| کد مطلب: ۴۴۱۰۴

پیشگام چپ جدید/روایت فعالان سیاسی از کارنامه احمد توکلی

روزگذشته خبر درگذشت احمد توکلی در رسانه‌‎ها منتشر شد؛ چهره‌‎ای سیاسی که در دهه آخر زندگی‌اش بیشتر با «دیده‌‎بان شفافیت و عدالت» و شکایت از سازمان‌ها و نهادها درباره سوءمدیریت و نقض حقوق مردم شناخته می‌‎شود.

پیشگام چپ جدید/روایت فعالان سیاسی از کارنامه احمد توکلی

روزگذشته خبر درگذشت احمد توکلی در رسانه‎ها منتشر شد؛ چهره‎ای سیاسی که در دهه آخر زندگی‌اش بیشتر با «دیده‎بان شفافیت و عدالت» و شکایت از سازمان‎ها و نهادها درباره سوءمدیریت و نقض حقوق مردم شناخته می‎شود. توکلی تا پیش از آن و در سال‌های پس از فعالیت‎های انقلابی و پیروزی انقلاب اسلامی از جمله چهره‎های سیاسی‎ای بود که در سمت‎های مختلف فعالیت کرده‎است و تجربه نمایندگی مجلس(ادوار یک، 7، 8 و 9) و سکانداری وزارت کار و عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام را داشته است.

در ابتدای انقلاب او رئیس شهربانی، کمیته انقلاب اسلامی، دادیار و دادستان انقلاب بهشهر بود و از همان حوزه انتخابیه در دور اول به مجلس راه یافت.در پی برگزاری انتخابات دوره سوم ریاست‌جمهوری و پیروزی آیت‌الله سیدعلی خامنه‌‎ای در آن و در پی تشکیل دولت توسط میرحسین موسوی، او که به دلیل مشکلات جسمانی از هیئت رئیسه مجلس استعفا داده بود، سکاندار وزارت کار شد و در کنار چهر‎ه‎هایی مثل محمد غرضی، علی‌اکبر پرورش، حبیب‌الله عسگراولادی، علی‌اکبر ناطق‌نوری، مرتضی نبوی، محسن رفیقدوست بال راستگرای این کابینه را تشکیل دادند.

البته اختلاف این دو بال روز به روز بیشتر می‎شود و این دعواها چنان بالا می‎گیرد که بعد از دو سال توکلی در کنار سایر راستگرایان دولت دست به استعفا می‎زند و با وجود اینکه امام خمینی به آنها تاکید می‎کنند که «استعفای 7 نفر از کابینه کار صحیحی نیست» اما او و عسگراولادی از دولت جدا می‎شوند. پس از استعفا از این سمت، او روزنامه رسالت را بنیان‌گذاری می‌کند و سپس برای ادامه تحصیل به انگلستان می‎رود و در آن‌جا مدرک دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه ناتینگهام می‎گیرد. البته او تجربه رقابت انتخاباتی با اکبر هاشمی‌رفسنجانی در سال 1372  و سیدمحمد خاتمی در سال 1380 را نیز داشته است.

او همچنین در دوران اصلاحات روزنامه فردا را بنیان‌گذاری می‎کند که بعد از مدت کوتاهی به خاطر اصرار بر استقلال روزنامه از حمایت کانون‌های قدرت به مشکلات مالی دچار و تعطیل می‎شود.پس از آن هم که توکلی را در قامت نماینده مجالس دوره‌های 7 و 8 و 9 تا سال 1394 و پس از آن هم در کسوت عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت کرد و 10 سال پایانی عمرش هم با راه‌اندازی دیده‌بان شفافیت تلاش کرد که دیدگاه اقتصادی خود و مبارزه با فساد را دنبال کند.

البته او هم از جمله چهره‎های اصولگرا بود که در سال‌های اخیر با بی‌مهری جریان برخاسته از آن روبه‌رو شد و تقریباً سرنوشتی مانند عماد افروغ از دیگر چهره‌های اصولگرا را پیدا کرد. هر دوی این چهره‎ها از پس روی کار آمدن محمود احمدی‌نژاد به ریاست دولت‌های نهم و دهم و تحولات درون جریان اصولگرا و قدرت گرفتن روزافزون رادیکال‌های آن و در پی اختلاف‌نظری که با این طیف پیدا کردند به حاشیه کشانده شدند و در خلوت و سکوت سال‌های پایانی عمر خود را سپری کردند.

در همین راستا بخوانید:

روایت غلامحسین کرباسچی از احمد توکلی: اهل حقه‌‌بازی و رنگ عوض کردن نبود

علی مطهری نماینده ادوار مجلس: تفکر توکلی در موضوع آزادی بیان مانند اصلاح‌‌طلبان بود

ناصر ایمانی فعال سیاسی اصولگرا و از نویسندگان روزنامه رسالت در دهه ۷۰:نظرش را بدون مصلحت‌اندیشی بیان می ‎کرد

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه سیاست
پربازدیدترین
آخرین اخبار