد.
در واقع مردم منتظر رفتار حاکمیت به موضوع انتخابات هستند؟
در انتخابات سال 98 میزان مشارکت در استانها و تهران بسیار پایین بوده و چندان هم برای گردانندگان میزان مشارکت افراد مهم نبود. با توجه به روندی که پیش میرود، شاهد آن هستیم که این نگاه همچنان ادامه دارد و چندان علاقهای ندارند که همه مردم در انتخابات شرکت کنند. البته ممکن است در صحبتها این علاقه را نشان دهند که اگر کسی شرکت نکند ضد نظام است و امیدواریم شاهد حضور پرشور مردم در انتخابات باشیم و... اما بحث اصلاً عدم مشارکت نیست، بحث بر سر این است که تا چه حد میشود با نگاه به آینده و نگاه مردم به مجلس این نگاه را در مردم تقویت کرد که وارد میدان انتخابات شوند؛ هنوز بحث خاصی در این مورد مطرح نیست.
استان یزد یکی از سیاسیترین استانهای کشور است. در دوره قبل مردم یزد هم مخالفت خود را با ردصلاحیتها نشان دادند و مشارکت در این استان نیز پایینتر از دورههای قبل بود، در این دوره اعتراضات سال قبل و مشکلات معیشتی را داریم، اگر شورای نگهبان سیاست خود را تغییر دهد تاثیری در مشارکت مردم یزد خواهد داشت؟
این تغییر، تنها بحث تغییر در نظر شورای نگهبان نیست، ممکن است شورای نگهبان مقداری انعطاف بیشتری به خرج دهد، هرچند که به شخصه به این موضوع امیدی ندارم، اما ممکن است این انعطاف رخ دهد تا بتواند افراد را وارد میدان کند. اما نگاه اصلی در لوایح و تصمیمگیریهای مهم است؛ مانند تحریم، روابط ما با کشورهای دیگر، وضعیت معیشتی مردم و دخیل کردن مردم در اقتصاد. الان مردم دخالتی در چرخه اقتصاد ندارند و وضعیت معیشتی آنها کاملاً این موضوع را نشان میدهد. جامعه ما الان تقریباً دو طبقه شده است؛ که یک طبقه مرفه است و طبقه دیگر فقیر، البته که نمیتوانم آمار دقیق بدهم اما آنچه که داریم حس میکنیم و مردم در زندگی خود حس میکنند، همین را نشان میدهد و اگر این تغییرات را در نوع زندگی رفاهی و معیشتی خود ببینند، میتواند باعث ورود مردم به عرصه انتخابات شود اما اگر شورای نگهبان بخواهد انعطافی نشان دهد و در شرایط مردم تغییری ایجاد نشده باشد، خیر! امیدی ندارم چراکه اصل تغییر نگاه در دولتمردان نسبت به وضعیت زندگی مردم است و تا این حاصل نشود و اطمینانی نسبت به آن به مردم داده نشود، کاری از پیش نمیرود مگر اینکه در این چند ماه حرکت عملی صورت بگیرد، وضعیت معیشت و اقتصاد مردم تکانی بخورد و در زندگی خود حس کنند، آن موقع شاید مقداری مردم به آینده امیدوار شوند و وارد میدان شوند. اما اگر وضعیت به همین شکل پیش برود و شورای نگهبان تعدادی را تایید کند که وارد عرصه انتخابات شوند، ممکن است در عوام و شهرستانهای کوچکتر ببینند آن کسی که مطابق میل آنها است وارد مجلس میشود، اما وضعیت حاکم بر مجلس مهم است، یعنی اکثریتی که وارد میشوند و میتوانند گروه اقلیت را تحت تاثیر قرار دهند، مهم است که مطابق میل مردم باشد. در مجموع امیدی به گردش نگاه یا تغییر نگاه در شورای نگهبان نسبت به حضور مردم ندارم. البته اگر در زندگی معیشتی و تبعیضها تغییراتی صورت بگیرد، همچنین در خصوص چندگانگیها و مشکلات اجتماعی و سیاسی که الان بین مردم است؛ از جمله در صدور حکمها، دستگیریها، بخششها، مرخصیها و محاکمهها اگر بهبود حاصل شود؛ میتوان امید به تغییر کنش مردم داشت.
فکر میکنید چقدر چهرههای شاخص در صورت درخواست از مردم میتوانند بر مشارکت مردم این استان اثر بگذارند؟
آقای خاتمی که اصلاً فکر نمیکنم وارد این ماجرا شوند و نشانهای بر این نیست و نگاه ایشان نیز همین است که باید یک تغییر اصولی رخ دهد. در غیر اینصورت نمیشود به مشارکت مردم امیدوار بود. به عبارتی فکر نمیکنم آقای خاتمی نه دخالتی کنند و نه مثل قبل وارد میدان انتخابات شوند.
نگاه اصولگرا
محمدرضا صادقی دبیر حزب مؤتلفه اسلامی:
رای دادن از معیشت مردم جداست
در راستای به دست آوردن تصویری از فعالیت اصولگرایان یزد برای انتخابات مجلس دوازدهم و فضای سیاسی این استان روزنامه هممیهن گفتوگویی با محمدرضا صادقی، دبیر حزب مؤتلفه در استان یزد داشته است. گفتوگوی او در ادامه میآید.
با توجه به اینکه کمکم به موعد انتخابات مجلس دوازدهم نزدیک میشویم، فعالیت انتخاباتی احزاب و گروهها در استان یزد شروع شده است؟
با توجه به اینکه زمانی تا انتخابات نمانده و احزاب معمولاً 6 ماه قبل از انتخابات فعالیت رسانهای خود را شروع میکنند و این یک قاعده کلی در کشور است؛ طیف اصولگرا و اصلاحطلب فعالیت خود را شروع کردهاند.
در میان احزاب و تشکلهای اصولگرا در استان یزد کدام گروهها فعالیت خود را شروع کردهاند؟ شنیدهها حاکی است که حزب مؤتلفه فعالیت انتخاباتی شاخصی در پی گرفته است.
مؤتلفه یک حزب قدیمی است و یکی از حزبهای ریشهدار یزد است. قاعده نیز این است که بتواند جمعیت خوبی را برای انتخابات آماده کند و پای صندوق رای بیاورد؛ هدف حزب نیز همین است. ما در پای نظام و رهبری بوده و هستیم. بقیه تشکلهای اصولگرایی نیز کارهای انتخاباتی خود را کمکم شروع کردهاند و دارند وارد عرصه میشوند. قطعاً طیف مقابل ما در تشکلهای اصلاحطلب نیز کار خود را شروع میکنند و این امری طبیعی است.
آیا قرار است لیست واحد منتشر شود یا احزاب فعالیتهای جداگانه و نماینده جدا در انتخابات یزد خواهند داشت؟
هنوز به جمعبندی نرسیدهایم اما حزب مؤتلفه مجلس انقلابی که مدنظر رهبری است را مدنظر فعالیتهای خود قرار خواهد داد.
درباره نوع مشارکت مردم یزد در انتخابات توضیح دهید؛ با توجه به اینکه استان یزد، یک استان سیاسی است. مردم در یزد به احزاب رای میدهند یا افراد؟
استان یزد در مجموع 4 نماینده در مجلس دارد و استانی کاملاً سیاسی است. همچنین مردم یزد مذهبی و به نظر من گوش به فرمان رهبری هستند.
پیشبینی شما نسبت به مشارکت مردم یزد در انتخابات چیست؟
هنوز نمیتوان نظری داد اما به نظر من امسال مشارکت مردم استان یزد خوب خواهد بود.
این نظر بر چه مبنایی است؟ با توجه به اینکه مردم از شرایط معیشتی و اقتصادی ناراضی هستند، اعتراضات مدنی را داشتیم و در دوره قبل هم نارضایتی نسبت به ردصلاحیتهای شورای نگهبان داشتند و همین موضوع باعث کاهش میزان مشارکت یزدیها در انتخابات سال 98 شد.
باید شرایط را ببینیم که دولت در چه زمانی کشور را تحویل گرفت. اگر این دولت، دولت قبلی بود، الان وضعیت ارز و سهام و بورس کشور اینگونه بود یا اینکه با دلار 100 تومانی روبهرو بودیم؟ اما میبینید که بازار تقریباً به ثبات نسبی رسیده است. این نشاندهنده این است که تورم نیز به ثبات میرسد و رفاه نسبی هم حاکم میشود و وضعیت معیشتی مردم در دو سه ماه آینده فکر میکنم تغییر خواهد کرد و رو به بهبودی میرود.
یعنی فکر میکنید با تغییر وضعیت معیشتی ممکن است مردم یزد در انتخابات حضور پیدا کنند؟
نه! مردم پای اصول انقلاب و آرمانهای انقلاب هستند اما رای چیزی جدا از وضعیت اقتصادی و معیشتی است. ممکن است مردم به کسی که دیدند وعدههای اقتصادی داده و به وعدههای خود بهخوبی عمل نکرده رای ندهند و به شخص دیگری بدهند اما رای و مشارکت قطعاً بالا خواهد بود.
اگر بر مبنای ارقام هم بخواهیم بررسی کنیم، در همین استان یزد که مشارکت مردم در انتخابات خوب بوده، در انتخابات قبلی کاهش مشارکت داشته که خیلی هم محسوس بوده و مردم اعتراض خود را با حضور و عدم حضور در انتخابات نشان میدهند. چهار سال پیش مبنای عدم مشارکت مردم چیز دیگری بود و الان موضوع خیلی عمیقتر است. در کل نارضایتی مردم به نظر میآید بیشتر شده است. با وجود اینها همچنان فکر میکنید مردم پای صندوق حاضر میشوند؟
من به استانهای دیگر کاری ندارم. اما در یزد ما میبینیم کسی ردصلاحیت نشده و اگر هم شده، دلیل متقن و دقیقی داشته است. هم از طیف مقابل و هم از طیف خودمان در انتخابات حاضر بودند و چنین چیزی را در یزد ندیدم. استنباط من هم این نیست که نارضایتی و رضایت مردم دلیل اصلی در مشارکت باشد. مردم بابصیرتتر از این حرفها هستند. شاید هم از وضعیت اقتصادی ناراضی باشند و قطعاً کسی از این وضعیتی که برای مردم وجود دارد، راضی نیست اما شرایط رو به بهبود است. دولت توانسته در زمینه اقتصادی و مهار تورم اقداماتی انجام دهد و مجلس هم کمک میکند و قطعاً کسانی که با بصیرت به این ماجرا نگاه کنند، متوجه میشوند که شرایط دارد خوب پیش میرود. باید منصف باشیم و نظر من این است که اتفاقات خوب و میمونی رقم خواهد خورد. قطعاً میدانم مردم بابصیرت یزد در انتخابات اسفندماه حضور پرشکوهی خواهند داشت و ما به عنوان اعضای حزب مؤتلفه و جریان اصولگرایی و انقلابی سعی و تلاش میکنیم که مشارکت را در یزد بالا ببریم اگرچه مردم یزد فهیمتر از این حرفها هستند.
نگاه کارشناس
مهدی زمانزاده فعال رسانهای یزد:
یزدیها گوش به فرمان خاتمی هستند
مهدی زمانزاده، فعال رسانهای یزد، درباره نوع مشارکت مردم استان یزد در انتخابات مجلس و پیشبینی حضور مردم این استان گفتوگویی با روزنامه هممیهن داشته است که در ادامه میآید.
کمی درباره فعالیت احزاب در استان یزد، در ماههای باقیمانده به انتخابات مجلس توضیح دهید.
جریان اصولگرا، جلساتی برگزار کردهاند و حزب مؤتلفه مشخصاً فعالیت انتخاباتی خود را شروع کرده است اما اصلاحطلبها تاکنون فعالیتی نداشتهاند و حتی چهرههایی که شائبه حضور آنها بهعنوان کاندیدا در برخی رسانهها مطرح بود، هنوز فعالیت مشخصی نداشتهاند.
یعنی چهرههای شاخص سیاسی هم وارد فضای انتخاباتی نشدهاند؟
نمایندگان فعلی یزد از یک سال پیش فعالیتهای رسانهای خود را توسعه دادند و تقریباً هر هفته در محلات و ادارهها حضور دارند، البته که این فعالیت همیشه بوده، اما در یک سال اخیر پررنگتر شده است. ولی هیچ چهره شاخص و حتی گزینههای غیرشاخص هر انتخاباتی، وارد فضای انتخاباتی نشدهاند. به نظر میرسد فعالان این حوزه منتظر سیگنال حاکمیت برای فعالیت در انتخابات هستند.
آقای خاتمی و عارف دو چهره نامآشنای یزد هستند. با توجه به شرایط حاکم در جامعه، چه مشکلات معیشتی و اقتصادی و چه اعتراضات مدنی که در سال گذشته داشتیم، آیا با درخواست یا مشارکت آنها یزدیها حاضر به رای دادن هستند؟
در مورد آقای خاتمی، قطعاً همه گوش به فرمان هستند. آقای عارف هم یکی از چهرههای شاخص اصلاحطلب و مورد وثوق نزد یزدیها است و همیشه طرف مشورت و گفتوگو بوده و تاثیرگذار هستند اما در این انتخابات به نظر میرسد هنوز کسی تمایلی برای کار انتخاباتی ندارد و مباحث مربوط به وضعیت میزان مشارکت مردم نیز در محافل مطرح هست.
الگوی مشارکت مردم یزد در انتخابات چگونه است؟
ما دو طیف رایدهنده در یزد داریم؛ یکسری رای دادن را فریضه الهی و واجب میدانند و رای آنها بعضاً و نه الزاماً در سبد اصولگرایان قرار میگیرد. گروه غالب دیگر اینگونه نیست و با توجه به شرایط اجتماعی و سیاسی در انتخابات شرکت میکنند. در اکثر انتخابات مجلس در یزد وقتی درصد مشارکت از یک میزان خاص که حدود 45 درصد بالاتر برود، نماینده منتخب، از جناح اصلاحطلب است. اما در انتخابات قبل که مشارکت از حالت معمول کمتر بود، آقای جوکار از جریان اصولگرا رای آورد. البته آقای جوکار در انتخابات، گزینه رقیب جدی و شناختهشدهای نداشت، هرچند تعداد کاندیداها زیاد بود اما رقابتی شکل نگرفت. تنها چهره شناختهشده در بین مردم یزد در انتخابات قبلی، آقای جوکار بود که رای هم آورد.
یزد بهعنوان یکی از سیاسیترین استانهای ایران شناخته میشود. انتخاب مردم این استان در کدام شهرها سیاسی و در کدام شهرها قومی و وابسته به فرد است؟
مشی کلی مردم در استان یزد، رای اصلاحطلبانه است و در انتخابات مختلف این ادعا، اثبات شده است. در استان یزد، 4 حوزه انتخابی داریم که شامل یزد و اشکذر، میبد و تفت، اردکان و بزرگترین حوزه که 5 شهرستان جنوبی بافق، مهریز، بهاباد، ابرکوه و خاتم را شامل میشود. انتخاب مردم بهطور کلی در سه حوزه انتخابیه سیاسی است و در یک حوزه جنوبی اکثراً با توجه به قومیت و محلهای که کاندیدا معرفی کرده، رای میدهند. در حوزه شهر یزد، انتخاب کاملاً سیاسی است و فرد منتخب همیشه براساس جایگاه جناحی خود پیروز شده است. در حوزه انتخابیه اردکان، تابش در دورههای متمادی با تکیه بر جایگاه سیاسی اصلاحطلبانه خود، رای میآورد. دور پیروزیهای وی با ردصلاحیت در دوره قبلی پایان یافت و یک گزینه اصولگرا در غیاب رقیبی به نام تابش با تعداد رای کمتر، رای آورد. به دلیل عدم حضور رقیب اصلاحطلب در این حوزه میزان مشارکت بسیار کمتر شده بود. در حوزه تفت و میبد به دلیل ذائقه سیاسی مردم هر دوره، صندلی نمایندگی بین جناحها دست به دست میشد. دوره دهم یک نماینده جریان اصلاحطلب داشتیم و در دوره قبلی به دلیل حذف آن گزینه و ردصلاحیت چهرههای شاخص اصلاحطلبی، گزینه اصولگرا صاحب کرسی شد. هرچند که در دورههای پیشین مرحوم یحییزاده صاحب عنوان بود که بیشتر به دلیل مشی مردمی مورد وثوق جامعه قرار میگرفت. اما در حوزه شهرهای جنوبی استان یزد به دلیل محلهگرایی و وجود شهرهای کوچک، شرایط اندکی متفاوت است و رای مردم گرایش غیرسیاسیتری دارد و برای مردم مهم این است که نماینده از شهر آنها باشد. البته از یک منظر بیعدالتی عجیبی در چینش این حوزه وجود دارد چراکه با توجه به جمعیت این پنج شهر در این حوزه، انتخاب گزینه منتخب از دو شهرستان آن تقریباً غیرممکن است. در دوره فعلی هم گزینه منتخب با تکیه بر رای محلهگرایی، صاحب کرسی مجلس شد و مشی تقریباً مستقلی هم دارد. در مجموع به جز حوزه شهرهای جنوبی، در سایر حوزهها رای مردم کاملاً سیاسی است و البته نتیجه به میزان مشارکت مردم مرتبط است. اردکان و یزد سیاسیترین حوزهها هستند. میبد نیز در جایگاه بعدی قرار دارد و زمانی که از دو جناح کاندیدای شاخصی مطرح باشد، انتخابات کاملاً سیاسی است.