هممیهن پیدا و پنهان انتخابات رئیس و هیئترئیسه مجلس را بررسی کرد/بیرمق، بیرقیب
روز گذشته انتخابات رئیس و هیئت رئیسه برای اجلاسیه دوم مجلس دوازدهم برگزار و طی این انتخابات محمدباقر قالیباف بهعنوان ریاست مجلس ابقا شد تا یکسال دیگر نیز رئیس مجلس باقی بماند. اما کاملاً بیرمق بود و بعید بود از نمایندگانی که روبهروی قالیباف میایستند، کاندیدایی برای رئیس مجلس معرفی نکنند.

روز گذشته انتخابات رئیس و هیئت رئیسه برای اجلاسیه دوم مجلس دوازدهم برگزار و طی این انتخابات محمدباقر قالیباف بهعنوان ریاست مجلس ابقا شد تا یکسال دیگر نیز رئیس مجلس باقی بماند. اما کاملاً بیرمق بود و بعید بود از نمایندگانی که روبهروی قالیباف میایستند، کاندیدایی برای رئیس مجلس معرفی نکنند. اما آنطور که برخی از نمایندگان مانند کامران غضنفری، اعلام کردند این انتخابات پشت پردهای هم داشته که به نوعی رقیب را به وادی بیتفاوتی و به قول معروف قهر کشانده است.
البته بعضی از نمایندگان نیز رای بالا به قالیباف را در راستای همدلی و کاهش تنش در کشور تحلیل کردند. در این میان پیامکهایی در راستای تخریب قالیباف برای نمایندگان ارسال میشد. در این پیامکها که تا شب پیش از انتخابات هیئترئیسه مجلس از نمایندگان درخواست شده بود که به ریاست حمید رسایی و امیرحسین ثابتی رای بدهند، ناگهان و در یکشب این پیامکها که از شمارههای خاص ارسال میشدند، ماهیت خود را عوض کرده و به سوی احمد راستینه تغییر مسیر داد.
اتفاقات روز گذشته حاکی از آن بود که جبهه پایداری از چهرههای شاخص خود به کاندیدایی در حد احمد راستینه رسید که تنها در دوره گذشته نماینده بوده و غیر از آن هم مسئولیت ملی نداشته است. پایداری به راستینه پر و بال داد تا در مقابل قالیباف قد علم کند؛ اما پیروز میدان انتخابات روز گذشته قالیباف بود.
راههای شائبه تخلف بسته شد
حراست پیش از هر چیز برای بسته شدن راههای تخلف یا تخریب انتخابات تمهیداتی اندیشیده و اجرا کرد. یکی از مراجعین به مجلس که خود را «مشاور یکی از نمایندگان» معرفی کرد، قصد داشت کاغذهایی تقریباً شبیه به برگههای رای را وارد مجلس کند که توسط حفاظت و حراست مجلس از ورود آنها جلوگیری شد.
تعداد آرای راستینه خوانده نشد
اولین دستور جلسه مجلس روز گذشته (سهشنبه 6 خرداد) انتخاب رئیس و پس از آن هیئت رئیسه مجلس بود. ابتدا انتخابات رئیس مجلس برگزار شد و محمدباقر قالیباف، هادی قوامی، احمد راستینه و احمد بیگدلی برای انتخابات رئیس مجلس کاندیدا شدند. احمد بیگدلی بیسروصدا انصراف داد. هادی قوامی اما با یک نطق غرا به نفع قالیباف انصراف داد.
او گفت: «در دام پیامکها نمیشویم اسیر و رای میدهیم به فرمانده دوران دفاع مقدس، آقای قالیباف.» نمایندگان دیگر نیز با احسنتهایشان او را همراهی کردند. برخی از نمایندگان نیز با صدای بلند نام «قالیباف» را میبردند اما راستینه به آنها میگفت: «کاندیداهای دیگری هم هستند.»
و با چند نمایندگان بحث کرد اما یکی از نمایندگان دست او را کشید و با پادرمیانی او از این بحث کنار کشیده شد. اما دلش آرام نگرفت و دوباره به بحث با چند نماینده دیگر پرداخت تا زمان انتخابات شروع شد. در نهایت ماندند قالیباف و راستینه و میدان انتخابات. زمان شمارش آرای نمایندگان به رئیس مجلس، همهمه نمایندگان، فضای مجلس را پر کرده بود و قالیباف برای آرام کردن مجلس چندبار به نمایندگان تذکر داد. پس از شمارش آرا قالیباف با 219 رای از 272 آرای مأخوذه، همچنان رئیس مجلس باقی ماند و برخی از نمایندگان پس از اعلام آرا با تکبیر از ریاست قالیباف بر مجلس حمایت کردند. تعداد آرای راستینه آنقدر کم بود که از سوی رئیس مجلس خوانده نشد. احمد راستینه برای تصدی جایگاه ریاست 36 رأی آورد. در این بخش 15 رأی سفید، 2 رأی باطله بود اما 4 نفر اصلاً به رئیس مجلس رای ندادند چراکه از 276 برگه رای توزیع شده 272 رأی جمعآوری شد. در پایان قالیباف از نمایندگان بابت اعتماد مجدد به او تشکر کرد.
انتخابات نواب و سایر ارکان هیئت رئیسه
اسامی کاندیداهای نواب رئیس مجلس به این ترتیب خوانده شد: «عبدالرضا مصری، علی نیکزادثمرین، حسینعلی حاجیدلیگانی، حمیدرضا حاجیبابایی، مجتبی ذوالنوری، علیرضا منادیسفیدان.» پس از آنکه نام علیرضا منادیسفیدان از تریبون مجلس خوانده شد، او با صدای بلند گفت: «احسنت». حمیدرضا حاجیبابایی و علی نیکزاد هر دو 111 رای آوردند و به دلیل مساوی بودن آرای آنها، قرعهکشی صورت گرفت و محمد سراج نیکزاد را به عنوان نایب رئیس اول بیرون کشید و حاجیبابایی نایب رئیس دوم مجلس شد.
برای انتخاب دبیران نیز 274 برگه توزیع شد و از این تعداد، احمد نادری با 129 رأی، رضا جباری با 126 رأی، عباس پاپیزاده با 104رأی، صدیف بدری با 102 رأی، مجتبی بخشیپور با 98 رأی و روحالله متفکرآزاد 97 رأی کسب کردند. در انتخابات ناظران هیئت رئیسه نیز علیرضا سلیمی 134 رای، عباس گودرزی 115رای و سیدجلیل میرمحمدی میبدی 110 رای کسب کرده و به عنوان ناظران هیئت رئیسه مجلس انتخاب شدند. پس از مشخص شدن 12 عضو هیئت رئیسه، آنها در مقابل نمایندگان مجلس ایستاده و به قرآن سوگند یاد کردند که حداکثر توان خود را برای اجرای آییننامه داخلی مجلس با مراعات بیطرفی کامل در انجام وظایف به کار گیرند.
روزی 200 پیامک برای رای به جریان افراطی
محمدمهدی شهریاری، نماینده بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان درباره بیرقیب بودن قالیباف در انتخابات ریاست مجلس به هممیهن گفت: «چند موضوع باعث شد، انسجام و اتحادی در مجلس ایجاد شود. آنهم به دلیل مذاکرات، شرایط کشور و فشاری است که روی شانه دولت قرار گرفته.» او افزود: «جریان افراطی (در مجلس) روزی 200 پیامک برای ما ارسال میکردند که به قالیباف رای ندهیم. تا دو روز پیش از انتخابات توصیه برای رای دادن به آقایان رسایی و ثابتی بود و از شب پیش از انتخابات توصیهها آقای راستینه شد.»
او افزود: «آن جریان دنبال این بود که رای آقای قالیباف به شدت کاهش پیدا کند و شکسته شود. با خود پیشبینی کرده بودند که 70 رای دارند و مستقلین هم با معرفی کاندیداها 70 رای دارند. حتی به مستقلین میگفتند: «به کاندیدای شما رای میدهیم.» بنابراین 140 رای از آرای قالیباف کاهش مییافت و با 130-140 رای رئیس میشد. دلخواه جریان افراطی این بود که قالیباف فا رای پایینی رئیس شود.»
تبلیغات یک ساعت قبل از انتخابات
در این میان عجیب بود که جبهه پایداری و مخالفان قالیباف در مجلس یک گزینه مناسب و رقیب جدی را مقابل قالیباف قرار ندادند.
کامران غضنفری، نماینده تهران و عضو جبهه پایداری، در این مورد به هممیهن گفت: «هر رقیب جدی پای کار و در صحنه بیاید، با تمهیداتی که جناب آقای قالیباف و دوستانشان از قبل تدارک میبینند شانس زیادی نخواهد داشت. در همین انتخابات یک ساعت قبل از شروع صحن علنی مجلس جلسه تبلیغاتی در ساختمان مشروطه گذاشتند. شب قبل از روز انتخابات به عده خاصی از نمایندگان زنگ یا پیامک زدند و آنها را دعوت کردند و یکساعت در مدح و ثنای آقای قالیباف گفتند و از فضایل و کرامات ایشان تعریف و تمجید کردند و تبلیغ که «همه با هم یکصدا شویم و به قالیباف رای بدهیم.»
آیا این کار قانونی است؟ اگر ادعا میکنند این اقدام قانونی بوده، آیا چنین امکانی در اختیار تمام کاندیداها قرار میگیرد یا صرفاً آقای قالیباف است که میتواند از این امکان استفاده کند؟ این موضوع خوبی نیست.»
او افزود: آقای قالیباف بعد از انتخابات با تمام نمایندگان با دست دادن و روبوسی تشکر کردند. من به ایشان گفتم: «آقای قالیباف کار خوبی نکردید. این کار درست نبود که صبح و یکساعت قبل از انتخابات جلسه تبلیغات بگذارید.» گفت: «دعا کنید.» تکرار کردم: «کار خوبی نکردید.» گفت: «دعا کنید عاقبت بخیر شویم.» گفتم: «با این شیوه شما بعید میدانم.»» او در پاسخ به این سوال که رقیب قهر کرده و صحنه را خالی کرده است؟ گفت: «دلایل مختلفی وجود داشت که باید در فرصت مفصل صحبت کنیم.»
حق نداریم رفتار سیاسی داشته باشیم
عباس صوفی، نماینده همدان، اما از همگرایی بین نمایندگان در این انتخابات خبر داده و به هممیهن گفت: «آقای قالیباف زحمت خود را میکشد و نباید به بعضی از بیانصافیها در فضای مجازی توجه شود. به هر حال هر کسی ممکن است که عملکردش اشکالاتی هم داشته باشد. اما از نزدیک شاهد زحمات آقای قالیباف در موضوع مدیریت مجلس هستیم.»
او با اشاره به شرایط کشور، افزود: «مردم بیشتر مشکلات را از چشم مجلس میبینند در صورتی که شرایط کشور طوری است که به لحاظ مباحث اقتصادی، با مشکل روبهرو کرده است و مردم حق دارند که از مجلس و دولت نگران باشند. آنچه که من میبینم مجلس تلاش خود را میکند و امیدوارم دولت هم تلاش خود را به کار گیرد تا با همگرایی بین قوا مشکلات مردم را حل کنیم. تنها وظیفه ما این است که مشکلات مردم را حل کنیم و حق نداریم رفتار سیاسی داشته باشیم اما مردم مشکل داشته باشند. باید مسائل سیاسی را کنار بگذاریم و اول مشکلات مردم را حل کنیم. وقتی مشکلات اقتصادی و معیشتی حل شد، سیاسیها دعوای خود را از سر بگیرند. این جفا به حال مردم است که کسانی در این شرایط دنبال منافع سیاسی خود باشند.»
رقیب جدی در مجلس وجود نداشت
جواد نیکبین، نماینده کاشمر، بردسکن و خلیلآباد و عضو حزب نسل نو (حامیان قالیباف)، معتقد است که قالیباف رقیب قوی نداشته که پا به میدان بگذارد. او در گفتوگو با هممیهن تاکید کرد: «عموم نمایندگان مجلس به این نتیجه رسیدند که نمایندهای قدر و قویتر از آقای قالیباف برای اداره مجلس نداریم. اگر هم چنین نمایندهای هست، کاندیدا نشده است. فقط آقای راستینه کاندیدای ریاست مجلس شد که با رای بسیار پایینی (36 رای) کنار گذاشته شد.»
او درباره تعداد کم کاندیداهای ریاست مجلس، افزود: «در جلسات مختلفی که برگزار شد به این نقطه رسیدیم که هر چقدر اتحاد در مجلس بیشتر باشد قطعاً پیام آن به جوامع بینالمللی علیالخصوص به جبهه مقاومت بیشتر خواهد بود. به همین دلیل فرد دیگری کاندیدا نشد و آقای قالیباف از سال گذشته رای بیشتری کسب کرد و این رای حتماً پیامدهای خوبی برای مجلس خواهد داشت.»