اعزام به شرط مدال
کوروش باقری و سجاد انوشیروانی دلیل عدم اعزام دختران وزنهبردار به مسابقات جهانی را عدم کسب مدال قطعی عنوان کردند
کوروش باقری و سجاد انوشیروانی دلیل عدم اعزام دختران وزنهبردار به مسابقات جهانی را عدم کسب مدال قطعی عنوان کردند
تیمملی جوانان زنان وزنهبرداری ایران با تصمیم کمیته فنی فدراسیون، به مسابقات جهانی مکزیک اعزام نشد تا یک علامت سوال نسبت به این موضوع بهوجود بیاید که چرا زنان وزنهبردار، برخلاف مردان وزنهبردار، به مسابقات قهرمانی جوانان جهان اعزام نشدند. در ابتدا شایعه شد که مسائل مالی درخصوص عدم اعزام زنان به رقابتهای جهانی دخیل بوده و در ادامه نیز انتقاداتی نسبت به تصمیم فدراسیون وزنهبرداری مطرح شد مبنی بر اینکه مسئولان این رشته، توجه زیادی به زنان در این رشته نمیکنند و تمرکزشان صرفاً روی موفقیت مردان است. به همین بهانه برای بررسی بیشتر، صحت و سقم چرایی عدم اعزام دختران وزنهبردار سراغ سجاد انوشیروانی، رئیس فدراسیون وزنهبرداری و کوروش باقری، سرمربی وزنهبرداری زنان رفتیم.
مجوز ورودی را کسب نکردند
دو ماه پیش مسابقات قهرمانی جهان در عربستان برگزار شد که نتایج زنان وزنهبردار ایران آنطور که باید، نبود. باتوجه به اختلاف رکوردی که بین وزنهبرداران ایران و نفرات برتر جهان وجود دارد، توقع گرفتن مدال وجود نداشت اما این انتظار میرفت که دختران ایران وزنههای انتخابی را بهدرستی مهار کنند، همچنین بتوانند نسبت به مسابقه قبلی خود افزایش رکورد داشته باشند اما غیر از ریحانه کریمی، سه نماینده دیگر ایران در قهرمانی جهان، افزایش رکورد مجموع نداشتند. ریحانه کریمی برای قهرمانی بزرگسالان جهان، از دسته ۵۹ به ۶۴ کیلوگرم آمد و نسبت به قهرمانی جوانان آسیا ۱۳ کیلوگرم رکورد مجموع خود را ارتقاء داد. همین اتفاق باعث شد تا درنهایت زنان ملیپوش به مسابقات قهرمانی جوانان جهان در مکزیک اعزام نشوند. اما دلیل اصلی این موضوع چیست؟ کوروش باقری، سرمربی تیمملی وزنهبرداری زنان ایران در گفتوگو با «هممیهن» گفت: «برای دختران وزنهبردار، رکورد ورودی تعیین کرده بودیم که هیچکدام نتوانستند به این رکورد ورودی برسند بههمیندلیل به قهرمانی جوانان جهان اعزام نمیشوند.» کوروش باقری همچنین درباره علت اعزام نشدن تیمملی وزنهبرداری دختران به مسابقات قهرمانی جوانان جهان بیان کرد: «رکورد ورودی گذاشته بودیم که هیچکدام به این رکورد ورودی نرسیدند. برخی نفرات مانند ریحانه کریمی، کیژان مقصودی و غزل حسینی به رکوردها نزدیک بودند اما باز هم آنها به این رکوردها نرسیدند. متاسفانه دختران هر زمان از شرایط اردو خارج میشوند، بهشدت افت پیدا میکنند که این مسئله کار ما را سختتر میکند و نمیدانیم علت چیست.»
سختگیری کادر فنی
باقری در پاسخ به این پرسش که آیا رکوردهای مدنظر کادر فنی، با آن چیزی که وزنهبردارها زدند تفاوت داشت؟ گفت: «رکوردهایی بود که با آن میتوانستند مدال بگیرند و با آن رکوردها بالای ۹۰ درصد، شانس مدال برایشان متصور بودیم. باید این مسئله به جامعه وزنهبرداری زنان القاء شود که قرار نیست تحت هر شرایطی به مسابقات اعزام شویم و باید تکان بخوریم. بخشی از کار با ماست و بخشی دیگر به فدراسیون مربوط میشود اما یک بخش از کار هم مربوط به خود ورزشکار است. نفراتی که ما در اردو داریم زیر ۲۰ سال هستند و برنامهای که ما و فدراسیون داریم این است که برای آنها بهگونهای افزایش رکورد داشته باشیم که حداقل تا ۱۰ سال تیمملی زنان ایران را بیمه کنند.» کوروش باقری، قهرمان سابق جهان در وزنهبرداری که مسئولیت فنی وزنهبردارها را برعهده دارد، معتقد است که اعزام به مسابقات جهانی نباید بیهدف باشد بلکه باید ورزشکارانی را اعزام کنیم که برای بهدست آوردن مدال، تلاش و مبارزه کنند: «اگر قرار است با سه، چهارنفر به مسابقات اعزام شویم تلاش میکنیم رنگ و بوی مدال داشته باشیم. البته این مسئله در حال حاضر شامل مسابقات گزینشی المپیک نمیشود چون مسیری را شروع کردهایم و باید تا انتهای آن برویم و شانس را به سه وزنهبردار (الهام حسینی، ریحانه کریمی و فاطمه کشاورز) دادهایم.» او در مورد راهحل فدراسیون برای حل معضل افت دختران وزنهبردار در خارج از اردوی تیمملی تصریح کرد: «بخشهایی از مصوبات هیئترئیسه فدراسیون وزنهبرداری بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم تا حدودی میتواند این مشکل را کم کند. اینکه فعالیت مربیان را یکسال تحت نظر دارند و بهترینها را معرفی میکنند، باعث میشود مربیان با انگیزه بیشتری در شهرهایشان کار کنند چون یکی از ارزیابیها این است که مربیان، نفرات تیمملی که به خانه برمیگردند را آماده نگه دارند.» کورش باقری همچنین شایعه مشکلات مالی برای تیمملی را رد کرد و گفت، مسئله مالی به هیچ عنوان درخصوص عدم اعزام زنان ملیپوش به مسابقات جهانی دخیل نبوده است: «اعزام نشدن دختران ملیپوش به هیچ عنوان مربوط به مسائل مالی نیست چون اصلاً مشکل مالی نداریم، بلکه هر درخواستی که از فدراسیون داشتیم محقق شده است. این موضوع صرفاً مربوط به مسائل فنی بوده که با کمیته فنی نیز صحبت کردیم و درنهایت مصوب شد، زنان وزنهبردار به مسابقات جهانی اعزام نشوند.»
پشتوانهسازی هدف فدراسیون
بیتوجهی به زنان وزنهبردار، اولین موضوعی است که بهعنوان شایعه در رسانهها مطرح شد. بههمیندلیل بهترین کسی که میتوانست دراینزمینه پاسخگو باشد، رئیس فدراسیون وزنهبرداری است.
سجاد انوشیروانی، رئیس فدراسیون وزنهبرداری نیز در گفتوگو با خبرنگار «هممیهن» درخصوص اینکه چرا دختران وزنهبردار به مسابقات قهرمانی جوانان جهان اعزام نمیشوند؟ گفت: «این موضوع را در کمیته فنی مطرح کردیم که تیمملی جوانان به مسابقات جهانی اعزام نشود، چون ما در حال نسلسازی هستیم و باید ملیپوشان بهصورت پلکانی رشد کنند و به مسابقات اعزام شوند. در حال حاضر بسیاری از وزنهبردارهایی که در تیمملی حضور دارند، از رشتههای دیگر آمدند و به تیمملی رسیدند، اما حالا ما برنامهریزی کردیم تا وزنهبردارها را از سن 17 سالگی تربیت کنیم که تخصصی در این رشته رشد و در مسابقات آتی بینالمللی، افتخارآفرینی کنند.» رئیس فدراسیون وزنهبرداری در پاسخ به این سوال که آیا اعزام هر ورزشکاری به مسابقات بینالمللی با شرط کسب مدال است؟ گفت: «بحث تجربهاندوزی نیست. ما نمیخواستیم بهصرف حضور در مسابقات بینالمللی، بگوییم یک تیم را به مسابقات اعزام کردیم. هدف ما این است که نسلی را تربیت کنیم که در مسابقات بزرگ، حضور قدرتمندی داشته باشیم. آقای باقری تصمیم خوبی گرفت و کمیته فنی هم تایید کرد. از سال گذشته اردوهایی برگزار کردیم که فاصله دختران وزنهبردار را با سایر رقبا کاهش داده است». انوشیروانی همچنین در پاسخ به این سوال که همین دختران وزنهبردار در مسابقات قهرمانی آسیا مدالآور بودند، اما چطور نتوانستند ورودی مسابقات جهانی را کسب کنند؟ گفت: «نکته خوبی را اشاره کردید چون هدف ما صرفاً آسیا نیست. برای حضور در مسابقات جهانی باید رکوردها بهمراتب بهتر از رکوردهای آسیایی باشد. ما یکی، دو سال فرصت داریم تا کیفیت فنی بچهها را بالا ببریم. در کوتاهمدت نیز قصد داریم حداقل دو وزنهبردار را به انتخابی المپیک برسانیم».
ابهامهایی که رفع نشد
سجاد انوشیروانی و کوروش باقری بهعنوان بالاترین مقامهای مسئول در وزنهبرداری درحالی مدعی شدند، اعزام نشدن دختران وزنهبردار به مسابقات قهرمانی جوانان جهان صرفاً فنی بوده که دو موضوع مهم همچنان با ابهام روبهروست. در هر رشتهای مگر ورزشکارها صرفاً به جهت کسب قطعی مدال به مسابقات جهانی اعزام میشوند که کوروش باقری میگوید، چون دختران وزنهبردار به حدنصاب حضور در این مسابقات نرسیدند، اعزام آنها لغو شد؟ تمام وزنهبردارهای مرد، طی سالهای اخیر مگر با کسب مدال به کشور برگشتند که به مسابقات اعزام شده بودند؟ حضور در مسابقات بینالمللی آن هم در عرصه جهانی، میتواند تجربه بزرگی را برای هر ورزشکاری بهلحاظ ذهنی، روانی و فنی در برداشته باشد تا در مسابقات بعدی از همین تجربه استفاده مفید داشته باشد. رویکرد فدراسیون وزنهبرداری هرچند با توضیح مسئولان همراه بود، اما آنطور که باید قانعکننده نبود.