سیاسیترین نیمکت
جواد نکونام درحالی سرمربی استقلال شد که تا روز گذشته نهادهای غیرورزشی مجوز حضورش در فوتبال را صادر نکرده بودند

جواد نکونام درحالی سرمربی استقلال شد که تا روز گذشته نهادهای غیرورزشی مجوز حضورش در فوتبال را صادر نکرده بودند
«نکونام نتوانست موانع ناشناخته را رفع کند». آخرین اظهارنظر حجت کریمی، مدیرعامل باشگاه استقلال از منتفی شدن حضور جواد نکونام در استقلال مربوط به دو روز پیش بود که غیرمستقیم تایید شد این مربی فوتبال به دلایل غیرورزشی (بخوانید سیاسی) نمیتواند سرمربی استقلال شود. به همین دلیل مدیران استقلال به سمت مربیان خارجی رفتند. روز گذشته اما باشگاه استقلال بعد از رایزنی با مسئولان ردهبالای کشور توانستند مجوز حضور نکونام روی نیمکت تیمشان را بگیرند تا سرانجام استقلال نیز دارای سرمربی شود. مشکل اما کجا بود و این همه کشوقوس از کجا شکل گرفت و چطور مرتفع شد؟ در این گزارش به تمام ابهامها پاسخ داده شده است.
چرا نکونام مجوز نداشت؟
دو سناریو در خصوص صادر نشدن مجوز کاری برای جواد نکونام در فصل جدید وجود دارد. اولی؛ مسائل سیاسی است که جواد نکونام با انتشار یک استوری در اینستاگرام شخصی خود در تاریخ هفتم مهرماه 1401 انتقادی را متوجه مسئولان کرده بود. در روزهایی که فضای کشور ملتهب بود، وریا غفوری نیز با انتشار استوریهای پیاپی نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی واکنش نشان میداد. غفوری در آن روزها بازیکن فولاد خوزستان با سرمربیگری جواد نکونام بود. در همان روزها اینطور شایعه شد که جواد نکونام مقابل بازداشت وریا غفوری پیش از دیدار تیمش در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا ایستادگی کرده است که این فرضیه باتوجه به پذیرش اخراج وریا غفوری از فولاد خوزستان، کمی با ابهام روبهرو میشود. سناریو بعدی که میتواند عدم صدور مجوز برای نکونام را توجیه کند و البته بیش از پیش به واقعیت نزدیک باشد، استعفای ناگهانی جواد نکونام از هدایت مربیگری فولاد خوزستان، پیش از تقابل با الهلال عربستان است که باعث شد فولاد خوزستان نماینده ایران بدون سرمربی خودش مقابل رقیب عربستانی صفآرایی کند و در نهایت با شکست مقابل این تیم از گردونه رقابتها کنار برود. در آن روزها تفاهم میان دولت ایران و عربستان شکل نگرفته بود و طبعاً این رقابت، تقابل فرافوتبالی نیز محسوب میشد و از هر حیث برای فوتبال ایران نتیجه آن اهمیت زیادی داشت. فولادیها از استعفای ناگهانی و تنها گذاشتن نکونام در این برهه خاص بهشدت شاکی شدند و در تلاش بودند تا نکونام نتواند به این راحتیها به فوتبال برگردد.
اختلاف با قلعهنویی
این روزها هر مربی یا بازیکنی از تیمی به تیم دیگر برود چنین شایعهای مطرح میشود که با تایید یا رد قلعهنویی سرمربی تیم ملی فوتبال ایران رخ داده است. قدرت ماورایی در شبکههای اجتماعی به قلعهنویی نسبت داده میشود و بهطور ناخواستهای او را مهره اصلی جابهجایی بازیکنان و مربیان لیگ برتری قلمداد کردهاند. چنین موضوعی را اما محمد مایلیکهن در گفتوگو با شبکه خبر تایید کرد و گفت:«مربی تیم امید قرار بود محرم نویدکیا باشد که با مخالفت قلعهنویی همراه شد. به همین دلیل رضا عنایتی بدون رزومه خاصی، با تایید امیر قلعهنویی سرمربی تیم امید ایران شد». انتقادها به امیر قلعهنویی در این روزها چنان بالاست که بسیاری از مسائلی که روی کاغذ نمیتوان به او ربط داد را به سرمربی تیم ملی نسبت میدهند. باتوجه به حضور سعید الهویی و حمید مطهری و آندو تیموریان و رحمان رضاییان در کادر فنی تیم ملی که عملکرد قابلقبولی طی این مدت در فوتبال ایران نداشتند، طبعاً انتقادها به قلعهنویی فراتر از آنچه میرود که او انتظارش را داشت. مسعود نکونام برادر جواد نکونام نیز دو روز پیش با انتشار یک استوری بهصورت غیرمستقیم تایید کرد که قلعهنویی عامل اصلی حذف شدن جواد نکونام از هدایت مربیگری استقلال تهران است. اما اختلاف نکونام از جایی شروع شد که امیر قلعهنویی در سال 1393 اعلام کرد جواد را برای استقلال نمیخواهد. نکونام نیز در تاریخ 5 مرداد 1393 در گفتوگو با خبرورزشی بهشدت به قلعهنویی تاخت و او را مربی بیاخلاق قلمداد کرد:«هر بازی که تیم میباخت، میگفتند که X و Y مقصر هستند. آقایان شما کِی مقصر هستید؟ در جام ملتها که عالی بازی کردیم و به قول خودتان به کره (جنوبی) باختیم و حذف شدیم و این همه علیه شما نوشتند. استقلال را هم پنجم کردید و دوباره مقصر نبودید. جام حذفی را هم که به مس کرمان باختیم و به فینال نرسیدیم. شما کی مقصرید؟ آقایان جرأت ندارند اشتباهاتشان را گردن بگیرند. شما از مربیای که به بازیکن فحش میدهد و میخواهد با او یقه به یقه بشود تا همدیگر را بزنند چه توقعی دارید؟ آقایان اگر یک روز هم به تمرین لورکوزن رفته بودند حداقل این چیزها را یاد میگرفتند.»
ردپای علیرضا دبیر؟
باتوجه به ارتباط نزدیکی که حجت کریمی با علیرضا دبیر دارد این گمانهزنی مطرح شد که علیرضا دبیر به دلیل لینکهای سیاسی که دارد، وساطت کرده تا مجوز حضور جواد نکونام در استقلال را بگیرد. خبرنگار هممیهن سعی کرد این سوال را از علیرضا دبیر بپرسد اما رئیس فدراسیون کشتی گفت قصد مصاحبه ندارد و اصلا درخصوص این موضوع نظری ندارد. باتوجه به اینکه حجت کریمی در مصاحبه با رسانههای مختلف اینطور القا کرده بود که قدرت و نفوذی نسبت به حل این ماجرا ندارد، گمانهزنیها را به این سمت میبرد که با حمایت فردی خارج از باشگاه استقلال این موضوع را رفع کرده است.
مجوز چطور صادر شد؟
جواد نکونام در چند روز گذشته بارها عکس با پیراهن استقلال را در صفحه اینستاگرام خودش منتشر کرد تا به نوعی آتش اعتراض هواداران را شعلهورتر کند تا مجوز حضورش در این تیم صادر شود. خبرنگار روزنامه هممیهن سعی کرد باتوجه به اخبار منتشرشده از منابع مختلف این موضوع را پیگیری کند. سهیل مهدی، مسئول برگزاری مسابقات فوتبال ایران در گفتوگو با «هممیهن» درخصوص اینکه آیا نامهای بهصورت مکتوب به سازمان لیگ ارسال شده که نکونام منعی برای حضور در فوتبال ایران دارد؟ گفت:«اصولا چنین نامههایی که مربوط به خارج از فوتبال باشد و موضوعیت قضایی داشته باشد به فدراسیون فوتبال میرود. اگر موضوعی یا محرومیتی مربوط به بحثهای فوتبالی باشد کمیته انضباطی یا کمیته اخلاق در مورد آن نظر میدهند و صلاحیت رسیدگی درموردش را دارند. طبعا نامه یا ابلاغیهای مبنی بر محرومیت جواد نکونام به سازمان لیگ ارسال نشده است». در بخش دیگری از این پیگیریها، با فدراسیون فوتبال تماس گرفتیم که یکی از مسئولان این فدراسیون اعلام کرد نامهای بهصورت مکتوب مبنی بر محکومیت نکونام به فدراسیون فوتبال ارسال نشده است. البته که چنین مسائلی شفاهی به مربیان اعلام میشود همانطور که درخصوص محرومیت علی دایی از حضور در فوتبال، به تیمهای لیگ برتری بهصورت شفاهی اعلام میشد که به صلاح است با علی دایی مذاکره نکنند. همانطور که آرش رضاوند با حضور در برنامه فوتبال برتر شبکه سوم سیما اعلام کرد امیدوار است نهادهای نظارتی مشکل جواد نکونام را حل کنند تا او به استقلال برگردد. خبرگزاری فارس اما بعد از قطعی شدن حضور جواد نکونام بهعنوان سرمربی استقلال اعلام کرد: «با عفو رهبری و پذیرش اشتباهات نکونام در گذشته» او بهعنوان سرمربی استقلال معرفی شد. در پایان اینطور میتوان گفت در روزهایی که شعار «جدایی سیاست از ورزش سر داده میشود»، مانع بزرگ استقلالی شدن جواد نکونام، مسائل سیاسی و غیرفوتبالی بود و در نهایت، با وساطت مسئولان سیاسی و غیرفوتبالی، او مجوز حضور دوباره در استقلال را گرفت؛ این بار در قامت سرمربی.