فرهاد شهرکی عضو کمیسیون انرژی: وزیر نیرو مقصر نیست و عملکردش قابل دفاع است
برخی از نمایندگان عملکرد علیآبادی، وزیر نیرو را قابل دفاع میدانند. فرهاد شهرکی، نماینده زابل و زهک و عضو کمیسیون انرژی مجلس از جمله این نمایندگان است و در گفتوگو با هممیهن ابعاد مختلف عملکرد وزیر نیرو را مورد ارزیابی قرار داده است.
![فرهاد شهرکی عضو کمیسیون انرژی: وزیر نیرو مقصر نیست و عملکردش قابل دفاع است](https://cdn.hammihanonline.ir/thumbnail/ZTWq6FrIxiZo/Z0T8H9pYUbXo0sZ7HQQFz8DcMGJvkwMd9yIbljomahnUKcEHyv0FRHjgnSGHf_VXR5RyeP2TswdCeyo0woFaD79kLxmvcp_86atk84Zr3YMbVGZ8HG3G3Q,,/%D9%81%D8%B1%D9%87%D8%A7%D8%AF+%D8%B4%D9%87%D8%B1%DA%A9%DB%8C2.jpg)
برخی از نمایندگان عملکرد علیآبادی، وزیر نیرو را قابل دفاع میدانند. فرهاد شهرکی، نماینده زابل و زهک و عضو کمیسیون انرژی مجلس از جمله این نمایندگان است و در گفتوگو با هممیهن ابعاد مختلف عملکرد وزیر نیرو را مورد ارزیابی قرار داده است که در زیر میخوانید:
با توجه به قطعی برق سراسری، عملکرد آقای علیآبادی را چگونه ارزیابی میکنید؟
آقای علیآبادی در طول این مدتی که بهعنوان یک وزیر رای اعتماد گرفته، عملکرد قابل دفاعی داشته است. او استادتمام این رشته و متخصص است و تجارب ارزشمندی دارد و از تمام مهارت و تجربههای فردی خود در وزارت نیرو استفاده میکند. برای ارزیابی عملکرد ایشان در ابعاد مختلف حتی چینش مدیری بنده بهعنوان عضو کمیسیون انرژی از جنبه نظارتی به ضرس قاطع میگویم که او توانمندی لازم را برای راهبری دارد و هم تخصص و تجربه آن را.
با وجود این عملکرد قابل دفاع، چرا کشور با این شرایط دست به گریبان است؟
او برخی از مدیران را نگه داشته و برخی را تغییر داده است. اما شرایط باعث شده که این اتفاقات بیفتد. بخشی از آن تحریمهای ظالمانهای است که اجازه نمیدهد تجهیزات مورد نیاز را برای نیروگاهها تهیه کنیم و از نیروگاههای با راندمان بالا بهره ببریم. علیآبادی برنامه منسجمی در استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر (بادی و خورشیدی) دارد. از سوی دیگر کنتورهای هوشمند را دنبال میکند که زمانبر است.
او از شهریور بهعنوان وزیر انتخاب شده و مقصر مشکلات و مصائب موجود نیست. وزارت نفت هم به همین شکل است؛ در چند ماهی که فعالیت خود را شروع کردهاند، مدیران و وزیر تقریباً هر هفته با کمیسیون انرژی مجلس جلسه دارند. من اذعان میکنم سد مشکلات در توزیع و تولید را میشکنند اما در یک دهه گذشته در حوزه نفت و گاز سرمایهگذاری صورت نگرفته است.
اگر این سدها شکسته میشود و از کار وزرا دفاع میکنید چرا در این دولت با قطعیهای برق با این گستردگی روبهرو هستیم و در دولتهای قبل شرایط اینگونه نبود؟
مصرف گاز در کشور وابسته به دما است. شما به عنوان خبرنگار متوسط میانگین دمای سرد سال گذشته و امسال را مقایسه کنید.
ما در دوره جنگ که سرمای هوا بسیار زیاد بود هم با قطعی برق به این شکل روبهرو نبودیم...
با توجه به افزایش جمعیت، مشکلات تجهیزات و... به طور متوسط هر سال 7درصد استفاده از انرژی برق در کشور افزایش مییابد. تا سالهای 90 تا 92 که موضوعاتی مانند تحریمها، افزایش جمعیت، تجهیزات و... وجود نداشت اما بعد از سال 92 که تحریمها پیش آمد، ما شاهد رشد مرتب در استفاده از انرژی بودیم اما رشد سرمایهگذاری در میادین نفتی و گازی را نداشتیم.
در حال حاضر کشور در روز به یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب گاز نیاز دارد. در بالاترین زمانی که توانستیم گاز شیرین را به لولهها تزریق کنیم 860 میلیون مترمکعب است. چاههای قدیمی از فشار افتاده و نیاز به افزایش فشار و چاههای جدید نیاز به اکتشاف دارند. بهرغم اینکه دومین کشور گازی جهان هستیم، مشکل این است که به هر دلیل نتوانستیم بیشتر از حول و حوش 900 میلیون مترمکعب به لولهها تزریق کنیم؛ در صورتی که نیاز ما یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب است.
با وجود 300 میلیون مترمکعب کمبود، اولویت کشور هم گاز خانگی است. به همین دلیل گاز به سمت نیروگاهها ارسال نمیشود و مجبورند که از کار بیفتند. در استان سیستان و بلوچستان در منطقه چابهار و کنارک نیروگاهی با راندمان 19 درصد وجود دارد، در صورتی که کف نیروگاهها 55 درصد است. به دلیل وجود تحریمها نتوانستیم تجهیزات مورد نیاز نیروگاهها را به روز کنیم و راندمان آن را افزایش دهیم. متاسفانه از سال 92 تا 1402 متوسط در سال 5 تا 7درصد مازاد نیاز به برق داشتیم اما این ظرفیت نیروگاهها با این سرعت رشد نکرده است و به یک انباشت رسیدیم.
سوالی که بسیاری از مردم و منتقدان مطرح میکنند این است که در شرایطی که انرژی در کشور خودمان با بحران روبهروست و برق خانهها و صنعت قطع میشود و علاوه بر نارضایتیای که در جامعه ایجاد کرده، ضرر بزرگی به اقتصاد کشور وارد میکند چرا به کشورهای دیگر گاز صادر میشود؟
ایران یک قرارداد 20 ساله با کشور ترکیه دارد که موظف است حدود 30 میلیون مترمکعب یا بیشتر گاز به این کشور صادر کند. سال گذشته کشور ترکیه گاز را از ایران نگرفت اما امسال روزانه باید همان مقدار را به ترکیه صادر کنیم. یکی از دلایلی که امسال نسبت به سال گذشته فشار مضاعفی به شبکه برق و گاز وارد میشود، این صادرات، کاهش دما، به روز نکردن تجهیزات و عدم سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر است. ضمن آنکه امسال متوسط دما 1/5 درجه کمتر از سال گذشته بوده است که مصرف گاز را افزایش میدهد.
حتی استفاده از CNGها توسط مردم در سال گذشته کاهش یافته بود. دو وزارتخانه (نفت و نیرو) هفتگی با وزرا و مدیران در کمیسیون جلسه داریم و شاهدیم که رکوردها را شکستهاند. یک انباشتگی عظیم در برنامهها به این دولت خورده که باید در حوزه برق با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر آن را رفع کرد. البته این برنامه در زمان کوتاه انجام نمیشود. با وجود شرایطی که قابل قبول نیست و هزینههای عجیب و غریب موجود، اگر با انصاف بخواهم گزارش بدهم وزیر نفت و نیرو و تیمشان مقصر نیستند. اگر غیر از این بود که در مجلس آن را بدون تعارف بیان میکردیم و از ابزارهای قانونی استفاده میکردیم.
با توجه به توضیحاتی که دادید، شما مخالف استیضاح آقای علیآبادی به عنوان وزیر هستید و از عملکرد ایشان دفاع میکنید؟
به عنوان ناظر هیچگونه قصور و تخطی از ماموریتها و وظایف او و تیمشان ندیدم که اگر بود لحظهای کوتاهی نمیکردم.