رضا سپهوند نماینده خرمآباد و چگنی:شرایط مجلس برای معرفی وزیر مناسب نیست
برخی از نمایندگان با توجه به فضای حاکم در مجلس بر این عقیدهاند که مجلس گزینه خود را انتخاب کرده و در پی وزارت آن است و به گزینههای دولت رای اعتماد نمیدهد و هدف پایداریهای مجلس چوب لای چرخ دولت گذاشتن است.

برخی از نمایندگان با توجه به فضای حاکم در مجلس بر این عقیدهاند که مجلس گزینه خود را انتخاب کرده و در پی وزارت آن است و به گزینههای دولت رای اعتماد نمیدهد و هدف پایداریهای مجلس چوب لای چرخ دولت گذاشتن است. یکی از این نمایندگان رضا سپهوند، نماینده خرمآباد و چگنی و عضو کمیسیون انرژی در مجلس است. او در گفتوگو با هممیهن این موضوع را تشریح کرد که در زیر میخوانید:
به نظر میرسد دولت تصمیم دارد از مهلت قانونی خود تا آخرین لحظه استفاده کند. آیا این استفاده در راستای رایزنی با مجلس است؟ دولت پیش از معرفی گزینه پیشنهادی خود برای وزارت اقتصاد با مجلس رایزنی کرده است؟
تا جایی که ما با دولت در ارتباط هستیم هنوز در مورد افرادی که میخواهد معرفی کند به آن صورت با مجلس وارد فضای رایزنی نشده است. گمانهزنیها و رایزنیهایی مانند آقای مدنیزاده در دولت است و خارج از دولت اتفاقی رخ نداده است. فعلاً باید در دورن دولت به یک جمعبندی برسند.
فضای مجلس را چگونه ارزیابی میکنید؟
فکر میکنم حل مسائل کشور در حوزههای مختلف پیچیده شده و مشکلات و مسائل از یک دهه گذشته انباشت شده و همچنین انتظارات از دولت چهاردهم بسیار زیاد است. این که در مدت کوتاهی هم از دولت بخواهند که تمام این مشکلات را حل کند انتظار بجایی نیست. این مسائل باعث شده که تعامل خوبی بین مجلس و دولت وجود نداشته باشد. من شرایط را برای معرفی وزیر اقتصاد مناسب نمیدانم.
چون موضوع استیضاح وزیر راه و وزیر نیرو نیز مطرح شده و متاسفانه فضای مجلس مناسب نیست. در این بین یک جریان سیاسی دنبال این است که چوب لای چرخ دولت بگذارند. بررسی سوالات مربوط به وزیر راه و شهرسازی حاکی از آن است که این استیضاح یک حرکت سیاسی است و مسائل از گذشته انباشت شده است و انتظار اینکه وزیر طی 7-8 ماه آنها را حل کند درست نیست. اینکه نمایندگان در انتصابات ورود پیدا میکنند هم درست نیست چرا که جابهجایی حق دولت است. دوستان انتظار دارند که برخی از نیروهایشان که از دولت گذشته بودند، جابهجا نشوند و چاشنی اصلی استیضاحها هم همین است.
برخی از نمایندگان در اظهارنظرها اعلام کردند کسی که میخواهد وزیر شود نباید خط فکری همتی را ادامه دهد و نباید تحصیلکرده خارج از ایران باشد. این موضوعات دخالت در اجرا نیست؟ معیارهای مجلس برای انتخاب وزیر آیا مشخص شده یا هر جریان سیاسی معیار خود را تعریف کرده است؟
اول اینکه برخی معتقدند افراد تحصیلکرده خارج از کشور، نباید در پستهای مدیریتی قرار گیرند، از دانش کافی برخوردار نیستند. دوم اینکه خط فکری آقای همتی در حوزه ارز درست بود و بعد از آقای همتی قیمت ارز کاهش نیافت. زمان استیضاح هم گفتیم که این افزایش قیمت در اثر مسائل بیرونی است. در این روزها شاهد هستیم که هر زمان که مذاکرات انجام میشود قیمت ارز کاهش مییابد. این یعنی برنامه آقای همتی موجب افزایش قیمت ارز نشد بلکه مسائل بیرونی روی آن تاثیرگذار است. ضمن آنکه اقدام درست نزدیک کردن قیمت ارز توافقی و بازار آزاد است.
ارز دستوری قطعاً محکوم به شکست است. از سوی دیگر آنقدر ارز نداریم که با ریختن آن در بازار قیمت ارز را به صورت دستوری پایین نگه داریم. قیمت ارز را باید، بازار عرضه و تقاضا تعیین کند. با توجه به فضایی که ما در مجلس میبینیم بیشتر مشکلات ناشی از دیدگاه و تفکر عدهای از نمایندگان مجلس است. شما استیضاحکنندگان آقای همتی را با استیضاحکنندگان وزیر راه و شهرسازی مقایسه کنید. اکثر افراد مشترک هستند و این گویای آن است که یک جریان سیاسی خاص نمیخواهد که دولت موفق باشد و منافع ملی را تابع منافع گروه خود قرار داده است. این اتفاق برای کشور بسیار زیانآور است و ضربه شدیدی به منافع ملی ما میزند.
چرا بقیه نمایندگان با این جریان سیاسی همراه شدهاند؟
متاسفانه استیضاح آقای همتی کار عوامفریبانهای بود. چراکه قیمت ارز که براثر عوامل بیرونی ناگهان افزایش یافت و صدای مردم درآمد که «تورم شدیدتر شده است»، این انتقاد مردم کاملا بحق بود اما برخی از نمایندگان بر این موج سوار شدند و گفتند: «ای مردم ما ناجی شما هستیم و به فکر حل مشکلات شما.» اما واقعیت این نبود و مشکلات با استیضاح حل نشد.
در حال حاضر هم برخی از نمایندگان که بیشتر مربوط به جبهه پایداری هستند محرک استیضاحها هستند. تعدادی از نمایندگان نیز به دلیل مشکلات حوزه انتخابیه با آنها همراهی میکنند و نمایندگان سیال هستند و فکر میکنند که مشکلات حوزه انتخابیه آنها از این میسر حل میشود. به طور کلی معتقدم که باید به دولت فرصت حداقل یکساله بدهیم. هنوز بسیاری از ارکان دولت در مدیریتهای استانی تکمیل نشده است. باید پس از پیاده شدن برنامههای دولت ابتدا از راه تذکر و طرح سوال شروع کنیم بعد اگر وزیری ناتوان بود استیضاح شکل بگیرد.
با توجه به فضایی که از مجلس ترسیم کردید احتمال عدم رای اعتماد به گزینههای معرفی شده توسط دولت را میدهید؟
من فکر میکنم برخی از نمایندگان دنبال گزینههایی در درون مجلس هستند و بر این باورند که این گزینهها مناسبتر به نظر میرسند و برخی را هم مطرح کردهاند. این باعث شده که در مقابل گزینههای پیشنهادی دولت مقاومت نشان دهند. به هر حال احتمال اینکه گزینهای معرفی شده و رای اعتماد نیاورد هم وجود دارد. به همین دلیل دولت باید دقت کند که گزینه جامعالشرایطی را معرفی کند.
از سوی دیگر دولت باید جلسات متعددی با نمایندگان سیال داشته باشد. این نمایندگان اگر در جریان کامل برنامه گزینه مورد نظر دولت برای وزارت اقتصاد قرار گیرند، در موضع خود ثابت میمانند و به وزیر پیشنهادی رای اعتماد میدهند.