روز طلایی هانگژو
موفقیت کشتی و شطرنج در چهاردهمین روز مسابقات آسیایی نتایج ضعیف کاروان ایران را کمی جبران کرد
موفقیت کشتی و شطرنج در چهاردهمین روز مسابقات آسیایی نتایج ضعیف کاروان ایران را کمی جبران کرد
چهاردهمین روز مسابقات آسیایی هانگژو چین، برای ایران خوشیمن بود چراکه چهارمدال طلا (سهطلا در کشتی و یکطلا در شطرنج) به کاروان ایران اضافه شد تا از رتبه دهم به هفتم صعود کند. کشتی ایران هرچند با ترکیب اصلی در این مسابقات حضور نداشت اما بازهم بهترین نتایج کاروان ایران را کسب کرد و شطرنج نیز با طلایی شدن، شگفتی خلق کرد. هرچند نسبت به دوره قبل تعداد مدالهای طلا، نقره و برنز وضعیت بهمراتب ضعیفتری دارد اما تکرقمی شدن ایران در جدول ردهبندی میتواند از بار انتقادها در روزهای آتی بکاهد. همچنین اگر الناز رکابی با بدشانسی روبهرو نمیشد چهبسا یک مدال دیگر به کاروان ایران اضافه میشد. الناز رکابی روز گذشته در ماده کمباین، به فینال بازیهای آسیایی صعود کرده بود اما به دلیل بارش شدید باران، مسابقه نهایی لغو و براساس امتیازات دورههای پیش از فینال، رتبهبندیها اعلام شد که رکابی به رتبه هفتم رسید.
نخبههای طلایی
باوجودی که مهرماه 1399 علیرضا فیروزجا با پرچم فیده (فدراسیون جهانی شطرنج) و آرین طاری با پرچم نروژ در مسابقات شطرنج جهانی مقابل هم قرار گرفته بودند و میترا حجازیپور، استادبزرگ شطرنج زنان با پرچم فرانسه در برابر آتوسا پورکاشیان، استاد بزرگ شطرنج زنان با پرچم آمریکا ماه گذشته در رسانهها بازتاب گستردهای داشت، کمتر کسی تصور میکرد که این رشته بتواند در بازیهای آسیایی بعد از 17سال بار دیگر مدال کسب کنند. اما نهتنها طلسم 17ساله را شکستند، بلکه از مدال برنز به مدال طلا نیز رسیدند که یک پیروزی بزرگ در این رشته محسوب میشود. گفتنی است ملیپوشان شطرنج ایران در دور نهم و پایانی رقابتهای تیمی بازیهای آسیایی هانگژو، با پیروزی قاطع 4-0 مقابل کرهجنوبی، بالاتر از قدرتهای آسیا و جهان مقتدرانه به مقام قهرمانی رسیدند و اولین طلای تاریخ شطرنج ایران در بازیهای آسیایی را به دست آوردند. شطرنج ایران پیشازاین تنها در بازیهای آسیایی 2006 دوحه در ماده تیمی مختلط موفق به کسب یک مدال برنز شده بود. ایران در دور پایانی با ترکیب پرهام مقصودلو، محمدامین طباطبایی، پویا ایدنی و بردیا دانشور مقابل کرهجنوبی قرار گرفت و با 3پیروزی قاطع روی 3میز اول، برد را قطعی کرد. در ادامه دانشور هم روی میز 4، پیروز شد تا با اقتدار کامل مقابل کره پیروز شویم. ایران در پایان 9دور با 7پیروزی، 2تساوی و بدون باخت و کسب 16 امتیاز به مقام قهرمانی رسید. گفتنی است چندماه پیش شایعه مهاجرت پویا ایدنی به فرانسه مطرح شده بود که این بازیکن شطرنج تیمملی ایران اعلام کرد برای ادامه تحصیل به فرانسه رفته و همچنان برای ایران در مسابقات بینالمللی شرکت خواهد کرد. همچنین پرهام مقصودلو که از او بهعنوان نابغه آینده شطرنج یاد میشود نیز شایعه مهاجرتش بیشازپیش تقویت شده بود، اما این شطرنجباز ایرانی نیز فعلاً مانده تا افتخارآفرینی کند. ترکیب برنده باوجود مهاجرت گسترده شطرنجبازهای ایرانی هنوز حفظ شده است.
کشتی، قهرمانی بیدردسر
بعد از انتقادات فراوان به نتایج کشتی آزاد و فرنگی در مسابقات جهانی، تصور میشد در مسابقات آسیایی نیز آنطور که باید نتایج درخشان نباشد. باتوجه به غیبت برخی ستارههای کشتی و حضور نفرات دوم در برخی اوزان، انتظار نمیرفت کشتی ایران همانند دورههای قبلی، جور سایر رشتههای بیمدال را بکشد اما روز گذشته برای کاروان ایران، پرفروغ بود چراکه کشتی باز هم درخشید تا ردهبندی ایران در جدول بازهم صعودی باشد.در پایان رقابتهای کشتی آزاد بازیهای آسیایی هانگژو دیروز مسابقات چهار وزن دوم و پایانی برگزار شد که یونس امامی در وزن ۷۴، حسن یزدانی ۸۶ و امیرحسین زارع در ۱۲۵کیلوگرم با برتری مقابل حریفان موفق به کسب مدال طلا شدند. مجتبی گلیج هم در ۹۷کیلو به مدال نقره دست یافت. جمعه نیز رحمان عموزاد موفق به کسب مدال نقره ۶۵کیلوگرم شده بود.
در وزن 74کیلوگرم یونس امامی پس از استراحت در دور اول، در دور دوم با نتیجه 7 بر 2 اوروزو بک توکتومامبتوف از قرقیزستان را شکست داد. او در این مرحله با نتیجه 10 بر 2، لیو فنگ از چین را از پیشرو برداشت و راهی مرحله نیمهنهایی شد. او در این مرحله با نتیجه 9 بر 3، ماگومت اولویف از تاجیکستان را مغلوب کرد و به دیدار فینال راه یافت. امامی در این دیدار با نتیجه 9 بر صفر، کایرین کینوشیتا از ژاپن را شکست داد و به مدال طلا دست یافت. در وزن 86کیلوگرم حسن یزدانی پس از استراحت در دور نخست، در دور دوم با نتیجه 10 بر صفر، موخامد عبدالهیف از قرقیزستان را از پیشرو برداشت. وی در دور بعد با نتیجه 10 بر صفر، دولت میرات اورازگیلیوف از ترکمنستان را مغلوب کرد و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. یزدانی در این دیدار با نتیجه 10 بر صفر، بیامباسورن بات اردن از مغولستان را شکست داد و به دیدار فینال راه یافت. او در این دیدار با نتیجه 10 بر صفر مقابل دیپاک پونیا از هند به پیروزی رسید و به مدال طلا دست یافت.
در وزن 97کیلوگرم مجتبی گلیج در دور اول با نتیجه 13 بر 7، مقابل ماگومد ابراگیموف از ازبکستان به پیروزی رسید. او در دور بعد با نتیجه 4 بر 2، گانخویاگ گانباتار از مغولستان را مغلوب کرد و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. مجتبی در این مرحله با نتیجه 3 بر 1، از سد علیشیر یرگالی از قزاقستان گذشت و به دیدار فینال راه یافت. گلیج در این دیدار با نتیجه 6 بر 1، مغلوب احمد تاجالدینوف کشتیگیر روسیالاصل و قهرمان جهان از بحرین شد و به مدال نقره رسید. در وزن 125کیلوگرم امیرحسین زارع در دور اول با نتیجه 10 بر صفر، زمان انور از پاکستان را مغلوب کرد. او در دور دوم با نتیجه 10 بر صفر، بوهیردون از چین را شکست داد و به مرحله نیمهنهایی راه یافت. او در این مرحله با نتیجه 11 بر صفر، یوسوپ باتیرمورزایف از قزاقستان را از پیشرو برداشت و به دیدار فینال راه یافت. زارع در این دیدار با نتیجه 7 بر صفر، لخاگواگرل مونختور از مغولستان را مغلوب کرد و به مدال طلا دست یافت.
در دیگر رشتههایی که مملو از حاشیه بود، میتوان به رشته کبدی اشاره کرد که تیمملی ایران مقابل کبدی هند قرار گرفت. هندیها در هفتدوره از هشتدوره اخیر طلایی شدند و اصلاً نمیتوانستند بپذیرند که تیمی جز خودشان طلایی شود. درحالیکه تیم ملی ایران و هند در دقیقه پایانی نیمه دوم، در امتیاز ۲۸ به تساوی رسیده بودند و ملیپوشان ایران مهاجم هندی را در زمین خود متوقف کردند، بازی در یکدقیقه به پایان متوقف شد. ملیپوشان ایران در حین دفاع «پومار» هندی را گرفتند اما بازیکنان درخواست ویدئو چک دادند. در این شرایط داوران در تعیین امتیاز مردد شدند. ابتدا نتیجه یک بر یک را اعلام کردند که تیم هند اعتراض کرد، بعد نتیجه سه بر یک، به سود هند اعلام شد که تیم ایران اعتراض کرد. داوران برای چندمین بار این صحنه را بازبینی کردند و چندبار نتیجه به ۱-۱ و ۳-۱، به سود هند تغییر کرد. در پایان این اعتراضات ۳ امتیاز به هند داده شد تا تیم ایران در دقایق پایانی شکست بخورد.