| کد مطلب: ۹۴۲۲
ستاره‌‏ها علیه ستاره شش پر

ستاره‌‏ها علیه ستاره شش پر

وقایع اخیر منطقه ورزشکاران را در موقعیت حساسی قرار داده است

وقایع اخیر منطقه ورزشکاران را در موقعیت حساسی قرار داده است

«با تو از قدرت سخن گفتند اما خیال واهی بود، از تکنولوژی پیشرفته گفتند اما خیال واهی بود، آنها بادکنک‌های خیالی بیش نیستند». قابل باور نبود که چنین جملات حماسی، تاریخی و سیاسی‌ای از «عصام شوالی»، گزارشگر مشهور تونسی از شبکه بین اسپورت، آن هم پیش از دیدار منچسترسیتی و آرسنال به صورت زنده پخش شود. اما بداهه‌گویی این گزارشگر حتی دست‌اندرکاران شبکه اماراتی بین اسپورت را نیز شوکه کرد. او به قیمت توبیخ شدن، چنین جملاتی را در حمایت از مردم فلسطین به زبان آورد تا مشخص شود چنین رخدادهایی حتی در ورزش نیز اثرگذار است. در طول سالیان اخیر تنش بین اسرائیل و فلسطین، واکنش‌های متفاوتی را از سوی ورزشکاران مطرح دنیا در بر داشته است. از حمایت دیه‌گو آرماندو مارادونا از فلسطینی‌ها، لغو دیدار آرژانتین در بیت‌المقدس با اسرائیل، سکوت لئو مسی در قبال اتفاقات منطقه، تا حمایت بوفون از فلسطینی‌ها در زمین فوتبال علاوه بر بازخورد مثبت و افزایش محبوبیت آنها، حواشی‌ای را نیز برای‌شان در برداشت. یکی از نشریات فرانسوی سال 2018 به دلیل سکوت مسی در قبال کشتار اسرائیلی‌ها، شایعه حمایت مالی سنگین مسی به اسرائیل را مطرح کرد که درنهایت مشخص شد چنین موضوعی تحت هیچ عنوانی صحت نداشته است. در روزهای اخیر چهره‌های مطرح ورزشی بار دیگر به حمایت از فلسطین پرداختند، فارغ از جایگاه و ملیتی که دارند از تریبون‌های خود علیه این کشتار و جنگ صحبت و از مردم فلسطین حمایت کردند؛ موضوعی که یک عقبه‌ی تاریخی بلند دارد.

ستارگانی که حامی فلسطین هستند

حمایت ستارگان ورزش از فلسطین و محکوم کردن اسرائیل، مربوط به دیروز و امروز نیست بلکه سال‌هاست بسیاری از چهره‌های مطرح دنیا از تریبونی که به‌واسطه شهرت کسب کرده‌اند، در جهت حمایت از مردم فلسطین گام برداشتند. مشهورترین فوتبالیستی که بارها و بی‌پروا از فلسطینی‌ها حمایت کرده و علیه اسرائیلی‌ها موضع گرفته، جان لوییجی بوفون است که طی یک دهه به‌صورت علنی مواضعش را بیان کرده است. در مسابقات انتخابی جام جهانی 2018 تیم‌ملی ایتالیا به کشور اشغالی اسرائیل رفت و در پایان با حساب سه بر یک به برتری رسید. بوفون بعد از گل‌های ایتالیا «زنده‌باد فلسطین» را سر داد که با انتقاد شدید رسانه‌های اسرائیلی روبه‌رو شد. بوفون پیش‌تر نیز حمایت خود را از مردم فلسطین اعلام کرده بود. این دروازه‌بان کهنه‌کار ایتالیایی در فصل 2010-2009 لیگ قهرمانان اروپا در بازی یوونتوس با مکابی حیفا، نماینده اسرائیل، از دست‌ دادن با داویدوویچ، کاپیتان تیم اسرائیلی خودداری کرده بود. پیش از این نیز ریاض محرز، ستاره مسلمان و الجزایری تیم منچسترسیتی، در جشن قهرمانی لیگ برتر انگلیس پرچم فسلطین را در ورزشگاه اتحاد به اهتزاز درآورده بود. او همچنین چند روز پیش از شبکه‌های اجتماعی برای حمایت از مردم ستم‌دیده فلسطین در برابر تجاوزهای صهیونیست‌ها به سرزمین‌های اشغالی استفاده کرد. او با انتشار پرچم کشور فسلطین و استفاده از هشتگ‌های «فلسطین» و «شیخ جراح را نجات دهید»، به حمایت از این مردم مظلوم پرداخت. ژاوی هرناندز، سرمربی حال حاضر بارسلونا نیز چند روز پیش با انتشار توئیتی در پلتفرم توئیتر سابق و ایکس فعلی گفت: «من صمیمانه تسلیت و همدردی خود را با خانواده‌های قربانیان غزه ابراز می‌کنم و برای همه مجروحان و آسیب‌دیدگان، آرزوی بهبودی عاجل دارم.» یکی از بزرگ‌ترین حامیان فلسطین میان اهالی فوتبال را باید مارادونا دانست که دیدگاهی ضدامپریالیسم داشت. او بارها با پرچم فلسطین جلوی رسانه‌ها ظاهر شد و اعلام کرد: «به آنها احترام می‌گذارم و حس همدردی دارم. بدون هیچ ترسی از آنها حمایت می‌کنم. در قلبم، من یک فلسطینی هستم.»

جامی که برای فلسطین وایرال شد

جام عرب در سال 2021 که به میزبانی کشور قطر و شهر دوحه برگزار شد تا پیش‌درآمدی بر جام جهانی 2022 باشد، تبدیل به یکی از سیاسی‌ترین جام‌های دودهه اخیر شد. در فینال این مسابقات که در ورزشگاه البیت شهر دوحه، بین تیم‌های تونس و الجزایر برگزار شد، الجزایر در پایان توانست با نتیجه ۲ بر صفر موفق به پیروزی شود. به دنبال قهرمانی تیم ملی فوتبال الجزایر در این مسابقات، «مجید بوقره»، مربی تیم ملی الجزایر، جام قهرمانی این مسابقات را به مردم فلسطین و نوار غزه تقدیم کرد. از نکات جالب توجه درباره دیدار فینال بین تونس و الجزایر این بود که هواداران ۲ تیم درحالی‌که در طول بازی پرچم فلسطین را به اهتزاز درآورده بودند، بارها شعارهایی در حمایت از فلسطین سر دادند. روی سکوها بنرهایی بود که روی آن نوشته شده بود: «این قهرمانی تقدیم به برادران و خواهران فلسطینی‌مان». جالب اینکه جشن قهرمانی تیم‌ملی الجزایر به کشور فرانسه هم رسید و الجزایری‌ها در خیابان‌های پاریس، مارسی و لئون، قهرمانی تیم‌ملی کشورشان را جشن گرفتند و با پرچم‌های فلسطین به جشن و شادی پرداختند. نکته حائز اهمیت این است که دولت قطر حساسیت بسیار زیادی دارد تا هواداران فوتبال روی سکوهای ورزشگاه‌های این کشور شعار سیاسی یا حساسیت‌برانگیز ندهند اما در فینال این مسابقات دولت قطر باتوجه به حمایت شفافی که از مردم فلسطین دارد، اجازه داد تا هواداران فوتبال یک‌صدا از فلسطینی‌ها حمایت کنند. البته حمایت الجزایری‌ها از فلسطین و مردم این کشور مسبوق به سابقه است. پیش از رسیدن این تیم به فینال و بعد از برتری مقابل مراکش، بازیکنان الجزایر با پرچم فلسطین دور افتخار زدند که بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های دنیا داشت. ناگفته نماند الجزایر تنها تیمی نبود که در طول این مسابقات از مردم فلسطین حمایت می‌کرد، بلکه دیگر تیم‌ها مانند تونس حمایت خود را از مردم فلسطین نشان دادند.

اهدای جایزه ۹میلیون دلاری فیفا به مردم غزه

کشور الجزایر که درد و رنج اشغالگری را سال‌ها به خود دیده است، به خوبی با اشغال و اشغالگری آشناست. به همین دلیل عجیب نیست که مردم این کشور و بازیکنان الجزایری همیشه در صف اول حمایت از فلسطین و مخالفت با اسرائیل بوده‌اند. بازیکنان تیم‌ملی الجزایر همچنین پس از نمایش فوق‌العاده‌ای که در جام جهانی ۲۰۱۴ از خود به جا گذاشتند، تمام پاداش ۹میلیون یورویی فیفا را به مردم غزه اهدا کردند. اسلام سلیمانی، بازیکن تیم ملی الجزایر و ستاره تاثیرگذار این تیم پس از اهدای این مبلغ به مردم غزه دراین‌باره گفته بود: «فلسطینیان بیش از ما به این پول احتیاج دارند.» اما یکی از اتفاقات جالب دنیای فوتبال به مسابقه‌ای دوستانه بین دو تیم آرژانتین و اسرائیل در بیت‌المقدس برمی‌گردد که درنهایت باتوجه به انتقادات گسترده سازمان‌های حقوق بشری، فدراسیون فوتبال آرژانتین این دیدار را لغو کرد. هرچند آرژانتینی‌ها با انجام این دیدار سود یک‌میلیون و 400هزار دلاری (در صورت بازی کردن مسی، 300هزار دلار اضافه) به جیب می‌زدند، اما عطای دیدار با صهیونیست‌ها را به لقایش بخشیدند. این اتفاق با اعتراض شدید مقامات فدراسیون فوتبال اسرائیل و شخص نتانیاهو همراه شد اما درنهایت فدراسیون فوتبال آرژانتین اعلام کرد تصمیمش را گرفته و در این مسابقه حاضر نخواهد شد. گونزالو هیگوآین، ستاره آرژانتینی یوونتوس پس از لغو این دیدار عنوان کرد: «سفر نکردن به سرزمین‌های اشغالی و لغو بازی برابر رژیم صهیونیستی، تصمیم درستی بود که اتخاذ شد. امنیت و قضاوت منطقی، مهم‌تر از همه چیز هستند.» گابریل سولانو، بازیکن اسبق تیم ملی فوتبال آرژانتین نیز پس از لغو دیدار تیم ملی کشورش با رژیم اشغالگر قدس در صفحه شخصی خود این‌طور نوشت: «فوتبال هرگز به خون فلسطینی‌ها آلوده نمی‌شود. هیاهوی دیدار تدارکاتی آرژانتین با اسرائیل متوقف شد.»

تاوان وسط‌‌ بازی

بازیکنانی نیز بودند که در عین مسلمان بودن، اما موضع خاصی نسبت به اتفاقات اخیر منطقه نگرفتند. نه طرف اسرائیل را گرفتند، نه از مردم غزه حمایت کردند. محمد صلاح، یکی از بازیکنانی است که محبوبیت بسیاری در جامعه عرب و کشورهای اسلامی دارد اما بعد از اینکه نسبت به وقایع اخیر سکوت کرد با ریزش یک میلیون نفری مخاطب در فیسبوک خود روبه‌رو شد. همچنین میانگین کامنت‌های پست‌های بازیکن سرشناس مصری لیورپول در اینستاگرام بین 15 تا 20هزار کامنت بوده اما پست اخیر او تبدیل به محلی شده تا کاربران این پلتفرم به انتقاد از صلاح بپردازند. تعداد کامنت‌های پست اخیر او از 120هزار کامنت هم گذشته، اما صلاح همچنان ترجیح داده سکوت کند. اما کریم بنزما که امسال راهی لیگ عربستان شد، از مواضعی که داشت عقب‌نشینی نکرد و شفاف و صریح از مردم غزه حمایت و از کشتاری که علیه آنها شده اعلام انزجار کرد.

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
سرمقاله
آخرین اخبار