توپ طلایی یا مسی؟
لئو مسی درحالی برای هشتمینبار توپ طلا را کسب کرد که انتقادات فراوانی از این مراسم در شبکههای اجتماعی مطرح شد
لئو مسی درحالی برای هشتمینبار توپ طلا را کسب کرد که انتقادات فراوانی از این مراسم در شبکههای اجتماعی مطرح شد
بامداد سهشنبه در «تئاتر دو شاتله» شهر پاریس، مراسم توپ طلا برگزار شد و لیونل مسی برای هشتمینبار موفق به دریافت توپ طلا شد؛ جایزهای که حواشی زیادی را قبل و بعد از مراسم در بر داشت. بسیاری از کارشناسان عقیده داشتند این جایزه حق ارلینگ هالند بود که در طول یکسال، عملکرد فوقالعادهای داشته و مسی نباید صرفاً بهواسطه قهرمانی آرژانتین در جامجهانی که مجموعاً 20 روز از سال را شامل میشود، به توپ طلای 2023 برسد. بااینحال مسی بعد از دریافت این جایزه اعلام کرد، قطعاً این آخرین حضور او در مراسم توپ طلاست چراکه خودش هم میداند با حضور در فوتبال لیگ آمریکا، از توجهات و ادامهی موفقیتهای تیمی و فردی دور میشود. تحلیل اینکه مسی چطور به این جایزه رسید، حواشی مراسم و انتقادات کارشناسان، سوژه اصلی این گزارش است.
اولین بازیکن تاریخ
اینکه توپ طلای 2023 به مسی میرسید، از مدتها قبل در رسانهها بهشکل گمانهزنی مطرح شده بود. کمتر کسی تصور میکرد غیر از این رخ دهد. قهرمان جامجهانی ۲۰۲۲ و یکی از برترین بازیکنان تاریخ فوتبال جهان، پیشازاین با ۷ عنوان، در صدر جدول بیشترین برندگان توپ طلا قرار داشت و حالا با کسب جایزه هشتم، آمار بیبدیل خود را دستنیافتنیتر کرد. ارلینگ هالند، ستاره گلزن منچسترسیتی با آمار و افتخارات خارقالعاده در سال گذشته، تنها رقیب مسی در راه رسیدن به توپ طلای ۲۰۲۳ بهشمار میرفت اما فتحالفتوح تاریخی آلبیسلسته در جامجهانی قطر، رأیدهندگان مورد تأیید فرانس فوتبال را متقاعد کرد تا معتبرترین و ارزشمندترین جایزه فردی جهان فوتبال را برای هشتمینبار به اعجوبه تکرارنشدنی فوتبال آرژانتین بسپارند. او نخستین بازیکن تاریخ فوتبال است که با ۳ تیم مختلف، توپ طلا میگیرد.
لئو رکوردشکن
مسی با کسب هشتمین توپ طلا، جای خود را در صدر جدول برندگان این جایزه تثبیت کرد و موقعیت او تا مدتها دور از دسترس ستارگان جهان فوتبال باقی خواهد ماند. دیشب پرونده پر و پیمان افتخارات مسی با یکجایزه ارزشمند دیگر، تکمیل شد. این جایزه به افتخارات فردی متعدد ازجمله ۶ کفش طلا و ۲ عنوان برترین بازیکن جامجهانی افزوده میشود و در کنار افتخارات تیمی فراوان مانند ۴ جام قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا، ۱۰ عنوان قهرمانی لالیگا، ۲ قهرمانی لیگ ۱ فرانسه، ۷ قهرمانی جامحذفی اسپانیا، ۳ قهرمانی جام باشگاهها، قهرمانی جامجهانی ۲۰۲۲ و قهرمانی کوپا آمریکا در سال ۲۰۲۱ قرار میگیرد. سالها رسانهها از جای خالی افتخارات ملی در کارنامه مسی سخن میگفتند اما او حالا جزو معدود فوتبالیستهایی است که مدال طلای المپیک، جامجهانی، کوپا آمریکا و جامجهانی جوانان را در کلکسیون افتخاراتش جمع کرده. لیونل مسی در پنجره تابستانی نقل و انتقالات امسال از پاریسن ژرمن به اینتر میامی پیوست و با وجود قعرنشینی اینتیم در لیگ آمریکا، موفق به قهرمانی در جام لیگهای مکزیک و آمریکا شد. اینتر میامی دیشب به نخستین تیم غیراروپایی در تاریخ فوتبال تبدیل شد که برنده توپ طلای وقت را در ترکیب خود دارد.
بازخوانی تاریخ
تاکنون ۶۷ توپ طلا به برترین بازیکنان سال فوتبال اهدا شده و جایزه دیشب لیونل مسی، چهلوپنجمین عنوان تقدیمشده به مهاجمان است. بهعبارتدیگر بیش از دوسوم جوایز توپ طلا (۶۷ درصد) به مهاجمان داده شده و به نظر میرسد این روند همچنان ادامه داشته باشد. درخشش گلزنان، قابل مشاهدهتر و محسوستر است. تاکنون ۴ جایزه به مدافعان و ۱۷ عنوان به هافبکها رسیده و اکثر آنها در پست بال یا شماره ۱۰ بازی میکردند. همچنین تنها یکبار جایزه به یک دروازهبان (لو یاشین، در سال ۱۹۶۳) رسیده است.
قربانیانی که «رسانه» نداشتند
اینکه هالند با کسب موفقیتهای پیاپی تیمی و انفرادی نتوانست توپ طلای امسال را ببرد، برخی بر اینباور هستند که یک دزدی بزرگ در تاریخ رخ داده است، چراکه مسی صرفاً در یک بازه زمانی 20روزه در جامجهانی توانسته تیمملی آرژانتین را به خوبی رهبری و به مقام قهرمانی برساند. قهرمانی لیگبرتر انگلیس، قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا، قهرمانی در جامحذفی، انتخاب بهعنوان آقایگل لیگ برتر انگلیس، انتخاب بهعنوان آقایگل لیگ قهرمانان اروپا، شکستن رکورد آلن شیرر پس از 3 دهه و رکوردهای شخصی و تیمی پرشمار دیگر، هیچکدام برای فتح توپ طلا توسط ارلینگ هالند کافی نبود. ارلینگ هالند در فصلی که سیتی را به آرزوی دیرینه رساند و فتح سهگانه را جشن گرفت، اهدای هشتمین توپ طلای فوتبال جهان به لئو مسی پرافتخار را صرفاً بهتبع درخشش در جامجهانی شاهد بود. همزمان، بحث بر سر عادلانه بودن این انتخاب میان هواداران فوتبال، بالا گرفت. بسیاری از کارشناسان و حتی کاربران شبکههای اجتماعی با کنایه این سوال را مطرح کردند که اگر ملاک توپ طلا، قهرمانی در جامجهانی است، بر فرض تیمملی عربستان اگر قهرمان جامجهانی میشد، سالم الدوساری باید بازیکنسال لقب میگرفت؟ ملاک چنین جایزهای، موفقیت در یک تورنمنت 20 روزه است یا موفقیت طی یکسال؟
سال 2018 نیز کمتر کسی تصور میکرد لوکا مودریچ به جایزه توپ طلا برسد اما همین که این جایزه از چنگ پینگپنگی مسی و کریس خارج شد، بسیاری با ابراز رضایت از این موضوع، جایزه مودریچ را به فال نیک گرفتند.
آنسال لئو مسی در شرایطی رتبه پنجم رتبهبندی توپ طلا را از آن خود کرد که در تمام مسابقات، 54 بازی انجام داده بود و هم تعداد گلهای زدهاش (51) و پاس گلهایش (26)، هم تعداد جامها (3) و افتخارات فردی (4) او از سایر کاندیداها بهتر بود. ستاره آرژانتینی در 54 بازی درحالی 51 گل زده بود که تعداد گلها و پاسگلهای مودریچ درمجموع 42 بازی، از 14 تجاوز نمیکرد. کریستیانو در 53 بازی، 49 گل زده و 13 پاسگل ارسال کرده بود و گریزمان در 62 بازی، علاوه بر تجربه قهرمانی جهان با فرانسه، روی 55 گل تاثیر مستقیم داشت. درحالیکه هالند، فاتح سهگانه شده و لئو مسی توپ طلا برده است، با گذر از انتخاب پرحاشیه مودریچ در سال برگزاری جامجهانی بدون توجه به درخشش رونالدو و مسی در عرصه باشگاهی، به سال 2014 میرسیم؛ وقتی کریستیانو رونالدو بالاتر از لیونل مسی و مانوئل نویر (قهرمان جهان، فاتح لیگ قهرمانان اروپا، بوندسلیگا و جام حذفی) توپ طلا را برای دومینسال متوالی بهنام خود زد. سال قبل از آن، درخشش ریبری در ترکیب باواریاییها تحت هدایت یوپ هاینکس که پایینتر از رونالدو و مسی همزمان با فتح سهگانه رتبهای بهتر از سوم در لیست توپ طلا نداشت، این اعتراض را به وجود آورد؛ رسانه بهسبب فروش اخبار فوقستارههایش، چشم بر درخشش بازیکنانی چون ریبری که در خدمت تیم هستند و هیچگونه جنبه تبلیغاتی خیرهکننده همچون رونالدو ندارند، میبندد. سال 2010، اینتر با ژوزه مورینیو بهعنوان نخستین تیم ایتالیایی تاریخ، فاتح سهگانه شد اما درحالیکه اسپانیا قهرمان جهان شد و درخشش ژاوی و اینیستا، چشمها را به قهرمانی لاروخا خیره کرده بود، توپ طلا برای دومینسال متوالی به مسی رسید!
حواشی مراسم
درحالی لیساندرو مارتینز، دروازهبان تیمملی آرژانتین بهعنوان برترین دروازهبان سال معرفی شد که در جدول ردهبندی، رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده بود. همچنین یاسین بونو، دروازهبان تیمملی مراکش رتبه سیزدهم را کسب کرد، اما دروازهبان آرژانتین که رتبه بدتری را داشت، دستکش طلایی را کسب کرد. این اتفاق با «هو شدن» دروازهبان آرژانتین در سالن مراسم همراه شد که دروگبا از حضار درخواست کرد، سکوت را رعایت کنند. همچنین یکی دیگر از حواشی عجیب این مراسم که نقش پررنگ اسپانسرها را ثابت میکند، حضور یک بلاگر بهاسم «اسپید» بود که صرفاً بهدلیل بالابودن دنبالکنندههایش در یوتیوب، در این مراسم حضور داشت و با رفتارهای بهشدت زننده صرفاً توانست برای خودش تولید و محتوای مجازی داشته باشد. مسی در حالی بهقول خودش آخرین توپ طلای دوران فوتبالیاش را کسب کرد که اعتبار این مراسم دیگر مثل سابق نیست.