| کد مطلب: ۹۱۲۳

وعـده ۸۰ بـرابـری

بررسی جدیدترین اظهارات عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات در گفت‌وگو با حامد بیدی و پژمان نوروزی

بررسی جدیدترین اظهارات عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات در گفت‌وگو با حامد بیدی و پژمان نوروزی

اظهارنظرهای عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی، اصولاً در فضای مجازی فراگیر می‌شود. یکی از تضادهای صحبت زارع‌پور با آنچه عیان است، اینکه او نسبت به موضوعی صحبت می‌کند که برای مردم قابل لمس نیست. افزایش 80برابری سرعت اینترنت، جدیدترین اظهارنظر وزیر ارتباطات است که امید داده کاربرها می‌توانند با امکانات بیشتری در اینترنت فعالیت کنند. این درحالی‌است که کاربران شبکه‌های اجتماعی مدت‌هاست با فیلترینگ گسترده دست‌وپنجه نرم می‌کنند و عملاً هر سایت و پلتفرم خارجی، بدون روشن‌بودن فیلترشکن در دسترس نیست. افزایش 80برابری سرعت اینترنت صرفاً برای سایت‌های داخلی؟ همچنین پرتاب فضانورد ایرانی به فضا، دیگر موضوعی است که در این گزارش آن را بررسی کردیم.

افزایش 80برابری سرعت اینترنت

ادعاهای وزیر ارتباطات، روز گذشته در رسانه‌ها منتشر و کاربران نسبت به این صحبت‌ها نقدهایی را مطرح کردند. اولین بخش از صحبت‌های وزیر ارتباطات درخصوص افزایش 80برابری سرعت اینترنت در کشور است که به‌مرور آغاز خواهد شد.

زارع‌پور در گفت‌وگو با خبرنگاران تاکید کرد که با پیشبرد پروژه راهبردی فیبرنوری منازل و کسب‌وکارها در افق 1404، بالغ بر 80درصد خانوارها، به ‌سرعت میانگین 25مگابیت بر ثانیه دسترسی خواهند داشت، در همین حال، امکان دسترسی به اینترنت با سرعت 900مگابیت بر ثانیه هم میسر است که این سرعت، 80برابر بالاتر از سرعت اینترنت فعلی در اختیار مردم است. این ادعایی است که ازسوی وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی مطرح شده است. بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی با کنایه به چنین مطالبی عنوان کردند، سرعت اینترنت در ایران برای استفاده از سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی‌ای که فیلتر است، چنان پایین است که 80برابر بیشتر شدن سرعتش بازهم افاقه‌ای نمی‌کند.

حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار وکنشگر اجتماعی در گفت‌وگو با «هم‌میهن» درخصوص ادعای وزیر ارتباطات گفت: «مهمترین مسئله‌ای که باید در موردش صحبت کنیم این است که چیزی که ما از آن استفاده می‌کنیم، تقریباً شباهتی به اینترنت ندارد. بسیاری از پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعی قابل استفاده در دنیا، در کشور ما فیلتر هستند. همان نیمچه سایت‌هایی که وجود دارند نیز با اختلالات بسیاری همراه است. آن موضوعی که آقای زارع‌پور مبنی بر 80برابر سرعت اینترنت اشاره کرد، درواقع منظور ایشان به شبکه ملی اطلاعات برمی‌گردد. سایت‌های داخلی صرفاً افزایش سرعت خواهند داشت.»

بیدی در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: «شاید با تخصیص بودجه 80برابر شدن سرعت در شبکه ملی اطلاعات، شدنی باشد اما اراده حاکمیت این است که نسبت به شبکه ملی اطلاعات، توجه بیشتری شود. به این موضوع باید توجه کنیم که اینترنت فقط به‌عنوان یکی از سرویس‌هایی است که روی شبکه ملی اطلاعات در اختیار کاربران قرار گرفته است.»

پرتاب فضانورد ایرانی به فضا

بعد از مطرح‌شدن افزایش 80برابری اینترنت، ادعای دیگر وزیر ارتباطات از قبلی هم کمی عجیب‌تر بود. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: کپسول زیستی، کپسولی برای اعزام فضانورد به فضا برای انجام تحقیق فضایی است، البته اکنون در مراحل اولیه هستیم تا بتوانیم در پنج‌سال آینده به‌سمت اعزام فضانورد ایرانی به فضا، پیش برویم.

پژمان نوروزی، طراح فضاهای علمی و مدرس نجوم در گفت‌وگو با «هم‌میهن»، پیرامون ادعای وزیر ارتباطات مبنی بر فرستادن فضانورد ایرانی به فضا تا 5سال آینده گفت: «براساس سابقه‌ اظهارنظر برخی از مسئولان که گاهی علمی نیست، اگر بخواهیم تحلیل کنیم چنین موضوعی ازسوی وزیر ارتباطات می‌تواند یک بلوف باشد اما نکته مهم این است که مطرح‌کردن جمله‌هایی چون «فرستادن فضانورد ایرانی به فضا» باتوجه به اینکه به صورت دقیق و با جزئیات مطرح و بیان نشده، بی‌معنی است. چراکه به‌صورت دقیق اعلام نشده فرستادن انسان به فضا یعنی چه؟ صرفاً قرار است انسان را سوار کپسول کنیم و از مرز 100کیلومتری سطح زمین بالاتر بفرستیم؟ یا قرار است اتفاق دیگری رخ دهد؟ چنین ادعاهایی باید دقیق و تحلیلی باشد تا بتوان درموردش صحبت کرد.»

پژمان نوروزی در بخش دیگری از توضیحاتش گفت: «هر دولتی باید یک نقشه‌راه بزرگ داشته باشد که براساس آن الگو قدم بردارد. مشابه کاری که کشور هندوستان انجام می‌دهد. دولت هند اصلاً کاری ندارد چه موضوعی در دنیا ترند می‌شود بلکه براساس برنامه خودش و براساس نقشه راهی که ترسیم کرده، کار را پیش می‌برد. آنچه ما در سال‌های گذشته در ایران مشاهده کردیم، ثابت می‌کند اصلاً نقشه راه وجود ندارد. مثل داستان آلیس در سرزمین عجایب که خرگوشی از آلیس پرسید کجا می‌روی؟ آلیس گفت، مسیرش مشخص نیست. خرگوش هم گفت، پس از هر سمت و مسیری بروی، درست است چراکه هدف مشخصی نداری.» نکته دیگری که می‌توان به‌عنوان نقد مطرح کرد این است که زارع‌پور در این گفت‌وگو اعلام کرده تا 5سال آینده فرستادن فضانورد ایرانی به فضا، رخ می‌دهد درحالی‌که دولت رئیسی 2سال دیگر به پایان می‌رسد. نوروزی دراین‌باره نیز گفت: «این هم ترفندی است که اصولاً سیاستمدارها از آن استفاده می‌کنند که توپ را در زمین دولت بعدی بیاندازند که اگر پروژه با موفقیت اجرایی نشد، بگویند بخشی که مربوط به ما بود را انجام و تحویل دولت بعدی دادیم».

ماجرای سیمکارت گردشگری

پیش از حضور تیم فوتبال النصر عربستان در ایران، مدیرعامل پرسپولیس، یعنی رضا درویش در برنامه زنده تلویزیونی اعلام کرد، سیمکارت‌های بدون فیلتر در اختیار کاروان النصر قرار خواهد گرفت تا طی دو روزی که در ایران حضور دارند، بدون مشکل بتوانند به اینترنت وصل شوند. همین صحبت‌ها انتقادات زیادی را در برداشت که بازیکنان النصر چه مزیتی نسبت به مردم ایران دارند که می‌توانند بدون فیلتر به اینترنت وصل شوند و اگر اسپانسر پرسپولیس می‌تواند سیمکارت بدون فیلتر به بازیکنان النصر هدیه کند، چرا مردم ایران باید از چنین امتیازی بی‌بهره باشند؟

بخش مهم مصاحبه زارع‌پور در جمع خبرنگاران اما برمی‌گردد به سیمکارت گردشگری که در یکی، دو روز گذشته ویدئویی دراین‌باره در اینستاگرام وایرال شد و منتقدان عقیده داشتند، چنین اتفاقی که یک شهروند و توریست خارجی بتواند از سیمکارت گردشگری بدون فیلتر استفاده کند اما شهروندان ایرانی از چنین امتیازی بی‌بهره باشند، احجاف در حق مردم ایران است. زارع‌پور اما دراین‌باره توضیحات بیشتری می‌دهد: «کشور ایران با بیش از 240 اپراتور تلفن‌همراه، در اقصی نقاط دنیا قرارداد دارد که توریست‌ها در بدو ورود به ایران با فعال‌کردن رومینگ خود، بدون هیچ مشکلی می‌توانند از سایت‌های مختلف در دنیا استفاده کنند.» درواقع منظور زارع‌پور این است که شهروندان خارجی با خط خودشان و نه سیمکارت گردشگری داخلی، می‌توانند بدون‌فیلتر به اینترنت در ایران وصل شوند. چنین ادعایی به‌لحاظ علمی و تکنیکالی صحیح است. حامد بیدی دراین‌باره بیشتر توضیح می‌دهد: «موضوعی که آقای زارع‌پور درخصوص فعال‌کردن رومینگ توسط توریست‌های خارجی اشاره کرد، صحیح است و توریست‌های خارجی با فعال‌کردن رومینگ تلفن همراه‌شان می‌توانند به تمام سایت‌ها، بدون فیلتر وصل شوند. اما نکته‌ای که هست اینکه، آیین‌نامه‌های مربوط به سیمکارت گردشگری به اپراتورها ابلاغ شده اما تاریخ دقیق اجرایی‌شدن آن هنوز مشخص نیست. ماجرا از این قرار است که گردشگران می‌توانند با حضور در فرودگاه، سیمکارت گردشگری را دریافت کنند؛ البته بعد از اجرایی‌شدن اهدای سیمکارت گردشگری.»

دیدگاه

ویژه بیست‌و‌چهار ساعت
سرمقاله
آخرین اخبار